Σίγουρα δεν εκπλήσσει κανέναν το ότι οι Android εφαρμογές στέλνουν πολλά δεδομένα, αλλά θα ξαφνιαστείτε όταν μάθετε πόσο αχρείαστα (ή δημόσια) είναι αυτά τα δεδομένα. Ερευνητές από το MIT προσδιόρισαν τι είναι αυτά τα «πολλά δεδομένα» που στέλνουν και λαμβάνουν οι 500 δημοφιλέστερες εφαρμογές του Android και αποδείχθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα η εφαρμογή Walmart στέλνει στοιχεία στο eBay κάθε φορά που σαρώνετε κάποιο barcode. Από τις 47 εφαρμογές που τροποποίησε το ΜΙΤ για να αποδείξει τα λεγόμενα του, στις 30 οι διαφορές ήταν σχεδόν δυσδιάκριτες από τις επίσημες εκδόσεις τους. Στις υπόλοιπες υπήρξαν μικρά προβλήματα όπως η έλλειψη των διαφημίσεων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πάντα πως τα δεδομένα αυτά είναι ύποπτα, ούτε ότι το πρόβλημα είναι «αποκλειστικότητα» του Android. Περίπου τα μισά από τα δεδομένα είναι αναφορές για την απόδοση ή τυχόν πρόβλημα της εφαρμογής, κάτι που συμβαίνει και στα υπόλοιπα λειτουργικά. Κάποια από αυτά ίσως να βοηθούν την εφαρμογή να «τρέχει» πιο αποτελεσματικά, όπως να αποθηκεύει δεδομένα για να λειτουργεί η εφαρμογή όταν το τηλέφωνο βρίσκεται offline. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι εφαρμογές δεν αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ακριβώς κάνουν αυτές οι διαβιβάσεις δεδομένων. Καθώς όμως η διαδικασία φαίνεται να είναι ακίνδυνη, προκύπτει η ανησυχία πως κάποιοι απρόσεκτοι developers μπορεί να θέσουν τις πληροφορίες σας σε κίνδυνο.
Ποια είναι η γνώμη σας για αυτές τις ύποπτες λειτουργίες των εφαρμογών στα smartphone σας; Ελέγχετε τις άδειες που δίνετε σε κάθε εφαρμογή;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου