Μια επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στο Ίντερνετ όπως είναι η Google πληρώνει, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατά μέσο όρο 10% φόρο επί των κερδών της. Συμβατικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται διεθνώς πληρώνουν αντίθετα 23% φόρο. Οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, καταβάλλουν εκεί το μεγαλύτερο μέρος των λιγοστών φόρων που επιβάλλονται, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών επιτυγχάνεται στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, οι κολοσσοί του Ίντερνετ μπορούσαν μέχρι σήμερα να μεταφέρουν σχετικά εύκολα τα κέρδη τους σε θυγατρικές τους σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν ευνοϊκά φορολογικά συστήματα.
Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θέλει τώρα να αλλάξει αυτόν τον τρόπο φορολόγησης, προτείνοντας επιπλέον 3% φόρο σε ορισμένες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Η πρότασή του αφορά ειδικότερα σε κέρδη από διαφημίσεις, διαμεσολάβηση στην παροχή υπηρεσιών και πώληση δεδομένων σε τρίτους, ανεξάρτητα από το πού έχει την έδρα της η εταιρεία.
Εκτός αυτού η Κομισιόν έχει και μια δεύτερη πρόταση, η οποία προβλέπει ότι τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ θα φορολογούνται στο μέλλον στη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε το κέρδος, εκεί δηλαδή όπου έχει την έδρα του ο πελάτης. Η έδρα της επιχείρησης δεν θα παίζει ρόλο. Εάν δηλαδή μια εταιρεία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, η οποία έχει χαμηλή φορολόγηση, αλλά οι πελάτες βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία, τότε θα καταβάλλονται φόροι στη Γερμανία. Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις οι οποίες είτε καταγράφουν τζίρο σε μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. ύψους τουλάχιστον επτά εκατομμυρίων ευρώ, είτε έχουν 100.000 πελάτες, είτε κλείνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 3.000 συμβόλαια παροχής υπηρεσιών.
Πεπαλαιωμένο το ισχύον φορολογικό πλαίσιο
Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι το ισχύον φορολογικό δίκαιο προέρχεται από εποχές που ουδείς γνώριζε ακόμα τη σημασία του Ίντερνετ και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, 120 με 150 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα υπαχθούν στο νέο φορολογικό πλαίσιο. Ωστόσο, εταιρείες τηλεφωνίας, μέσων μαζικής επικοινωνίας και εταιρείες πώλησης προϊόντων, όπως είναι η Amazon, θα εξαιρεθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει πως από τη φορολόγηση των κολοσσών του Ίντερνετ θα μπουν στα ταμεία των χωρών μελών της Ε.Ε. γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες εδώ και καιρό παραπονούνται ότι δεν αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο στην Ευρώπη.
Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ θα πρέπει να εγκριθούν και από τα 28 κράτη-μέλη, ωστόσο ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία η οποία έχει χαμηλή φορολόγηση, εκφράζει τον σκεπτικισμό της. Ιρλανδοί διπλωμάτες προειδοποιούν ότι αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Facebook, ενδέχεται να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από την Ευρώπη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου