Η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για το 1520 είναι πως πρόκειται για μια απλή μεγένθυνση του Lumia 1020, με ισχυρότερο hardware και μικρότερη κάμερα. Δεν έχουν και άδικο, αφού κατά βάση, ναι, αυτό είναι. Όμως δε μπορεί να κριθεί μέσα σε μια γραμμή κειμένου, δε μπορεί να κριθεί καν σε ένα ολόκληρο κείμενο, αν δε το πιάσετε στα χέρια σας. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη δημιουργία που θα έχει τη δική του θέση στις σελίδες της ιστορίας, ως το πρώτο και τελευταίο phablet της Nokia (στην προ-Microsoft εποχή). Εξωτερικά δανείζεται κάποια στοιχεία από το 920, παραμένει «τετράγωνο», αλλά έχει στρογγυλεμένες γωνίες, σε αντίθεση με τις «τομές» του 1020.
Η Nokia κατάφερε να φτιάξει μια θηριώδη συσκευή, μειώνοντας δραστικά το πάχος της, όμως, σε σχέση με το Lumia 1020. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μικρότερη κάμερα των 19 MPixels, τα «μισά» από τα 41 MPixels του μικρότερου μοντέλου. Έτσι η κάμερα δεν εξέχει από το πίσω μέρος παρά ελάχιστα και το κρύσταλλό της προστατεύεται επαρκώς από φθορές χάρη στο μικρό χείλος που κάνει το πλαστικό περίβλημά του. Η μαύρη (διατίθεται επίσης σε λευκό, κίτρινο και κόκκινο) συσκευή που είχαμε στα χέρια μας, με τη matte, τυπική υφή, σε καμία περίπτωση δεν ελκύει τα βλέμματα, μάλιστα για αρκετή ώρα μπορεί κάποιος να αναρωτιέται αν κρατάτε κινητό, ατζέντα ή πορτοφόλι. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται από εσάς τους ίδιους. To βάρος της, πάντως, είναι σχετικά μεγάλο, στα 209 γραμμάρια.
Σχεδόν όλη η πρόσοψη προστατεύεται από Gorilla Glass 2, ενώ τα περιθώρια αριστερά και δεξιά της οθόνης είναι τα ελάχιστα. Μικρά είναι και τα πάνω-κάτω περιθώρια, ειδικά το κάτω, στο οποίο πλέον τα 3 φωτιζόμενα πλήκτρα αφής δείχνουν «στριμωγμένα». Όλα έγιναν ώστε να διατηρηθούν μικρές οι διαστάσεις της συσκευής, μάταια πάντως αφού και πάλι είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το HTC One Max και πολύ μεγαλύτερη από το Note 3. Επιπλέον, εξ΄αιτίας αυτού, είναι δύσκολο να χειριστείτε το 1520 με το ένα χέρι, εκτός αν έχετε τεράστια δάκτυλα και ειδικά αντίχειρα. Τα 3 πλήκτρα στη δεξιά πλευρά (κάμερα, power/lock και ένα διπλό volume up/down) είναι σωστά τοποθετημένα αλλά δεν εντοπίζονται όσο εύκολα θα θέλαμε, ούτε προσφέρουν το feedback που θα επιζητούσαμε. Θα μπορούσαν κάλλιστα να εξέχουν λίγο περισσότερο και αυτό θα άλλαζε την άποψή μας.
Στην αριστερή πλευρά έχουμε τις υποδοχές για microSD και nano-SIM (γιατί Nokia;), με 2 συρταράκια που εξέρχονται με το ειδικό εργαλείο ή μια βελόνα. Στο πάνω μέρος θα βρείτε μόνο το audio jack ενώ στο κάτω τη microUSB. Στην πάνω μεριά της πρόσοψης διακρίνονται το ακουστικό και η δευτερεύουσα κάμερα, αλλά δε θα δείτε τους διάφορους αισθητήρες που διαθέτει το 1520. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η κάμερα και το dual-LED flash, ενώ αμυδρά διακρίνεται το ηχείο στο κάτω μέρος. Αξίζει να αναφερθεί πως η συσκευή διαθέτει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα (!) μικρόφωνα, δύο στην πρόσοψη και δύο στην πλάτη της, έτσι οι προσδοκίες μας για την ποιότητα του καταγραφόμενου ήχου αυξήθηκαν σημαντικά μόλις το διαπιστώσαμε. Τέλος να αναφέρουμε πως το Lumia 1520 δέχεται και ασύρματη φόρτιση, αρκεί να αγοράσετε ξεχωριστά έναν ειδικό φορτιστή που να υποστηρίζει το Qi πρότυπο.
Οθόνη, hardware και λοιπά χαρακτηριστικά
Ξεκλειδώνοντας τη συσκευή και ανοίγοντας την οθόνη, έρχεται μια μικρή απογοήτευση: Δεν είναι AMOLED. Προσωπικά ποτέ δεν περίμενα ότι θα έγραφα την παραπάνω φράση για ένα smartphone, μιας και προτιμώ τα IPS ή SuperLCD panels που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτή την περίοδο, ωστόσο οι οθόνες των Lumia από την αρχή είχαν κερδίσει μια θέση ψηλά στην εκτίμησή μου, καθώς είχαν πολύ καλή απόδοση και ταίριαζαν άψογα με το design των συσκευών αλλά και το interface του λειτουργικού. Έτσι, η μετάβαση από AMOLED σε IPS στο 1520 ξενίζει κάπως, αφού το μαύρο δεν είναι πλέον τόσο...μαύρο. Παρ’όλα αυτά, το panel φωτίζεται σχετικά ομοιογενώς και δεν θα έχετε κάποιο παράπονο από την ποιότητα απεικόνισης, ειδικά από τη στιγμή που η ανάλυση της οθόνης είναι full HD (1080x1920 pixels, 367 ppi).
Μπορεί, ωστόσο, να μη σας ικανοποιήσει απόλυτα η φωτεινότητα και η ευκρίνεια υπό ήλιο. Γενικά είναι ικανοποιητική, αλλά σε σχέση με τα άλλα, high-end Lumia, το 1520 πάσχει ελαφρώς σε αυτό τον τομέα, παραμένοντας φυσικά ανώτερο από αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού. Η αυτόματη φωτεινότητα, με τη σειρά της, λειτουργεί μια χαρά, ενώ και η απόκριση στο άγγιγμα του χρήστη είναι αρκετά καλή...προσθέστε και το ότι μπορείτε να το χειριστείτε ακόμα και μεγάντια στα χέρια σας και έχετε μια επαρκή εικόνα για την οθόνη.
Όσο για το hardware, η εταιρεία δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου: Snapdragon 800 με τέσσερις πυρήνες Krait 400 στα 2,2 GHz, 2GB RAM και Adreno 330 GPU αποτελούν εντυπωσιακό συνδυασμό που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και σε “bloated” Android συσκευές, πόσο μάλλον στο ελαφρύ Windows Phone 8 Black. Όχι πως με τιμή στα €749 θα περιμέναμε οτιδήποτε λιγότερο από αυτά, αλλά οι εντυπώσεις από το HTC One Max είναι ακόμη νωπές, βλέπετε. O εσωτερικός χώρος αποθήκευσης ανέρχεται στα 32GB και για τους περισσότερους χρήστες θα είναι υπέρ-αρκετός, αλλά η Nokia μας έδωσε και την επιλογή της microSD, καλύπτοντας κάθε ανάγκη.
Από εκεί και πέρα έχουμε υποστήριξη 4G/LTE δικτύων, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac με δυνατότητα μετατροπής σε hotspot, Bluetooth 4.0 με A2DP, NFC, ραδιόφωνο FM, GPS με A-GPS και GLONASS, ενώ η microUSB 2.0 θύρα του είναι MHL-enabled και άλλωστε, μπορείτε να κάνετε stream την εικόνα μέσω και DLNA.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου