Ανάλυση του μέχρι σήμερα άγνωστου Apple A9X SoC του iPad Pro

Το εσωτερικό του νέου chip που κατασκευάζει η TSMC στα 16nm FinFET ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο, ή τουλάχιστον μέχρι να πέσει στα χέρια του Chipworks.

Το νέο chip που φοράει το iPad Pro της Apple είναι το πρώτο που κατασκευάζεται με βάση την επαναστατική μέθοδο FinFET για την αγορά των tablet έχοντας παράλληλα επιδόσεις που αγγίζουν αυτές ενός laptop. Από το Die Shot του Chipworks διακρίνονται οι μόλις δύο ARM πυρήνες κωδικής ονομασίας Twister χρονισμένοι στα 2.26GHz ενώ λόγου του μεγέθους του αφαιρέθηκε εντελώς η L3 cache. Στον A9, η L3 έγραφε δεδομένα του CPU αλλά κυρίως του chip των γραφικών, ρισκάροντας να ρίξει τις επιδόσεις στο 3D rendering, όπου ως γνωστόν απαιτεί άφθονη προσωρινή μνήμη. Όμως το διπλάσιο bus της LPDDR4 μνήμης (128-bit) φαίνεται όχι μόνο να ισορροπεί τις επιδόσεις, αλλά να τις γυρνά υπέρ της γνωστής εταιρίας, βελτιώνοντάς τες σε μεγάλα workloads με bandwidth 51.2GB/sec που είναι εξίσου διπλάσιο από το iPhone 6S. 

Η απόφαση βέβαια της Apple να αφαιρέσει τελείως την L3 cache από τον A9X γεννά ερωτήματα, καθώς όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη μνήμη δεν καταναλώνει πολλή επιφάνεια από το SoC. Φυσικά, ενδέχεται να υπήρχαν άλλοι περιορισμοί, όπως το routing των στρωμάτων του επεξεργαστή, κάτι που οι αρχιτέκτονες γνωρίζουν αρκετά καλύτερα. Το συνολικό εμβαδόν του επεξεργαστή φτάνει τα 147mm2 ξεκινώντας μια σχετική "ανηφόρα" στα κατασκευαστικά μεγέθη που χρησιμοποιεί από τα προηγούμενα iPad. Συγκεκριμένα το αμέσως προηγούμενο SoC είχε εμβαδόν 128mm2, ενώ το A6X 123mm2, που όμως είναι αρκετά πιο λίγα από τα 165mm2 του A5X και βρισκόταν στο εσωτερικό της τρίτης γενιάς iPad που κυκλοφόρησε το 2012. 

Η GPU του A9X διαθέτει 12 πυρήνες επεξεργασίας PowerVR Series7, από έξι του απλού A9 του iPhone 6s και βρίσκεται πολύ κοντά με τις επιδόσεις μιας NVIDIA GeForce GT 730M. Αν και το μοντέλο δεν εμφανίζεται στο slide της PowerVR, το αποτέλεσμα της μελετημένης σχεδίασης του SoC από κάθε άποψη, έκρινε πως δεν ήταν αναγκαία η χρήση του μεγάλου chip με τα 16 clusters/πυρήνες για τις ανάγκες του iPad Pro.

Οι επιδόσεις και το SoC συνολικά προσφέρουν παραπάνω από αξιοπρεπείς επιδόσεις όπως έχουν δείξει πολλές αναλύσεις ανά τον κόσμο με το πρώτο "επαγγελματικό" iPad να προσπαθεί να ενταχθεί και να "ανελκυθεί" στη νέα αυτή στροφή που "δείχνει" με σχετικά υψηλή αυτοπεποίθηση η Apple. Η μεγάλη οθόνη και το κορυφαίο optimization που υπόσχεται το iOS σίγουρα δε θα περάσουν απαρατήρητα από τους enthusiast του χώρου οι οποίοι αναζητούν συνεχώς το "απόλυτο" από πλευράς εργονομίας, επιδόσεων και φυσικά ευχρηστίας.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment