Ζητείται συντονισμός για τις ψηφιακές τεχνολογίες στο Δημόσιο

Την άποψη ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών διετύπωσε στο πλαίσιο της ετήσιας ημερίδας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, Γενικό Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης. Ο τελευταίος επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε πολλά έργα και γι' αυτό υπήρξαν και απεντάξεις 40 εκατ. έργων, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και έργα που προχωρούν.
Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ δεν υπήρξε κάποια αναφορά από τον κ. Δασκαλάκη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως ήταν η “Ψηφιακή Σύγκλιση”. Όμως, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν θα υπάρξει τελικώς νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με επικρατέστερη επωνυμία “Ψηφιακή Ανάπτυξη” καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί απαίτηση της Κομισιόν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση σχεδιασμού. Η πρόταση περί δημιουργίας συντονιστικού κέντρου έχει διατυπωθεί -με διαφορετικό πάντως τρόπο στο παρελθόν- από διάφορες πλευρές και κυρίως από τους φορείς του κλάδου της πληροφορικής, όπως ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που έχουν αναφέρει το θέμα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, η έλλειψη του κέντρου αυτού δημιουργεί ζητήματα σε τομείς όπως είναι η διαλειτουργικότητα, η επικάλυψη έργων, η εφαρμογή προτύπων και αρχών, όπως και στις προτεραιότητες.
Έργα
Τόσο ο κ. Δασκαλάκης όσο και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” Μανώλης Γιαμπουράς έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην υλοποίηση ουκ ολίγων δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει απεντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν διεργασίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιά έργα που έχουν μείνει πίσω θα προχωρήσουν τελικώς ή όχι.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της “Ψηφιακής Σύγκλισης” δημοσίευσε κατάλογο με 14 υποέργα πράξεων, με τελικό δικαιούχο την “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ”, των οποίων το τρέχον στάδιο υλοποίησης απέχει κατά πολύ από το επιδιωκόμενο. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης πρακτικά δίνει διορία έως τα τέλη Φεβρουαρίου (ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης που βρίσκεται το κάθε έργο) ως καταληκτική ημερομηνία επίτευξης του στόχου της κάθε διακήρυξης. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται σημαντικά έργα όπως είναι αυτό για το G-cloud, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος.
Πάντως, ο κ. Γιαμπουράς επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά από τα βασικά έργα που προχωρούν. Για παράδειγμα, αυτό για τις δημόσιες προμήθειες είναι σε φάση υλοποίησης, το ψηφιακό ληξιαρχείο προχωρά, το Ψηφιακό Σχολείο θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2014, ενώ σύντομα αναμένεται ο ανάδοχος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Επίσης, για το πολυσυζητημένο Σύζευξις ΙΙ αναμένεται το “πράσινο φως” από την Κομισιόν για να προχωρήσει, ενώ για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων η προκήρυξη είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2014.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment