Έχουμε ολοένα και περισσότερα gadgets στη ζωή και το σπίτι μας πλέον, πόσο όμως επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας, δηλαδή το λογαριασμό ρεύματος της οικίας μας; Η έρευνα αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μπορεί να μας δώσει μία ιδέα για το πόσο ξοδεύουμε και σε ένα μέσο ελληνικό σπίτι.
Ο μέσος Βρετανός έχει πάνω από επτά συνδεδεμένες στο Internet συσκευές στην οικία του -για να μην αναφέρουμε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις ή hi-fis- τις οποίες πλέον χρησιμοποιεί (και φορτίζει) περισσότερο. Η Telegraph βασίστηκε στο σχετικό ρεπορτάζ της -υπολογίζοντας το πόσο επιβαρύνουν αυτές οι συσκευές το λογαριασμό ρεύματος- στο κόστος της British Gas Standard που είναι 12,56 πένες (0.16 ευρώ) ανά κιλοβατώρα.
Σημειώνουμε τη σημερινή ισοτιμία: 1 Βρετανική λίρα = 1,26600553 ευρώ
Ας δούμε λοιπόν το κόστος ανά κατηγορία gadgets
- Smartphones: (ο υπολογισμός έγινε με ένα iPhone 6s και καθημερινή φόρτιση) το ετήσιο κόστος φτάνει τις 48 πένες (0,6 ευρώ)
- Tablets: το ετήσιο κόστος φτάνει τις 64 πένες (0,8 ευρώ)
- Laptops: (ο υπολογισμός έγινε με ένα MacBook) το ετήσιο κόστος φτάνει τις 3,62 λίρες (4,6 ευρώ)
- Desktop computers: ετήσιο κόστος 15,13 λίρες (19.2 ευρώ)
- Τηλεόραση: ετήσιο κόστος 8,91 λίρες (11,3 ευρώ)
- Κονσόλα gaming (ο υπολογισμός έγινε με ένα PS4 με δύο ώρες gaming την ημέρα): ετήσιο κόστος 22,64 λίρες (28,6 ευρώ)
- Wi-Fi router: ετήσιο κόστος 10,12 λίρες (12,8 ευρώ)
- Σε συνδυασμό: Κόστος λιγότερο από 100 λίρες το χρόνο (περίπου 126 ευρώ).
Πρόκειται για κόστος που υπολογίζεται ότι αφορά το 10% του λογαριασμού ρεύματος μίας μέσης οικογένειας. Είναι μεν υπολογίσιμο, αλλά η αλήθεια είναι πως θέρμανση, φωτισμός ή συσκευές στην κουζίνα και το μπάνιο (πλυντήρια, φούρνος, θερμοσίφωνας) ξοδεύουν περισσότερο ρεύμα. Πάντως, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες συσκευές στο σπίτι μας είναι πιο ενεργοβόρες για να... προσέχουμε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου