Σας έχουν πλέον κουράσει τα Nigerian scams, οι ψευτο-σέξι προσκλήσεις και τα κουμπιά κάντε-κλικ-για-να-κολλήσετε-malware. Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απαλλαγείτε τελείως από τα spams εκτός από το να είστε εκτός Internet. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι να φιλτράρετε το μεγαλύτερο μέρος τους.
Ο email client σας (το τοπικό πρόγραμμα ή η cloud-based υπηρεσία που χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση και να στείλετε e-mail) σχεδόν σίγουρα φιλτράρει τα ανεπιθύμητα μηνύματα και μετακινεί τα ύποπτα μηνύματα σε έναν ξεχωριστό φάκελο. Αλλά δεν είναι όλα τέλεια. Μερικά από αυτά ξεγελούν τα φίλτρα και καταλήγουν στο inbox σας. Παράλληλα, μερικά “κανονικά” μηνύματα, που ονομάζονται false positives, καταλήγουν στον φάκελο με τα ανεπιθύμητα μηνύματα.
Παρόλο που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από αυτά τα λάθη, μπορούμε σίγουρα να τα μειώσουμε. Πάμε να δούμε το πώς με τη βοήθεια του secnews.gr.
Εκπαιδεύστε το φίλτρο σας
Όταν βρίσκετε ένα spam στα εισερχόμενά σας, μην το διαγράψετε απλά. Επιλέξτε το και ενημερώστε τον mail client σας ότι αυτό το συγκεκριμένο μήνυμα είναι ανεπιθύμητο. Το πώς θα το κάνετε αυτό εξαρτάται από τον client. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα του Gmail, κάντε κλικ στο κουμπί «Report spam» στη γραμμή εργαλείων (το εικονίδιο που μοιάζει με θαυμαστικό μέσα σε ένα σήμα στοπ).
Επιπλέον, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον client και για τα false positives σας. Μία φορά την ημέρα, πηγαίνετε στο φάκελο Ανεπιθύμητα μηνύματα και ψάξτε για μηνύματα που δεν ανήκουν εκεί. Όταν βρείτε ένα, επιλέξτε το και ενημερώστε τον client ότι έκανε λάθος. Στο Gmail, κάνετε κλικ στο κουμπί «Not spam».
Αν ο mail client σας είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής, θα μάθει από αυτά τα λάθη… αλλά μόνο αν τον εκπαιδεύσετε!
Ποτέ μην απαντάτε σε spam
Αν αναγνωρίζετε κάποιο ως ανεπιθύμητο μήνυμα πριν το ανοίξετε, ΜΗΝ το ανοίξετε. Αν το ανοίξετε και στη συνέχεια συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για spam, κλείστε το. Μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο ή κουμπί, ή μην κατεβάσετε κανένα αρχείο, από ένα μήνυμα που από μακριά σας μοιάζει ύποπτο.
Αν ανοίξατε ένα ανεπιθύμητο μήνυμα, επειδή έμοιαζε να προέρχεται από έναν φίλο ή έναν συνάδελφο, επικοινωνήστε μαζί του αμέσως και να του γνωστοποιήσετε ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί.
Κρύψτε τη διεύθυνση email σας
Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, τόσο περισσότερα spam πρόκειται να δέχεστε. Έτσι κρατήστε τη διεύθυνσή σας όσο πιο «μυστική» γίνεται.
Μη τη δημοσιεύετε στο Διαδίκτυο, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Και αν πρέπει να το κάνετε, χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διεύθυνση για το σκοπό αυτό.
Χρησιμοποιήστε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας χρήσης, όταν δεν είστε σίγουροι για το αν πρέπει να δώσετε την πραγματική σας. Μια ωραία επιλογή είναι το Blur, μια δωρεάν επέκταση των Chrome και Firefox, για το σκοπό αυτό. Άλλες χρήσιμες επιλογές είναι τα spamexκαι mailshell.
Χρησιμοποιήστε ένα τρίτο φίλτρο anti-spam
Τα περισσότερα από τα μεγάλα suites ασφαλείας έρχονται με ένα φίλτρο anti-spam που μπορεί να βοηθήσει το ήδη υπάρχον στο client σας, αλλά μόνο αν ο client είναι τοπικός. Με άλλα λόγια, μπορεί να λειτουργήσει με το πρόγραμμα Outlook του Office, αλλά όχι με το Outlook.com.
Τον Απρίλιο, η AV-Comparatives δημοσίευσε μια έκθεση Anti-Spam Test για να δει πόσο καλά λειτουργούν αυτά τα εργαλεία. Το ESET Smart Security 9 πήρε την υψηλότερη βαθμολογία για τον εντοπισμό ανεπιθύμητων μηνυμάτων και για τη συνεργασία του με το Outlook.
Αλλάξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
Αυτή είναι μια πολύ δραστική λύση, εάν έχετε απαντήσει σε spam στο παρελθόν ή δεν έχετε κρύψει τη διεύθυνσή σας και ως εκ τούτου έχετε γεμίσει με ανεπιθύμητα μηνύματα. Αυτή είναι και η καλύτερη σας επιλογή.
Φυσικά, θα πρέπει να ενημερώσετε τις έγκυρες επαφές σας για την αλλαγή και θα πρέπει πιθανόν να κρατήσετε και τις δύο διευθύνσεις για μερικούς μήνες. Αλλά από τη στιγμή που θα απαλλαγείτε από την παλιά σας διεύθυνση, ο αριθμός των ανεπιθύμητων μηνυμάτων σας θα πέσει κατακόρυφα. Μη χάνετε λοιπόν ούτε λεπτό!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου