Η Κομισιόν θέλει να καταπολεμήσει τη διαδικτυακή πειρατεία

Όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλοί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ήρθαν με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς το περιεχόμενό τους ήταν διαθέσιμο δωρεάν για download από πολλές πειρατικές πλατφόρμες. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε πειρατικές ιστοσελίδες αλλά αφορά και άλλες υπηρεσίες, στις οποίες ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει από μόνος του ελεύθερα αρχεία, όπως Google, Dropbox, Youtube και το Facebook. Η Κομισιόν σε νέες οδηγίες τις οποίες περιλαμβάνει σε πρόσφατο έγγραφο που δημοσιεύθηκε, αναφέρει συγκεκριμένα τι θα πρέπει να γίνει για να περιοριστεί το παράνομο περιεχόμενο. 
Συγκεκριμένα, οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα πρέπει να ενσωματώσουν φίλτρα τα οποία αυτόματα θα μπορούν να ανιχνεύουν και να αφαιρούν το περιεχόμενο αυτό. Βέβαια, κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τα διάφορα hosting sites ενσωματώσουν τέτοιου είδους φίλτρα για να ελέγχουν κάθε upload που γίνεται, τότε αυτό θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ωστόσο, η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι online υπηρεσίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για τυχόν περιεχόμενο που ξεγλιστρά από τα φίλτρα αυτά.

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη ανάπτυξης αυτόματων τεχνολογιών, για να μην εμφανιστεί ξανά στο διαδίκτυο το περιεχόμενο που μόλις αφαιρέθηκε. Φυσικά, τέτοια αυτόματα φίλτρα δεν είναι άγνωστα στις μέρες μας. Υπηρεσίες όπως το Google Drive και το Dropbox ενσωματώνουν τέτοιες τεχνολογίες, ενώ προτείνεται και η καθολική απαγόρευση πρόσβασης σε τέτοιες υπηρεσίες εκείνων που παραβιάζουν συχνά τη νομοθεσία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; 

«Το έγγραφο συστήνει τις εταιρείες να προβούν σε μεγαλύτερο έλεγχο των διαδικτυακών επικοινωνιών με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας. Προβάλλουν πολλά μέτρα ενάντια στην ελευθερία του λόγου και ελάχιστα για την ουσιαστική καταπολέμηση της πειρατείας», αναφέρει το EDRI στην ιστοσελίδα του, που μάχεται για την προστασία της ψηφιακής ελευθερίας.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment