Τι είναι το HDR και πότε πρέπει να το χρησιμοποιούμε

Τα τρία αυτά γράμματα δηλώνουν το παρόν στην εφαρμογή της κάμερας της smartphone συσκευής μας, ωστόσο όμως ίσως να μην γνωρίζεις για ποιον λόγο βρίσκονται εκεί. Αυτό το άρθρο λοιπόν, ασχολείται με τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται το hdr εκεί και πότε θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Επιπλέον αναφέρουμε, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις φωτογραφίες μας με το HDR+ του Google Pixel 2, ακόμη και αν δεν έχουμε στην κατοχή μας μία ναυαρχίδα της google.
Τι είναι όμως το HDR;
Με απλούς όρους ο δυναμικός λόγος είναι η διαφορά μεταξύ των φωτεινών και σκοτεινών στοιχείων μιας εικόνας. Το HDR στην ουσία είναι μία διαδικασία η οποία αυξάνει το δυναμικό λόγο πέρα από εκείνο το σημείο που μπορούν να λάβουν οι φακοί της συσκευής σου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει επακριβείς αναπαραστάσεις αυτών που βλέπουν τα μάτια σου. Σε γενικές γραμμές ο στόχος του είναι να δημιουργήσει πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες, δεν είναι ένα feature που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κάθε μία φωτογραφία, εξαρτάται το τι φωτογραφίζεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις καλύτερες χρήσης του hdr καθώς και πώς δουλεύει στην πράξη.
Όταν λαμβάνεις μία φωτογραφία με ενεργοποιημένη αυτή τη λειτουργία, η κάμερα λαμβάνει πολλές διαδοχικές φωτογραφίες με διαφορετικές τιμές exposure. Ύστερα αναλαμβάνει δουλειά το λογισμικό το οποίο συνδυάζει αυτές τις φωτογραφίες σε μία, διατηρώντας τα σκοτεινότερα και τα πιο φωτεινά στοιχεία. Όπως επισημαίνει το androidpit, πριν αυτή η λειτουργία κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στις κάμερες των συσκευών, χρειαζόταν να λάβεις τρεις φωτογραφίες, να τις μεταφέρεις σε έναν υπολογιστή και από εκεί να χρησιμοποιήσεις μία εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων όπως για παράδειγμα το photoshop ή κάτι παρόμοιο, για να συνδυάσεις αυτές τις τρεις φωτογραφίες σε μία, λαμβάνοντας από την καθεμία τα καλύτερα στοιχεία, και να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το HDR στις κάμερες των smartphones.
Το ευχάριστο είναι, ότι οι κατασκευαστές, αντιλήφθηκαν νωρίς ότι αυτό το χαρακτηριστικό έπρεπε να έρθει και στις συσκευές, ώστε όταν ενεργοποιείται,  η συσκευή να κάνει όλη τη δουλειά αυτόματα. Θα πρέπει όμως σε αυτό το σημείο να γίνει μία σημαντική διευκρίνιση. Επειδή το λογισμικό συνδυάζει πολλές φωτογραφίες για να δημιουργήσει ένα τελικό αποτέλεσμα, το HDR λειτουργεί καλύτερα με στατικές φωτογραφίες και ειδικότερα με σταθερό χέρι. Αλλά ας επιστρέψουμε στο ερώτημα του τίτλου. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το εν λόγω χαρακτηριστικό;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύσκολη και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το HDR. Θα πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να πετύχεις μία φωτογραφία. Παρακάτω δίνουμε μερικές συμβουλές, όπου το HDR βελτιώνει πολύ καλά τις φωτογραφίες.
Landscapes
Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην προσπάθεια να λάβεις μία καλή φωτογραφία, ωστόσο όμως από το φως του ήλιου για παράδειγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αντίθεση. Και εδώ είναι που το HDR, μπορεί να φέρει την ισορροπία.
Low-light – backlit scenesΑν η φωτογραφία είναι πολύ σκοτεινή, η είναι σκοτεινή σε συγκεκριμένες περιοχές, το HDR μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αυξήσει το συνολικό επίπεδο της φωτεινότητας. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Αν δεν υπάρχει φως σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, τότε το hdr δεν θα σε σώσει.
Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το hdr;
Όπως είχαμε αναφέρει και προηγουμένως, το hdr λαμβάνει τρεις φωτογραφίες. Αν ένα αντικείμενο μετακινηθεί τη στιγμή που λαμβάνεται η δεύτερη ή τρίτη φωτογραφία, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάπως θολό. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κάμερα της συσκευής χρειάζεται περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί τη φωτογραφία όταν χρησιμοποιούμε το hdr. Για αυτό να θυμάσαι, κρατά σταθερό το χέρι σου, και προσπάθησε να λάβεις φωτογραφίες στατικών αντικείμενων. Εκεί είναι που λειτουργεί καλύτερα.
High-contrast scenes
Ορισμένες φωτογραφίες, είναι γεγονός, ότι δείχνουν καλύτερες, με μεγάλη αντίθεση, μεταξύ των φωτεινών και σκοτεινών περιοχών. Χρησιμοποιώντας το hdr, θα μειώσει αυτή την αντίθεση. Αν δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλετε τότε απλά μην το κάνετε. Επιπλέον κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί είναι ότι το hdr, μπορεί να δώσει, ζωντάνια στα χρώματα. Ωστόσο όμως το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν το hdr χρησιμοποιηθεί σε χρώματα τα οποία είναι ήδη αρκετά ζωντανά. Θα πρέπει να προσέξετε με το color saturation.
Όσον αφορά τώρα, το ποια smartphones υποστηρίζουν αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής. Αρχικά, ότι τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα έχουν μία ρύθμιση που αφορά το hdr, αλλά για να το χρησιμοποιήσεις ίσως θα πρέπει να το ενεργοποιήσεις στις ρυθμίσεις της κάμερας.
Από τη διάθεση του τον Οκτώβριο του 2017, το Pixel 2 της Google, είχε αναγνωριστεί και ήταν γενικώς παραδεκτό, ότι διέθετε την καλύτερη κάμερα στο οικοσύστημα του android. Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει την κάμερα της συγκεκριμένης συσκευής τόσο ξεχωριστή; Το μυστικό βρίσκεται στο λογισμικό και συγκεκριμένα στην τεχνολογία HDR+. Πρόκειται για μία βελτιωμένη εκδοχή, του HDR, που όχι μόνο αυξάνει το δυναμικό λόγο αλλά ακόμη μειώνει το θόρυβο και βελτιώνει τα χρώματα την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα η εφαρμογή της κάμερας του Pixel smartphone, λαμβάνει πολλές φωτογραφίες διαδοχικά, πριν τις ενώσει σε μία με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφίας, η οποία θα περιλαμβάνει τα καλύτερα στοιχεία της καθεμιάς. Και τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο εντυπωσιακά. Και ακριβώς επειδή το κόλπο βρίσκεται στο λογισμικό και όχι στο υλικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χαρακτηριστικό αυτό και σε συσκευές android που δεν είναι κατασκευασμένες από την Google. Λειτουργεί απροβλημάτιστα σε συσκευές εταιρειών όπως, Samsung, Xiaomi, OnePlus. Απλά δες αυτό εδώ το θέμα που είχαμε γράψει παλαιότερα.
Συμπερασματικά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά τη χρήση του hdr στις φωτογραφίες είναι, να προβείτε στην λήψη της ίδιας σκηνής, με και χωρίς αυτό και έπειτα να δείτε ποιο αποτέλεσμα σας αρέσει περισσότερο. Είναι γρήγορο εύκολο και μπορείς πολύ εύκολα να αποκτήσεις μία καλύτερη ιδέα για το τι μπορείς να κάνεις με αυτή τη ρύθμιση. Απλά να θυμάσαι ότι θα πρέπει να έχεις σταθερό το χέρι σου. Με τον καιρό θα έχεις καταφέρει να εκπαιδεύσεις το μάτι σου και θα έχεις μάθει ποιες σκηνές είναι καλύτερες με τη λειτουργία hdr και ποιες όχι. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτού του άρθρου καταφέραμε να λύσουμε βασικές απορίες για ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό, που κάνει και έναν μέτριο φακό, να αξιοποιεί όλες του τις δυνατότητες.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment