Sony Xperia T2 Ultra: ώριμο και δυνατό Phablet

Ήταν πριν από ένα χρόνο, Ιούνιος του 2013 όταν η Sony στην κυριολεξία «σόκαρε» τους πάντες όταν παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πραγματικά μεγάλο smartphone, το Xperia Z ultra. Μια συσκευή των 6,4 ιντσών, που στην κυριολεξία δεν είχε τόπο να χωρέσει, μια και ακροβατούσε επικίνδυνα μεταξύ του phablet και του tablet. Το πείραμα αυτό της Sony φαίνεται να μην είχε την απήχηση που θα επιθυμούσε η ίδια, με πολλούς να πιστεύουν ότι η γιαπωνέζικη εταιρία θα σταματούσε εκεί την «τρέλα» του μεγέθους.
Ένας χρόνος πέρασε και ενώ φαινόταν ότι το project Ζ Ultra θα κατέληγε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η Sony ξάφνιασε πάλι παρουσιάζοντας το Xperia T2 Ultra. Μπορεί να μην είναι ακριβώς ο διάδοχος του Ζ Ultra, μιας και τα χαρακτηριστικά του αλλά και η τιμή του το κατατάσσουν στην μεσαία κατηγορία, οι 6 ίντσες του όμως το κατατάσσουν στην... πολύ μεγάλη κατηγορία smartphone.
H κάθε εταιρία που σέβεται τον εαυτό της έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ένα κοινό σχεδιαστικό πλάνο για τις περισσότερες συσκευές της. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν κατηγορηθεί ότι το... παρακάνουν, ακολουθώντας ένα σχέδιο που δεν είναι τόσο αρεστό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Sony. Το omnibalance σχέδιό της σε όλες τις συσκευές μπορούμε να πούμε ότι είναι πιθανότατα το αγαπημένο μας, με τις απλές λιτές γραμμές του να αναδεικνύουν κάθε συσκευή που έχει βγει από τα σπλάχνα της γιαπωνέζικης εταιρίας.
Το ίδιο ισχύει και στο Τ2 Ultra. Τετραγωνισμένο, με γωνίες, και φυσικά... μεγάλο, σίγουρα κερδίζει το μάτι του χρήστη, που δεν χορταίνει να το κρατάει στο χέρι του. Στο μπροστινό μέρος δεσπόζει, τι άλλο, η πολύ μεγάλη οθόνη με το logo της Sony, αλλά και το ακουστικό και το μικρόφωνο σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Το πίσω μέρος είναι φτιαγμένο από λείο πλαστικό, όμορφο στην αφή αλλά όχι τόσο φιλικό στις δαχτυλιές. Εκεί θα βρούμε το σήμα της Sony, αυτό της σειράς Xperia, του NFC αλλά και το μεγάλο ηχέιο. Επίσης την 13MP κάμερα αλλά και το LED flash ακριβώς κάτω από αυτή.
Στο αριστερό πλευρό της συσκευής έχουμε την θύρα USB και την υποδοχή για την κάρτα microSD ενώ δεξιά θα βρούμε την υποδοχή ακουστικών 3.5mm, την υποδοχή για την κάρτα microSIM αλλά και το κλασσικό πλέον ασημένιο Sony Power button, τα κουμπιά αυξομείωσης ήχου και το dedicated κουμπί για την φωτογραφική, πάντα χρήσιμο όταν υπάρχει. Εδώ έχουμε και μια πρώτη ένσταση, στα κουμπιά ήχου, τα οποία βρήκαμε πολύ... μικρά, και όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη συσκευή. Έτσι, υπήρχαν φορές που αντί να πατήσουμε το κουμπί μείωσης ήχου, πατήσαμε αυτό της αύξησης, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τα αυτιά μας.
Γενικά το Τ2 Ultra αποφέρει μια αίσθηση πολυτέλειας με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί να είναι πολύ καλής ποιότητας. Το πρώτο πράγμα που επισημάινει όποιος το δει είναι φυσικά το μέγεθος. Το Τ2 Ultra είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο . Με διαστάσεις στα 165.2 x 83.8 x 7.7 χιλιοστά και βάρος 171 γραμμάρια, δεν μπορείς να το πεις παρά πολύ μεγάλο. Παρά είναι όμως μεγάλο; Όχι θα λέγαμε. Τις ημέρες που το είχαμε στην κατοχή μας, προσπαθήσαμε να το κυκλοφορήσουμε όσο γινόταν περισσότερο. Το Τ2 Ultra κατάφερνε να χωρέσει στις τσέπες μας (1.80, 82 κιλά, δεν είμαι και κανένας γίγαντας) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το περιορισμένο βάρος του και το λεπτό προφίλ του το κάνουν πολύ πιο εύχρηστο σε σχέση με το πραγματικό του μέγεθος.
Με λίγα λόγια, είναι θέμα συνήθειας. Όποιος ανέβει από τις 4 ίντσες στις 6, τότε σίγουρα θα του κακοφανεί. Αλλά περνώντας π.χ. από τις 5.5 στις 6, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα κατά την μεταφορά του ή την χρήση του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά - Επιδόσεις - Benchmark


Εσωτερικά αυτού του πολύ όμορφου smartphone η Sony δεν έβαλε το κορυφαίο hardware που κυκλοφορεί στην αγορά, αφ΄ ενός θέλοντας να διατηρήσει την τιμή σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούσε, αφ΄ ετέρου για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την ναυαρχίδα της εταιρίας, το Ζ2. Συγκεκριμένα, ο επεξεργαστής του Sony T2 Ultra είναι ο τετραπύρηνος Snapdragon 400 χρονισμένος στα 1,4 GHz. Το SoC συμπληρώνεται με την Adreno 305 GPU ενώ η RAM είναι στα 1GHZ. O αποθηκευτικός χώρος είναι στα 8GB επεκτάσιμος μέσω κάρτας microSD.
H οπίσθια κάμερα που χρησιμοποίησε η Sony διαθέτει αισθητήρα στα 13ΜΡ, ενώ η εμπρόσθια είναι στα 1,1MP. Στο θέμα συνδεσιμότητας το Τ2 Ultra έρχεται πλήρως εξοπλισμένο, διαθέτοντας δυνατότητας σύνδεσης με δίκτυα LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC και DLNA. To λειτουργικό που έχει εγκατασταθεί είναι το Android KitKat 4.3 ενώ όλα αυτά τροφοδοτούνται από μια μπαταρία των 3000 mAh.
Πως μεταφράζονται αυτά τα νούμερα σε εμπειρία χρήσης; Η Sony και σε αυτό το smartphone έχει κάνει άριστη δουλειά στο πάντρεμα μεταξύ software και hardware. Αν και το software δεν θυμίζει καθόλου το vanilla Android, παρ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να καταπονεί στο ελάχιστο το hardware, παρουσιάζοντας μια ομαλή εμπειρία λειτουργίας στον χρήστη, χωρίς κολλήματα και lags. Ακόμα και σε βαριές εργασίες που υποβλήθηκε το Τ2 Ultra δεν ίδρωσε στο παραμικρό, επιβεβαιώνοντας τον υποφαινόμενο που σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι το Android πρακτικά ξεκινά με την είσοδο των τετραπύρηνων επεξεργαστών. 
Πηγές: Με αναφορές από το phonearena, myphone...
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment