Κατασκευή – Σχεδιασμός
Η εταιρεία συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα στον τομέα των υλικών κατασκευής. Το Vernee Apollo Lite έρχεται με στιβαρή αλουμινένια κατασκευή (με εξαίρεση το επάνω και κάτω μέρος για τις κεραίες) που περιμένεις από ένα premium smartphone και παρά το σχετικά μεγάλο πάχος και βάρος για την εποχή μας (8.9mm και 176gr αντίστοιχα) αφήνει ξεκάθαρα την αίσθηση ότι κρατάς μια συσκευή υψηλής ποιότητας. Σχεδιαστικά, η Vernee ακολούθησε το μοτίβο των Nexus smartphones με τα κουμπιά επάνω στην οθόνη αφής και μοναδικές “προεξοχές” το power και τα volume buttons στη δεξιά πλευρά. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται η υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά, στην κάτω το ηχείο και η υποδοχή USB Type-C, ενώ στην αριστερή πλευρά συναντάμε τις υποδοχές για τις κάρτες SIM (micro + nano) και microSD (έως 128GB). Στην πίσω πλευρά έχουμε τον τετράγωνο αισθητήρα Samsung S5K3P3 16MP (εξέχει υπερελάχιστα) με το dual LED flash και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Οθόνη
Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Vernee Apollo Lite είναι η οθόνη 5.5” 2.5D ανάλυσης Full HD (1920 x 1080, 401ppi). Η εταιρεία επέλεξε panel τεχνολογίας IGZO της Sharp υψηλής φωτεινότητας (370lux) με αποτέλεσμα εξαιρετική ορατότητα στο φως της ημέρας και σωστή απόδοση των χρωμάτων, αν και θα την θέλαμε λίγο καλύτερη στο μαύρο. Παρόλα αυτά, το μάτι συνηθίζει εύκολα και δεν μπορούμε να παραπονεθούμε. Να σημειωθεί ότι υποστηρίζει την τεχνολογία Miravision της MediaTek και υπάρχει προεγκατεστημένο το αντίστοιχο εργαλείο για ρύθμιση των χρωμάτων (αντίθεση, κορεσμός, θερμοκρασία κλπ.) ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Επίσης, η απόκριση στην αφή είναι άψογη (αναγνωρίζει 5 σημεία ταυτόχρονης πίεσης) και το γυαλί προστατεύεται από επικάλυψη Gorilla Glass 3.
Hardware και απόδοση
Το μεγάλο highlight του Apollo Lite που αποτέλεσε και τον κύριο λόγο προώθησης της συσκευής από την εταιρεία, δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή. Είναι ένα από τα πρώτα smartphones με deca-core επεξεργαστή MediaTek Helio X20, στον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία Tri-cluster για διαχωρισμό των διεργασιών του smartphone σε διαφορετικούς πυρήνες του επεξεργαστή (CPU), έτσι ώστε να απασχολούνται μόνο αυτοί που χρειάζονται κάθε φορά (κάτι σαν την αρχιτεκτονική big.LITTLE). Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία Tri-cluster βοηθά στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30%.
Στο SoC βρίσκεται ενσωματωμένος και ο επεξεργαστής γραφικών Mali-T880 MP4 GPU και σε συνδυασμό με τα 4GB μνήμης RAM οι απαιτητικές διεργασίες (π.χ. 3D gaming, multitasking, αναπαραγωγή video) γίνονται χωρίς κανένα — θεωρητικά — κόλλημα. Χρησιμοποίησα τη λέξη θεωρητικά διότι η αλήθεια είναι πως σε ορισμένα “ζοριλίκια”, το Apollo Lite εμφάνισε ορισμένα ελαφριά κολλήματα. Εδώ, λοιπόν, είναι ακόμα μία κατάλληλη ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των πυρήνων και τα αποτελέσματα των benchmarks (αυτή η μάστιγα…) δεν λένε πάντοτε την αλήθεια!
Πάντως, μη φανταστείτε ότι συνέβη κάτι τραγικό. Με ανοιχτές καμιά δεκαριά εφαρμογές και ένα video 1080p από το YouTube ανοιχτό να παίζει, παρατήρησα σε μερικές στιγμές “κόλλημα” στο scrollάρισμα. Κοινώς, σε φυσιολογική χρήση δύσκολα θα σας συμβεί κάτι τέτοιο και ουσιαστικά η δοκιμή έγινε για να δούμε μήπως βρέθηκε επιτέλους το smartphone που δεν κολλάει ποτέ! Να τονίσουμε ότι με βάση τους ισχυρισμούς της Vernee, το 1GB της RAM μένει πάντα ελεύθερο για τη λειτουργία του συστήματος και τα υπόλοιπα για την εκτέλεση των εφαρμογών. Σε ό,τι αφορά το gaming, δαπάνησαμε μερικές ωρίτσες επάνω στα Asphalt 8, Bejeweled Blitz και Score! World Goals, χωρίς κανένα πρόβλημα πλην την κλασικής ανόδου της θερμοκρασίας, χωρίς όμως να φτάσει σε ενοχλητικά επίπεδα.
Περνάμε και στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος μας είχε ψιλοαπογοητεύσει στο Vernee Thor. Αυτή τη φορά έχει γίνει πραγματικά καλή δουλειά τόσο στην αναγνώριση των αποτυπωμάτων (360° για έως 5 δάκτυλα), όσο και στους χρόνους απόκρισης (ενδεικτικά το ξεκλείδωμα γίνεται σε μόλις 0.1sec).
Στα υπόλοιπα “σωθικά” έχουμε 32GB αποθηκευτικού χώρου (επεκτάσιμος με microSD έως 128GB) εκ των οποίων τα 25GB είναι διαθέσιμα στον χρήστη, dualSIM, 4G LTE modem (παγκόσμια κάλυψη), dual-band WiFi 802.11ac (2.4GHz & 5GHz), Bluetooth 4.0 και GPS.Μια κουβέντα και για το ηχείο. Ισχύει ότι περιμένει κανείς από ένα smartphone, πλην ελαχίστων και πολύ πιο ακριβών εξαιρέσεων. Συμπαθητική ένταση για κοντινή ακρόαση, καθώς στο μέγιστο υπάρχει παραμόρφωση, και επιλογές στο menu για ενισχυμένη απόδοση (και για τα ακουστικά).
Λειτουργικό σύστημα
Όπως η πλειοψηφία των κινέζων κατασκευαστών, έτσι και η Vernee ακολουθεί σταθερά την πολιτική για χρήση vanilla Android (χωρίς bloatware εφαρμογές) 6.0 Marshmallow με όλα τα καλά που το ακολουθούν (π.χ. τεχνολογία Doze για εξοικονόμηση μπαταρίας) και μάλιστα από τις εφαρμογές της Google είναι προεγκατεστημένες μόνο το Google Play Store και ο Chrome browser. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να δούμε ορισμένες συνηθισμένες λειτουργίες, όπως ξεκλείδωμα οθόνης με διπλό tap ή διαχείριση με χειρονομίες. Δεν αποκλείεται, πάντως, σταδιακά να προστεθούν διάφορες λειτουργίες με OTA update, μιας και η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία τέτοια updates που επιδιορθώνουν διάφορα μικροπροβλήματα.
Αυτονομία
Το Vernee Apollo Lite διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 3180mAh, ένα ικανοποιητικό μέγεθος για τα δεδομένα της συσκευής, η οποία σε γενικές γραμμές και με φυσιολογική χρήση βγάζει άνετα την ημέρα. Σε αναπαραγωγή 1080p video από το YouTube παρατήρησα πτώση περίπου 10% μέσα σε 45 λεπτά, ενώ σε συνεχόμενο gaming η πτώση έφτασε το 25% μέσα σε περίπου 1 ώρα. Όπως αναφέραμε προηγούμενως, η φόρτιση γίνεται μέσω της υποδοχής USB Type-C και υποστηρίζεται η τεχνολογία Pump Express της MediaTek που φέρνει το Apollo Lite στο 100% θεωρητικά μέσα σε 90 λεπτά (στην πραγματικότητα χρειάστηκε επιπλέον 15-20 λεπτά).
Κάμερα
Η εταιρεία χρησιμοποίησε αισθητήρες της Samsung για τις κάμερες της συσκευής. Ονομαστικά, ο Samsung S5K3P3 16MP στην πίσω κάμερα θεωρείται από τους κορυφαίους για upper mid-range συσκευές και μάλιστα συνοδεύεται από φακό f/2.0, τεχνολογία PDAF (Phase Detection AutoFocus) για αυτόματη εστίαση σε 0.1sec και dual-tone LED flash. Στην πράξη, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε απλά με μια συμπαθητική κάμερα που δυσκολεύεται αρκετά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Στα θετικά κρατάμε τη δυνατότητα λήψης 4K video, αλλά θα περιμέναμε περισσότερες επιλογές από πλευράς λογισμικού (π.χ. φίλτρα, modes) και το HDR δεν ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου