Samsung: Σχεδιάζει αισθητήρες κάμερας έως 600MP (!) για πληθώρα εφαρμογών

Samsung: Σχεδιάζει αισθητήρες κάμερας έως 600MP (!) για πληθώρα εφαρμογών

Η συγκεκριμένη είδηση μου θύμισε ένα αρκετά παλαιότερο video της ομάδας Vsauce, η οποία υπολόγισε τα megapixels με τα οποία βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεση σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το video από εδώ, αλλά για όσους βιάζονται η απάντηση είναι 576MP.
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, ένα άρθρο του κ. Yongin Park, επικεφαλής του τμήματος Sensor Business Team της System LSI Business, στην επίσημη ιστοσελίδα της Samsung, αποκαλύπτει ότι η εταιρεία έχει πολύ μεγάλα σχέδια για τους αισθητήρες που κατασκευάζει, καθώς σκοπεύει να φτάσει έως τα 600MP!
Η μεγάλη πρόκληση, πάντως, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ανάλυσης και μεγέθους των pixels, διότι τα μικρά pixels οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότερες εταιρείες έχουν στραφεί σε τεχνικές pixel-binning με συνένωση τεσσάρων ή έξι pixels σε 1 μεγαλύτερου μεγέθους που μπορεί να απορροφήσει περισσότερο φως για μεγαλύτερη καθαρότητα και λεπτομέρεια. Είναι η κλασική, πλέον, τεχνική που συναντάμε στα smartphones όπου ο κύριος αισθητήρας μπορεί π.χ. να είναι ονομαστικά 108MP, αλλά οι περισσότερες λήψεις γίνονται στα 27MP (4 pixels σε 1).
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την εκμετάλλευση ενός αισθητήρα 600MP δεν αφορά τα smartphones, αλλά τα έξυπνα αυτοοδηγούμενα οχήματαdrones και άλλες συσκευές IoT. Όπως αναφέρει ο κ. Park, η Samsung επιθυμεί να δημιουργήσει αισθητήρες κάμερας που βλέπουν σε μήκη κύματος εκτός του ορατού φάσματος (υπεριώδες, υπέρυθρο) για χρήση σε διάφορους τομείς (π.χ. για διαγνωστικούς σκοπούς στον τομέα Υγείας ή για ποιοτικούς ελέγχους στη βιομηχανία), ενώ εξετάζονται και σενάρια για τη δημιουργία αισθητήρων καταγραφής οσμών και γεύσεων.

Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment