Πόση RAM χρειαζόμαστε στα smartphones μας;

H Vivo ετοιμάζεται να διαθέσει το πρώτο smartphone με 10GB RAM. Πρόκειται για σχεδόν τόση, όση συναντούμε και σε ένα gaming PC και περίπου 6GB περισσότερη από αυτή των περισσότερων συσκευών. Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν πώς τελικά θα μου χρειαστούν τα 10GB RAM και μήπως η συσκευή μου εφόσον οι εταιρείες διαθέτουν συσκευές με περισσότερη RAM συνεχώς, χρειάζεται και αυτή περισσότερο από 4GB;
Η RAM (Random Access Memory) είναι ψηφιακός αποθηκευτικός χώρος. Τα computers (και ναι η συσκευή σου είναι ένα computer) χρησιμοποιούν την RAM για να διατηρήσουν τα δεδομένα των ενεργών εφαρμογών και μαζί με το CPU και το kernel του λειτουργικού συστήματος τη χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ γρήγορη στις διαδικασίες reading και writing.
Όταν ένα app ή ένα παιχνίδι χρειάζεται να σχεδιάσει μια νέα οθόνη, τα δεδομένα που δημιουργούνται για αυτήν πηγαίνουν απευθείας στη RAM και μετά αναλαμβάνει το CPU και η GPU που κάνουν όποιες διαδικασίες απαιτούνται και στη συνέχεια τα στέλνουν στην οθόνη. Μπορεί σε γενικές γραμμές η λειτουργία να φαντάζει κάπως περίπλοκη, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε τρία βασικά πράγματα. Η RAM είναι το μέρος όπου τα δεδομένα γράφονται για σύντομη χρονική περίοδο και μπορούν να διαβαστούν πολύ γρήγορα. Διαγράφεται, όταν απενεργοποιείται η συσκευή σας. Ένα μέρος της RAM της συσκευής σας χρησιμοποιείται (γίνεται reserved) όταν το ενεργοποιείτε και κανένα app ή ακόμα και το ίδιο το OS δεν μπορεί να γράψει σε αυτό το μέρος.

Πώς χρησιμοποιείται η RAM στη συσκευή σας

Η RAM στο τηλέφωνό σας χρησιμοποιείται κυρίως ως ένα μέρος για τα app που αποθηκεύουν δεδομένα. Με απλούς όρους, περισσότερη RAM σημαίνει ότι περισσότερα apps θα μπορούν να τρέξουν στο background χωρίς να επιβραδύνουν τη συσκευή σας. Ωστόσο όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η RAM στη συσκευή σας είναι σε χρήση πριν καν το Android φορτωθεί και τρέξει.
Kernel space: Η Android συσκευή σας τρέχει πάνω από το Linux Kernel. Το Kernel αποθηκεύεται σε έναν ειδικό τύπο συμπιεσμένου αρχείου που γίνεται extracted απευθείας στη RAM κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εκκίνησης της συσκευής.
Ramdisk για virtual αρχεία: Υπάρχουν ορισμένοι φάκελοι και αρχεία στο system tree που δεν είναι πραγματικά. Λέγονται pseudofiles που έχουν γραφθεί κατά το boot και φέρουν δεδομένα όπως τα επίπεδα της μπαταρίας. Στο Android, ολόκληρο το /proc directory είναι ένα από αυτά.
Network radios: Δεδομένα σχετικά με το IMEI και διάφορα άλλα settings σχετικά με τις συχνότητες αποθηκεύονται στην NVRAM (Non-Volatile memory που δεν σβήνεται όταν απενεργοποιείται η συσκευή σας), αλλά μεταφέρονται στην RAM μαζί με το software που απαιτείται για να υποστηρίξει το modem όταν ενεργοποιείτε τη συσκευή σας.
GPU: Αλλά και ο αντάπτορας γραφικών στο smartphone σας χρειάζεται μνήμη για να λειτουργήσει. Αποκαλείται VRAM και οι συσκευές μας χρησιμοποιούν integrated GPUs, που δεν έχουν μεμονωμένες RAM. Και πάλι καταλαμβάνεται η RAM του συστήματος.
Μόλις γίνει και αυτό και η συσκευή σου έχει εκκινήσει, αυτή η RAM που απομένει είναι η διαθέσιμη RAM που η συσκευή μας χρειάζεται για να λειτουργήσει και να τρέξει apps. Ένα μέρος και αυτής καταλαμβάνεται για εφαρμογές που χρειάζεται να γίνουν γρήγορα, αν και γίνεται reserved με διαφορετικό τρόπο, μέσω των αποκαλούμενων minfree settings. Πρόκειται για software based ρυθμίσεις που έχουν τεθεί από τους ανθρώπους που έγραψαν το OS και το kernel και διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό RAM ελεύθερη, προκειμένου αυτά τα low-level functions να μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις για ένα app να απελευθερώσει μνήμη. Κάτι τέτοιο εξηγεί πλήρως γιατί η διαθέσιμη RAM που φαίνεται στα settings δεν είναι η ίδια με τη συνολική RAM που έχει εγκατασταθεί στη συσκευή σου. Η συνολική RAM βρίσκεται στη συσκευή, αλλά ένα μέρος αυτής, το 1GB ή και περισσότερο γίνεται reserved. Τα apps πλέον θα πρέπει να μάχονται μεταξύ τους για την υπόλοιπη.
Το Android δεν είναι σαν τα Windows 10 και το καθένα διαχειρίζεται την RAM διαφορετικά
Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα εδώ από ότι με τα Windows. Τα Windows διατηρούν την RAM ελεύθερη για ένα app που την χρειάζεται. Το Linux διατηρεί ένα app στη μνήμη, μέχρι η μνήμη να χρειαστεί κάπου αλλού. Είναι κάτι που επίσης αποφασίζεται από τα minfree settings. Τα apps και τα αντίστοιχα processes τους δίνονται μια προτεραιότητα ανάλογα με το τι κάνουν, πως το κάνουν και ποια ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν στην οθόνη. Όταν θέλεις να ανοίξεις ένα νέο app, εκείνο με χαμηλή προτεραιότητα κλείνει, ώστε το νέο app να έχει όση RAM χρειάζεται. Καθώς χρησιμοποιείς το smartphone σου, συχνά χρησιμοποιείς τα ίδια apps περισσότερο από κάποια άλλα. Αυτά λοιπόν παραμένουν στη RAM για να είναι διαθέσιμα αμέσως. Αν απελευθερώσεις RAM, τότε τα apps θα πρέπει να κάνουν επανεκκίνηση των processes. Κάτι τέτοιο επιβραδύνει τις επιδόσεις, χρησιμοποιεί περισσότερη μπαταρία σε σχέση με το να τα άφηνες στη RAM.
Θα συμφωνήσουμε με το Android Central ότι τα 8GB ή 10GB RAM είναι λίγο overkill για ένα τυπικό Android smartphone. Συσκευές όπως τα Nexus ή ένα Android One / Android Go, μπορεί να έχουν ελεύθερα 1.5 – 2GB RAM μετά την εκκίνηση του λειτουργικού. Από την άλλη πλευρά όμως, σε setups όπως το Samsung Dex, το να έχεις περισσότερη RAM, είναι πλεονέκτημα. Επίσης, είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να εντυπωσιάσουν με τα specs. Η RAM είναι ιδιαίτερα φθηνή όταν αγοράζεται σε μεγάλες ποσότητες από τους κατασκευαστές, ωστόσο όμως ένα smartphone όταν κυκλοφορεί και έχει μεγάλη ποσότητα RAM, είναι πολύ ακριβότερο από την έκδοση με την λιγότερη RAM.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment