Σε νέα μέτρα για την διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών εντός των χωρών της ΕΕ προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κατάργηση της περιαγωγής το 2017 που χαιρετίστηκε από όλους τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Με τον νέο Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος ψηφίστηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο, προωθεί τον περιορισμό του κόστους στις κλήσεις και των γραπτών μηνυμάτων εντός ΕΕ αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων.
Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την Τετάρτη την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο των Υπουργών τον Ιούνιο σχετικά αφενός με τον Ευρωπαϊκό κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών («EECC») με 584 ψήφους υπέρ, 42 κατά, και 50 αποχές και αφετέρου με τις αναθεωρημένες αρμοδιότητες του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες («BEREC») με 590 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 23 αποχές. Μετά από τη χθεσινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα εγκρίνει επίσημα την Οδηγία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις 3 Δεκεμβρίου. Μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τον κώδικα στο εθνικό δίκαιο.
Οι νέοι «κανόνες» θα προσφέρουν στους πολίτες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και θα καταστήσουν τις κλήσεις ασφαλείς και οικονομικά προσιτές εντός της ΕΕ, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών για την τόνωση των επενδύσεων σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
Μείωση Κόστους Κλήσεων
Μετά περιαγωγή σαν το σπίτι που έβαλε τέλος στα τέλη περιαγωγής από το 2017 η νέα νομοθεσία μειώνει το κόστος των κλήσεων από τη μία χώρα μέλος της ΕΕ στην άλλη στα 0,19 ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας αλλά και το κόστος για τα γραπτά μηνύματα (SMS) σε 0,06 ευρώ από τις 15 Μαΐου 2019, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους σε όλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, πέρα από τις φθηνότερες κλήσεις και sms, το το «πακέτο» των μέτρων δημιουργεί νέο σύστημα προειδοποίησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ενώ έχει και ειδική πρόβλεψη για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς μέχρι το 2020.
Παράλληλα δίνει το δικαίωμα διατήρησης ενός αριθμού τηλεφώνου για ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης αλλά και το δικαίωμα επιστροφής της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης, καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της μετάβασης.
«EU 5G Roadmap»
Βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (EECC) τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο «EU 5G Roadmap» δηλαδή να υπάρχει τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος – μέλος που να έχει δίκτυο 5G.
Επιπλέον ο Κανονισμός εξασφαλίζει περισσότερη προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών με στόχο την τόνωση των επενδύσεων για διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Για το λόγο αυτό η νέα νομοθεσία προωθεί την κατανομή κινδύνου και κόστους μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών, ώστε το επενδυτικό περιβάλλον αν γίνει πιο προβλέψιμο.
Έμφαση στην Ασφάλεια
Έμφαση δίνει και στην καλύτερη προστασία των χρηστών smartphones, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως Skype, WhatsApp μέσω ενισχυμένων απαιτήσεων ασφαλείας όπως η κρυπτογράφηση που ζητά από τις εταιρείες παραγωγής.
Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Τέλος ο Κανονισμός δημιουργεί και νέο σύστημα προειδοποίησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης το «αντίστροφο 112». Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει ειδοποιούνται μέσω SMS ή εφαρμογής του κινητού τους τηλεφώνου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους 42 μήνες να θέσουν το σύστημα σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου