Μια συσκευή παντός χρήσης στο σύμπαν του Star Trek, το Tricorder, φαίνεται πως είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Μια εφταμελής ομάδα επιστημόνων, η Final Frontier Medical Devices με έδρα την Pennsylvania των ΗΠΑ, που στην πλειοψηφία τους αποτελείται από συγγενείς κυπριακής καταγωγής, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό του X-Prize Foundation με έπαθλο $2.5 εκατομμύρια.
Στόχος του διαγωνισμού Qualcomm Tricorder XPRIZE ήταν η δημιουργία μια ελαφριάς, φορητής συσκευής για οικιακή χρήση που θα μπορεί να αναγνωρίζει 13 καταστάσεις υγείας (12 ασθένειες και την απουσία ασθένειας) σε διάστημα μεταξύ 90 λεπτών και 24 ωρών, χωρίς επιπλέον βοήθεια από ιατρικό προσωπικό. Απαιτούνταν επίσης να μπορεί να λάβει 5 βασικές μετρήσεις, όπως καρδιογράφημα, λειτουργία αναπνοής κλπ.
Ξεκίνησαν 312 ομάδες από 38 χώρες το 2012, με τον Dr. Basil Harris, τον αδερφό του George Harris και την ομάδα τους τελικά να επικρατεί. Η συσκευή ονομάστηκε DxtER και βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το DxtER με τους αισθητήρες του δημιουργεί μια ιατρική αναφορά για τον ασθενή, ενώ ταυτόχρονα, μέσω του smartphone συγκρίνει τα δεδομένα με μια εγκυκλοπαίδεια με τις τελευταίες πληροφορίες της ιατρικής από κλινικές βάσεις δεδομένων. Μπόρεσε να διαγνώσει επιτυχώς και τις 13 ιατρικές καταστάσεις που απαιτούνταν πολύ πριν τις 24 ώρες που ήταν το όριο. Μάλιστα μπορεί να αναγνωρίσει 34 ασθένειες έως τώρα, όπως διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, άπνοια ύπνου, λευκοκυττάρωση, κοκκύτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, φυματίωση και πνευμονία.
Η Final Frontier Medical Devices θα λάβει τώρα πλήρη χρηματοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό για να περάσουν από το στάδιο των πρωτότυπων συσκευών, στο παραγωγικό στάδιο. Το Tricorder του Star Trek λοιπόν γίνεται πραγματικότητα και σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια γιατρών νοσοκομείων και αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο κάνοντας πράξη το “live long and prosper”, με μια κλινική στη Μοζαμβίκη να είναι η πρώτη που θα λάβει τις συσκευές για πραγματική χρήση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου