Το cyberbullying, δηλαδή ο ψηφιακός εκφοβισμός, αποτελεί πλέον ένα σοβαρό ζήτημα καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών έχει βιώσει cyberbullying με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Τα παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους και γίνονται μυστικοπαθή, οι σχολικές τους επιδόσεις πέφτουν και μπορεί να γίνουν επιθετικά, να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή ακόμα και να είναι επιρρεπή σε αυτοτραυματισμούς.
Στην περίπτωση που ήδη τα παιδιά αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι γονείς, ώστε να προσφέρουν την υποστήριξη τους την κατάλληλη στιγμή και να ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα. Όλο και περισσότεροι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με το τι είναι το cyberbullying, πώς να αναγνωρίζουν τα πρώτα του σημάδια και πώς αντιμετωπίζεται.Αν και το Internet είναι ένα εικονικό δίκτυο, είναι αδύνατο όλες οι απειλές του να αντιμετωπιστούν μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών. Κάποια πράγματα απλώς δεν μπορούν να προληφθούν ή να απαγορευτούν – και το cyberbullying είναι ένα από αυτά. Όμως, το γεγονός ότι δεν μπορούμε πάντα να προστατεύουμε τα παιδιά από αυτήν την απειλή, δε σημαίνει και ότι δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Η Kaspersky Lab συνεργάζεται με παιδοψυχολόγους απ’ όλο τον κόσμο, με στόχο να συγκεντρωθούν συμβουλές σχετικά με τους τρόπους παροχής υποστήριξης σε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου.
Η Lisa Wright, συνιδρυτής του Webiket.com, μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας κατά του cyberbullying, σχολιάζει σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του: «Να θυμάστε ότι η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και η συμμετοχή από νωρίς σε μια ανοιχτή συζήτηση είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου. Θα πρέπει να ακολουθήσει μία συνεχιζόμενη προσέγγιση, όπου θα γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και θα σχεδιαστούν οι στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα του cyberbullying αλλά και την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας».
Για αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές:
- Να είστε στο πλευρό των παιδιών, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς επικρίσεις, παρά μόνο με αγάπη και αποδοχή. Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούσουν πως οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί ή έχουν κάνει, θα είστε εκεί για να τα υποστηρίξετε.
- Μην υποβαθμίζετε το περιστατικό. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του παιδιού σας. Στη συναισθηματικά ευάλωτη κατάσταση τους, δεν θα είναι σε θέση να σκεφτούν λογικά. Έτσι, πρέπει να τους κάνετε σαφές ότι έχετε κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι ο πόνος τους είναι δικαιολογημένος.
- Δεν είναι ακόμα ώρα για ορθολογική συζήτηση. Μην υπονοήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει προκαλέσει αυτή την κατάσταση, ακόμη κι αν αυτό είναι αλήθεια. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια και να οδηγήσει το παιδί σας να πιστέψει ότι δεν καταλαβαίνετε.
- Η ουσιαστική ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλαβαίνει ότι αισθάνεστε ό, τι αισθάνεται. Εξηγήστε του ότι έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις – ίσως όχι στο Διαδίκτυο, αλλά πρόσωπο με πρόσωπο – και αυτό ήταν δύσκολο. Μην υπονοήσετε ότι υποφέρατε περισσότερο ή ότι βρήκατε τη δύναμη να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Πείτε του ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούσατε εκείνη τη στιγμή ήταν να έχετε κάποιον να σας ακούσει, να σας καταλάβει, να είναι μαζί σας.
- Μόνο όταν έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού σας – και αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και δεν πρέπει να γίνει βεβιασμένα – μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για το περιστατικό. Μην προκαταβάλετε τι πρόκειται να πει το παιδί σας. Αφήστε τα παιδιά να βγουν μπροστά και να σας πουν για το περιστατικό με τα δικά τους λόγια. Είναι σημαντικό να απαλλαγούν τα ίδια από αυτό το βάρος.
Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Alexander Erofeev, Chief Marketing Officer της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Τα λόγια, τα ειλικρινά λόγια αγάπης και συμπαράστασης, μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό είναι το βασικό σημείο που θέλουμε να τονίσουμε στον αγώνα μας κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού. Κι αυτό δεν είναι μόνο η δική μας γνώμη. Είναι κάτι που το συμμερίζονται πολλοί ψυχολόγοι παγκοσμίως, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκστρατεία μας. Το cyberbullying υπάρχει όπου υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δηλαδή σε όλο τον πλανήτη. Έτσι, θέλουμε οι γονείς σε όλο τον κόσμο να ξέρουν πως να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα σωστά
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου