Νέα συσκευή της ΕΛ.ΑΣ «απορροφά» δεδομένα από κινητά

Ένα νέο σύστημα καταγραφής πληροφοριών μέσα από κινητά τηλέφωνα και μονάδες αποθήκευσης δεδομένων έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα. Όπως γίνεται γνωστό, οι Αρχές διαθέτουν μια συσκευή με μέγεθος 15 x 15 εκατοστά η οποία είναι κατασκευασμένη κυρίως από ισραηλινές εταιρείες και μπορεί να καταγράψει διαφόρων τύπων δεδομένα μέσα από ένα κινητό, χωρίς να κατασχεθεί το τηλέφωνο ή να ακολουθηθεί άλλου τύπου διαδικασία.
Το μόνο που χρειάζεται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, είναι η σύνδεση της συγκεκριμένης συσκευής με ένα κινητό τηλέφωνο. Εντός ολίγων δευτερολέπτων, αντιγράφονται δεδομένα όπως μηνύματα, κλήσεις και φωτογραφίες και επαναφέρεται το κινητό στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να μείνει κανένα «ίχνος» του τι προηγήθηκε. Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει καταγραφή δεδομένων που έχουν διαγραφεί ή να χρησιμοποιηθεί ακόμη και με κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται κλειστά ή χωρίς μπαταρία. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στην εφημερίδα Το Βήμα « είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για εμάς, διότι αμέσως μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα τι έχει ένα κινητό που εντοπίζουμε, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει μπαταρία. Έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα πορίσματα των εργαστηρίων και ξέρουμε αμέσως τον κύκλο των διασυνδέσεων, των συνεννοήσεων και των ενεργειών των υπόπτων.»
Σύμφωνα με άλλες πηγές πάντως, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης της συσκευής ακόμη και χωρίς να προηγηθούν οι σχετικές διαδικασίες κατάσχεσης και φυσικά χωρίς να αντιληφθούν οι κάτοχοι τους το τι ακριβώς συνέβη, ακόμη και σε κινητά που παραδίνονται για λόγους ασφαλείας στον προθάλαμο μίας δημόσιας υπηρεσίας και εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για παράνομη πράξη.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment