Τεχνικά χαρακτηριστικά iPhone 7
- Διαστάσεις: 138.3 x 67.1 x 7.1 mm
- Βάρος: 138 γρ.
- Οθόνη: 4,7" IPS (1334x750 pixels)
- Επεξεργαστής: 4-core Apple A10 Fusion (1,36 GHz)
- Μνήμη: 2GB RAM, 32/128/256GB αποθηκευτικού χώρου
- Συνδεσιμότητα: 3G, 4G (Cat. 9 450Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-hotspot-dualband, Bluetooth v4.2-A2DP-LE, GPS-AGPS-GLONASS, NFC, Lightning port
- Λειτουργικό: iOS 10.0.1
- Κάμερα: 12 MPixel f/1.8, quad-LED flash, 2160p@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@240fps, HDR, OIS, εμπρόσθια 7 MPixel, 1080p@30fps, 720p@240fps, f/2.2, panorama, HDR, face detection, panorama
- Μπαταρία: 1.960mAh
- Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, IP67, dual speakers,
- Περιεχόμενα συσκευασίας: Καλώδιο microUSB, φορτιστής (1A), ακουστικά Earpods lightning, adaptor lightning σε audio jack 3,5"
Κατασκευή και σχεδίαση
Ξεκινάμε από τα βασικά και ορατά. Οι διαφορά του iPhone 7 με το iPhone 6S, εξωτερικά τουλάχιστον, είναι ελάχιστες! Ίδιες διαστάσεις με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού και... 5 γραμμάρια λιγότερα για το 7άρι, ενώ η πρώτη κουβέντα όλων όσων το έπιασαν στα χέρια τους, συνεργατών και φίλων, ήταν "μα αυτό είναι πιό ελαφρύ απ'το παλιό"! Ίσως επειδή περίμεναν κάτι περισσότερο, ίσως επειδή ήξεραν για τα νέα χαρακτηριστικά του, τη μεγαλύτερη μπαταρία και την κάμερα, ποιός ξέρει... το γεγονός είναι πως όντως, είναι ελαφρύτερο.
Οι διαφορές εντοπίζονται φυσικά στην κάμερα που είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις, στα δύο speakers (ένα στο χώρο του μικροφώνου και ένα στο κάτω μέρος) και φυσικά στην περίφημη... απουσία του 3,5" audio jack! Τη θέση του έχουν πάρει μερικές οπές, περισσότερο για λόγους συμμετρίας παρά για απόδοση του ήχου. Επίσης, η Apple προσπάθησε να "κρύψει" την κεραία, ειδικά από την πλάτη της συσκευής, τόσο με αλλαγή της θέσης της, όσο και με καμουφλάρισμα του χρώματός της. Στη Gold συσκευή που θα δείτε στο video, πάντως, το λευκό χρώμα της κεραίας συνεχίζει να ξεχωρίζει.
Και ναι, το iPhone έγινε αδιάβροχο! Μη μπορώντας να αγνοήσει άλλο τις αδιάβροχες και ανθεκτικές Android συσκευές, η Apple ακολούθησε τα specs του IP67 προτύπου και έτσι το 7άρι αντέχει σε βάθος έως 1 μέτρου για έως και 30 λεπτά. Ωστόσο, στη θέση σας δε θα το κάναμε επίτηδες...
Στη συσκευασία βρίσκουμε το φορτιστή, το καλώδιο USB σε Lightning, ένα σετ ψείρες EarPods με βύσμα Lightning και φυσικά, ένα αντάπτορα audio jack σε Lightning, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας ακουστικά. Και γενικά όλα τα ακουστικά της αγοράς.
Hardware και software
Οι περισσότερες αλλαγές του νέου iPhone, βρίσκονται καλά κρυμμένες στο εσωτερικό του. Η οθόνη παραμένει 4,7άρα με ανάλυση σχεδόν 720p, αλλά δε παραπονιόμαστε καθώς είναι εξαιρετική από πλευράς απεικόνισης, ενώ παρέχει και αρκετά υψηλή φωτεινότητα όταν χρειαστεί, σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Ο επεξεργαστής είναι σαφώς βελτιωμένος καθώς απέκτησε δύο πυρήνες επιπλέον και αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις της συσκευής, κάτι που θα δείτε σε βαρύ gaming ή άλλα, αντίστοιχα apps που απαιτούν την ισχύ του και όχι στο casual use, όπως browsing, facebook κ.λπ. H RAM παραμένει στα 2GB, ποσότητα που έχει αποδειχθεί αρκετή για το iOS και τα apps του. Όσο για τη χωρητικότητα, τα 64GB δεν υπάρχουν πιά, αφού η "σκάλα" ξεκινά από τα 32GB, φτάνει τα 128GB και ολοκληρώνεται με την έκδοση των 256GB. Η έκδοση της δοκιμής ήταν των 128GB.
Το iOS 10 είναι διαθέσιμο και για τα παλιότερα iPhones, αλλά έκανε ντεμπούτο πολύ πρόσφατα. Οι αλλαγές είναι λίγες και δεν έχουν να κάνουν συγκεκριμένα με το iPhone 7, αλλά σίγουρα το βρίσκουμε πιό ενδιαφέρον και χρηστικό, σαν λειτουργικό. Στη νέα συσκευή της Apple δε θα βρείτε κάτι επιπλέον από πλευράς συνδεσιμότητας, μάλλον κάτι λιγότερο καθώς απουσιάζει το audio jack, όμως αυτό είναι το τίμημα για να περάσουμε σε μια νέα εποχή, χωρίς καλώδια. Αυτό είναι και το όραμα της Apple και το iPhone 7 είναι ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν αναφέραμε νωρίτερα το νέο Home button καθώς εμπίπτει περισσότερο σε αυτή την κατηγορία. Το "φυσικό" πλήκτρο των παλιών iPhones, λοιπόν, δεν υπάρχει πιά. Μας άφησε χρόνους, μαζί με το audio jack και τη θέση του πήρε ένα πλήκτρο αφής, ίδιο εμφανισιακά με το παλιό, αλλά απλά... δεν πιέζεται! Φυσικά εξακολουθεί να ενσωματώνει τον ταχύτατο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η Apple, για να εξοικειωθούν ταχύτερα οι χρήστες μαζί του, χρησιμοποιεί ένα μικρό σύστημα ανάδρασης (haptic engine) ώστε όταν το πλήκτρο "πατιέται", να νιώθετε ένα "κλικ" στο δάχτυλό σας. Η αλήθεια είναι πως βοηθά πολύ την κατάσταση, τουλάχιστον αρχικά, ενώ η αίσθηση που αφήνει είναι περισσότερο σα να πιέζεται όλο το κάτω μέρος της συσκευής (από την οθόνη και κάτω), παρά μόνο κεντρικό πλήκτρο. Όπως και να'χει, αυτό είναι και θα το συνηθίσουμε, αν και προσωπικά προτιμούσα το φυσικό πλήκτρο. Το πλήκτρο αφής, όμως, δεν χαλάει! Σημειωτέον πως δε λειτουργεί με γάντια, εκτός αν είναι ειδικά, capacitive γάντια, οπότε εξοπλιστείτε κατάλληλα για το χειμώνα. Αν και δε νομίζω πως υπάρχει χρήστης iPhone που δε χρησιμοποιούσε το δαχτυλικό του αποτύπωμα για ξεκλείδωμα, οπότε ξέρετε τι παίζει με τα γάντια... Δεύτερη σημείωση, μη ψάχνετε να βρείτε το "slide to unlock", δεν υπάρχει πιά ούτε αυτό...
Κάμερα, ήχος, αυτονομία
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές του iPhone 7, είναι και η κάμερά του. Δυστυχώς η Apple δεν έβαλε τη διπλή κάμερα του Plus και στο "απλό" μοντέλο, ωστόσο είναι σαφώς αναβαθμισμένη από αυτή του iPhone 6. Αισθητήρας ίδιας ανάλυσης (12MP) αλλά με μικρότερο aperture f/1.8) έτσι κάνει πολύ καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δηλαδή σε ένα σκοτεινό μαγαζί, ή σπίτι. Βοηθά και το quad-LED, dual-tone flash που είναι εξαιρετικό. Επίσης έχουμε OIS που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σύγχρονη κάμερα smartphone. Η νέα κάμερα μπορεί να κάνει λήψη 4K video στα 30FPS, φυσικά 1080p 60FPS αλλά και slow-motion στα 720p@240FPS ή 1080p@120FPS. Συγκρίναμε τις λήψεις με την κάμερα του iPhone 6S και σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι ελάχιστες βελτιωμένες, αλλά το βράδυ η "ψαλίδα" μεγαλώνει.
Η selfie cam, ωστόσο, είναι για κάποιους ακόμη σημαντικότερη! Θα χαρείτε, λοιπόν, να μάθετε πως η ανάλυσή της έχει ανέβει από τα 5 στα 7 Megapixels, καθιστώντας την μια από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) της αγοράς. Ο φακός είναι μεγαλύτερος κατά 1 χιλιοστό (32 έναντι 31 mm) και αυτό σίγουρα βοηθάει λίγο ακόμη, ενώ η λήψη video είναι όπως στο 6S (1080p στα 30 FPS και 720p στα 240FPS). Ακόμη μια διαφορά είναι η δυνατότητα "flash" στις selfies με στιγμιαία προβολή έντονης, λευκής εικόνας στην οθόνη, καθώς δεν υπάρχει πραγματικό LED flash στην πρόσοψη (retina flash, για να το περιγράψετε πιό εύκολα στους φίλους σας). Αλλά κάνει δουλειά.
O ήχος είναι ακόμη ένα κομμάτι στο οποίο το νέο iPhone 7 είναι αισθητά καλύτερο από τον προκάτοχό του. Και πως να μην είναι, άλλωστε, με dual speakers αντί ενός. Ο ήχος είναι αρκετά πιό ισχυρός και καθαρός, ενώ το πάνω ηχείο αναλαμβάνει περισσότερο μεσαίες προς υψηλές συχνότητες και το κάτω τις μεσαίες προς χαμηλές. Δε το λες και... subwoofer, αλλά το αποτέλεσμα είναι δεδομένα ανώτερο και θα βοηθήσει πολύ στην ακρόαση μουσικής και στη θέαση videos ή το gaming.
Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία. Η Apple κατάφερε να μεγαλώσει τη μπαταρία του iPhone χωρίς να αυξήσει στο παραμικρό τις διαστάσεις ή το βάρος του, κατά 14% περίπου! Και παρ'όλα αυτά, συνεχίζει να παραμένει μικρότερη από 2.000mAh, ενώ όλα τα high-end Android phones "παίζουν" κοντά στα 3.000mAh (χωρίς αυτό να σημαίνει καλύτερη αυτονομία πάντα). Ωστόσο, σε normal χρήση, αυτά τα extra 245mAh μεταφράζονται σε περίπου 2 ώρες επιπλέον αυτονομία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εκεί που το 6s θα "έσβηνε" στις 12 το βράδυ, το iPhone 7 θα σβήσει στις 2. Πιό απλή και ουσιαστική αλλαγή, δε γίνεται. Και δε θα γινόταν (λογικά), αν δεν "έφευγε" το audio jack...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου