ARCore και ARKit: στο μέλλον με τις δυνάμεις του AR;

Ο όρος Augmented Reality (Επαυξημένη Πραγματικότητα) δεν είναι κάτι το καινούργιο μιας και πριν την έλευση των Oculus Rift, HTC Vive και Microsoft HoloLens, υπήρχαν ενδείξεις για αυτήν την τάση, η οποία ισχυροποιήθηκε με το ARCore της Google και το ARKit της Apple. Ποιό θα μπορούσε να ήταν το όφελός μας από αυτήν την τεχνολογία;
Θα πρέπει να πούμε πως τα ARCore και ARKit της Google και Apple αντίστοιχα, είναι οι πλατφόρμες στις οποίες γίνεται η ανάπτυξη των AR εφαρμογών. Αναφέρουμε τον όρο AR και όχι VR γιατί στο VR αναφερόμαστε στην κατασκευή ενός ολοκληρωτικά εικονικού κόσμου και όχι σε εικονικά αντικείμενα τα οποία τα τοποθετούμε στον πραγματικό κόσμο και αλληλεπιδρούμε με αυτά. Στον κόσμο του AR, οι πλατφόρμες ανάπτυξης τέτοιων εφαρμογών χρησιμοποιούν την κάμερα και το γυροσκόπιο των smartphone και σε συνδιασμό με αλγορίθμους, κάνουν τα αντικείμενα να φαίνονται σαν μέρος του πραγματικού κόσμου.
Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε το AR να φέρει το μεγαλύτερο κέρδος θα ήταν το λιανεμπόριο και η διαφήμιση, όπου υπάρχουν εφαρμογές από εταιρείες επίπλων που διαθέτουν AR χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται με το να επιτρέπουν στους χρήστες να τοποθετούν έπιπλα σε ένα άδειο σημείο του σπιτιού και να δουν πως θα ταίριαζε καλύτερα στο χώρο τους. Επίσης, δεν είμαστε μακριά από το να μπορεί ο χρήστης να έχει τις πραγματικές διαστάσεις του αντικειμένου που χειρίζεται και να τις τροποποιεί έτσι ώστε να το παραγγέλνει αμέσως στις διαστάσεις που επιθυμεί.
Φυσικά η χρήση του AR σε αυτόν τον τομέα δεν περιορίζεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούν να τοποθετηθούν διαφημίσεις σε μέρη και με τρόπο που υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος σε διαφημιστική αφίσα μιας ταινίας, να ανοίξει την κάμερα του κινητού και να στοχεύσει στην αφίσα και να υπάρχει μια αλληλεπίδραση με ενδεχομένως κάποια αντικείμενα σχετικά με την ταινία, έτσι ώστε να λάβει κάποια μηνύματα και δώρα, αυξάνοντας τη συμμετοχή στη διαδραστικότητα με το AR αντικείμενο.
Ο τομέας της εκπαίδευσης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πολλά μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας. Σκεφτείτε σε ένα σχολείο στο μάθημα της βιολογίας, αντί του πλαστικού ανθρώπινου σκελετού που είχαμε στα σχολεία, να υπάρχει ο σκελετός σε μια αφίσα. Στη συνέχεια οι μαθητές, με τις συσκευές που θα διέθετε το σχολείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να ανοίγανε την κάμερα και να βλέπανε στοιχεία του ανθρώπινου σώματος στα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια κοντινή λήψη, μια τρισδιάστατη αναπαράσταση, και οι πληροφορίες που θα λαμβάνανε για αυτήν τη διάδραση να επιλέγανε να τις εκτυπώσουν για περαιτέρω ανάλυση και μελέτη. Ακόμα και σε μουσεία θα μπορούσε να είχε εφαρμογή το AR, επί παραδείγματι στο μουσείο της Ακρόπολης όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε να βλέπει μέσω του κινητού του πως θα ήταν τα αετώματα του Παρθενώνα στην κανονική τους μορφή και αγκίζοντας τα να λάμβανε πληροφορίες σχετικά με αυτά.
arcore arkit 2
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του AR είναι η εμφάνιση πληροφοριών με το που “περνάμε” με την κάμερα του κινητού μας πάνω από ένα αντικείμενο. Μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν χρήσιμη στην Ιατρική με το να βλέπει ο ιατρός διάφορα μέρη του σώματος του ασθενή ή ακόμα τα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σε μια έκθεση ενώ θα μπορούσε για περισσότερες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο τμήμα του οχήματος, να του εμφανίσει το ψηφιακό εγχειρίδιο οδηγιών όπου ο χρήστης θα μπορούσε να βρει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.
arcore arkit 3
Στο κομμάτι της διασκέδασης και των video games η συνεισφορά του AR πρόκειται να είναι εξίσου σημαντική μιας και οι δύο πλατφόρμες, ARCore και ARKit, θα κατακλύσουν την αγορά με video games τα οποία θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη διαδραστικότητα και συμμετοχή του παίκτη στην εξέλιξη του σεναρίου ενός παιχνιδιού, εξάπτοντας τη φαντασία σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό δε σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα αλλά το μέλλον είναι λαμπρό αναφορικά με τη δυναμική που αποπνέει, οπότε οι developers θα ήταν καλό να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να απολαύσουμε κάποια στιγμή τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment