Preppers: ΠΩΣ κάποιοι ήταν προετοιμασμένοι για τον κορωνοϊό

Ράφια φορτωμένα με είδη πρώτης ανάγκης όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, καθαρό νερό, αλλά και μάσκες, κουβέρτες, φακοί, μπαταρίες ακόμα και κότες. Αυτονομία σε όλα, ακόμη και μηχανισμοί άμυνας σε ενδεχόμενη επίθεση. Και όλα αυτά σε υπόγεια μέσα σε σπίτια ή ακόμη και σε αυτοσχέδια καταφύγια σε απομακρυσμένα κτήματα κάπου στην επαρχία.
Αυτοί είναι οι preppers, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν προετοιμαστεί για κάθε είδους καταστροφή και φυσικά, η πανδημία του κορονοϊού τους βρήκε έτοιμους. Πολλοί σήμερα και μετά την πανδημία που ζει ο πλανήτης λένε: Πλέον είμαστε όλοι σε ένα βαθμό preppers απλά κάποιοι δεν χρειάστηκαν μέσα σε πανικό να τρέξουν στα σούπερ μάρκετ και να αδειάσουν ράφια. Είχαν εγκαίρως εδώ και χρόνια φροντίσει γι΄αυτό.
Μάλιστα το περιοδικό TIME σε άρθρο με τίτλο “Τι μπορούν να μας διδάξουν οι preppers για τον κορονοϊό” γράφει χαρακτηριστικά: “Πολλοί από αυτούς που ζουν έξω από την κοινότητα των Preppers τους έχουν από καιρό θεωρήσει ως υπερβολικά παρανοϊκούς, ένα συναίσθημα ίσως ενισχυμένο από εκπομπές όπως το “Doomsday Preppers”. Αλλά σε περιόδους κρίσης,το ναέχεια άφθονο φαγητό κι προμήθειες αποθηκευμένα αρχίζει να φαίνεται πολύ πιο λογικό. Και, στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς θα μπορούσαν να μάθουν κάτι από τους preppers αφού μια έκθεση του 2017 από τα Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δεν έχουν ούτε ένα βασικό κιτ έκτακτης ανάγκης στο σπίτι τους”.
Κατά κάποιους prepper είναι κάποιος ο οποίος προετοιμάζεται ενεργά σε σενάρια οποιασδήποτε χειρότερης κατάστασης, όπως το… τέλος του κόσμου, εφαρμόζοντας τεχνικές επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της αποθήκευσης. Κατά άλλους είναι κυρίως ένα άτομο το οποίο πιστεύει ότι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον και προετοιμάζεται για αυτό, συνήθως με την αποθήκευση τροφίμων, προμηθειών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και…πυρομαχικών.
Όμως ένας prepper είναι αυτός που προετοιμάζεται πρώτα ψυχολογικά, μετά με το μυαλό και έπειτα στην πράξη (με εργασίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων) για οποιοδήποτε μη ασφαλές σενάριο καθημερινότητας, σε ανύποπτο χρόνο και σε οποιοδήποτε μέρος. Από μια απλή πυρκαγιά, μέχρι την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος ή ακόμη και μια πανδημία που οδηγεί σε καραντίνα!
Preppers: Και όμως κάποιοι ήταν προετοιμασμένοι για τον κορονοϊό
Σε πολλούς ακούγεται γραφικό, ίσως μέχρι να ζυμωθεί η σκέψη “και αν;” ή βρεθείς σε μια ουρά έξω απο ένα σουπερ μάρκετ ψάχνοντας απεγνωσμένα ακόμη και για ένα αντισηπτικό! Τότε τα πράγματα για κάποιους αλλάζουν.
Η απήχηση του prepping
Η απήχηση του prepping αυξάνεται διαρκώς. Αφετηριακές αιτίες που συχνά υποδεικνύονται είναι φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, όπως η κρίση του 2008, που έδειξε στα αμερικανικά νοικοκυριά πόσο εύθραυστη ήταν η ευμάρειά τους ή πανδημίες όπως ο SARS, ο MERS ή αυυτό που σήμερα βιώνει ο πλανήτης.
Το κίνημα για την “Προετοιμασία για το Τέλος του Κόσμου” δεν είναι κάτι καινούργιο. Η κοινότητα των preppers έχει ακολούθους σε όλον τον πλανήτη, ενώ υπολογίζεται ότι το 20% των Αμερικανών συμμετέχει σε κάποια ομάδα προετοιμασίας.
Το κίνημα έγινε παγκόσμια γνωστό όταν το κανάλι National Geographic πρόβαλλε την εκπομπή “Doomsday Preppers”, στην οποία παρουσιάζονταν άνθρωποι που προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές “το κίνημα της προετοιμασίας δεν αποτελεί κάποια περιθωριακή υποκουλτούρα αλλά ένα συνηθισμένο φαινόμενο με αυξητικές τάσεις που οδηγείται όχι από παραλογισμούς, αλλά από την ανάγκη προφύλαξης και προετοιμασίας που δημιουργείται στον κόσμο όταν ζει σε μόνιμη κρίση”.
prepes
Οι Preppers στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Στο ελληνικό site των preppers με αφορμή την πανδημία και την έλλειψη μασκών διαβάζει κάποιος: Οι περισσότεροι Preppers είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα, από ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έως μαζικές πραγματικές εξόδους. Όμως, συχνά συμβαίνει να μην είναι πάντα έτοιμοι να χειριστούν εστίες ασθενειών ή άλλους σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης μέσω της ατμόσφαιρας. Εάν υπάρχει επιδημία ή κάποια άλλη καταστροφή, πρέπει να είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας με ποιοτικές μάσκες επιβίωσης.
Αυτό είναι αρκετά υψηλό καθήκον, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη σε μια κατάσταση επιβίωσης. Οι Preppers όμως καθίστανται τυχεροί, γιατί μια καλή μάσκα σωματιδίων μπορεί να βοηθήσει να προστατευθούν από μια μεγάλη ποικιλία αιωρούμενων σωματιδίων που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όλων”.
Και φυσικά αυτή τη μάσκα ένας σωστός prepper την έχει στο ντουλάπι του. Όπως αναφέρουν: “Εάν είστε σοβαροί στο prepping και την επιβίωση, μια μάσκα σωματιδίων επιβίωσης θα πρέπει να αποτελεί μέρος του κιτ ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης ή αλλιώς του σακιδίου επιβίωσης”.
Τι συμβουλεύουν για τα τρόφιμα
Όπως λένε “ρέπει να μην αντιδρούμε ποτέ με πανικό, και ποτέ μαζί με το πανικοβλημένο πλήθος. Αυτό σημαίνει θάνατος. Δεν πάει το μυαλό σας, στο τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να σώσει το τομάρι του, ή για ένα κομμάτι ψωμί όταν είναι απελπισμένος, ή όταν δεν έχει αξίες.
Άρα η κίνηση του “μαζεύω τελευταία στιγμή 50 κιλά μακαρόνια από το σουπερμάρκετ όπου θα σκοτώνεται ο κόσμος”, είναι λάθος. Από χτες, έπρεπε να είχατε ξεκινήσει την σταδιακή και προσθετική συλλογή των τροφίμων σας, ΠΡΙΝ την καταστροφή. Αυτό σημαίνει prepper. Άρα αφού μελετήσετε τις ακόλουθες λίστες και σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας σας, κάθε φορά που πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, θα αγοράζετε και λίγο παραπάνω από αυτά που χρειάζεται η αποθήκη σας. Αν πάτε σε κάποιο φαρμακείο, θα πάρετε και δύο κουτιά ντεπόν παραπάνω”.
πρπε
Τι ισχύει όμως για τα τρόφιμα, ποια αποθηκεύω και με ποιο τρόπο ακριβώς;
Όπως αναφέρουν οι έλληνες preppers: “Την απάντηση θα σας την δώσει το για ποιον τα αποθηκεύετε. Προτεραιότητα έχουν τα μωρά, τα παιδιά, οι έγκυες, οι αδύναμοι και οι ηλικιωμένοι. Για παράδειγμα: Και έναν τόνο ρύζι να έχετε, αν έχετε μικρό παιδί δύο χρονών και δεν έχετε αποθηκεύσει γάλα σκόνης βιταμινούχο, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.
Άρα, σε πρώτη φάση κοιτάμε τους ανθρώπους που έχουν κάποιες απαραίτητες ανάγκες και φροντίζουμε από τώρα μόνο για αυτές.
Για τα μωρά και τα παιδιά αποθηκεύουμε:
  • Παιδικό βιταμινούχο γάλα σκόνης, διαλέγουμε αυτό που λήγει όσο πιο αργά γίνεται (αν και με καλή συντήρηση δεν παθαίνουν τίποτα).
  • Κρέμες παιδικές σκόνης με διάφορες γεύσεις, ο οποίες να έχουν βιταμίνες.
  • Πάνες, υγρά μαντήλια, παρακεταμόλη (ντεπόν) σιρόπι παιδικό με σύριγγες.
  • Αντιισταμινικά όπως αταράξ σιρόπι, τα οποία μεν δεν τα συνιστούμε καθημερινά, αλλά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις αλλεργικού σοκ, με εξανθήματα σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ειδικά το παιδί σας πχ κάποιος φυσιολογικός ορός με αντιβίωση – αποσυμφορητικό το οποίο μπορεί να καθαρίζει την μύτη του.
Για τις έγκυες αποθηκεύουμε όλες τις διατροφικές τους συνταγές (εννοείται και τα φάρμακα), σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και αυτά που χρειάζονται για την ενδυνάμωση του οργανισμού.
Για τους ηλικιωμένους φροντίζουμε πρώτα να βρούμε όλα τα απαραίτητα φάρμακα τους για απόθεμα 3 – 6 μηνών. Μετά φροντίζουμε για τις τροφές που μπορούν να φάνε, και όχι αυτά που μπορούμε μόνο εμείς.
Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα φάρμακα και τις απαραίτητες διατροφικές συνήθειες κάποιου μέλους της οικογένειας το οποίο έχει ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πέσει το ηθικό της ομάδας (οικογένειας) επιβίωσης.
Σημαντικό, να μην το ξεχνάτε: Δεν αποθηκεύουμε μόνο τα απαραίτητα, αλλά και αυτά τα οποία μας αρέσουν και έχουμε συνηθίσει. Ακούγεται αστείο, αλλά αν για παράδειγμα κάθε πρωί πίνετε ελληνικό καφέ, αν έρθει μια πολύ άσχημη κατάσταση, με πολλές καθημερινές δυσκολίες, η απώλεια του πρωινού καφέ θα είναι πολύ αρνητική.
Άρα πρακτικά: αποθηκεύουμε π.χ. τον καφέ, αλλά δεν κάνουμε κατάχρηση. Το έχουμε μόνο για το ηθικό και για λίγο. Όπως επίσης και ποικιλία μπαχαρικών, τα οποία θα τα δούμε όλα στην πορεία. Εννοείται πως για το τσιγάρο δεν γίνεται κουβέντα. Το κόβεις χτες. Με το τσιγάρο είσαι φάουλ, γιατί πέρα το ότι θα το στερηθείς, δεν σε κρατάει σε φόρμα, σου τρώει 10 χρόνια από την ζωή σου, και σου προφέρει μόνο θάνατο και ψευδαισθήσεις, τίποτε άλλο.
Γενική αποθήκευση τροφίμων
Τα αποθηκεύουμε στο κελάρι, στο υπόγειο, σε ένα αποθηκάκι χρησιμοποιώντας ράφια τοίχου, σε ένα γκαράζ, σε ένα καταφύγιο στο χωριό, ή στην καλύτερη περίπτωση στον μυστικό καταυλισμό σας όπου θα ετοιμάσετε (prepare) πριν την καταστροφή. Το θέμα είναι ότι, όσες προμήθειες και να έχετε, κάποια δεδομένη στιγμή θα τελειώσουν. Το ιδανικό είναι μην τελειώσουν πριν το πέρας του κραχ ή της καταστροφής. Όταν τελειώνουν οι προμήθειες, τότε από πρεπερατζής (preper) γίνεσαι Survivalist (επιβίωση). Εδώ ξεκινούν οι τεχνικές και οι δεξιότητες επιβίωσης στο να βρούμε ή και να παρασκευάσουμε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Τι βάζουμε στη λίστα αποθήκευσης μας
Νερό: Προσπαθήστε να αποθηκεύσετε όσο πιο πολύ νερό γίνεται και φυσικά να προβλέψετε τρόπους καθαρισμούς του.
Δημητριακά: Αποθηκεύστε σιτάρι, ζυμαρικά, ρύζι, κριθάρι και βρώμη. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και είναι βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής. Κάθε άτομο καταναλώνει περίπου 70 κιλά σιτάρι και κιλά από τα υπόλοιπα ανά έτος.
Όσπρια: Αποθηκεύστε για κάθε άτομο περίπου 25 κιλά ανά έτος σε φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, καθώς και υποκατάστατο του κρέατος.
Γάλα: Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 25 λίτρα γάλακτος ετησίως. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 50% περισσότερο. Σε 1 κιλό σκόνη το αντίστοιχο βάρος γάλακτος είναι περίπου 3,5.
Αλάτι: Είναι συντηρητικό και μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των τροφίμων. Είναι επίσης απαραίτητο για το σώμα, ειδικά σε καταστάσεις μεγάλης ζέστης ή πολύ κρύου. Αποθηκεύστε περίπου 5 κιλά για κάθε άτομο.
Γλυκαντικά: Ζάχαρη και μέλι. Χρειάζεστε περίπου 25 κιλά για κάθε άτομο. Το μέλι είναι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη, επειδή περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά. Η ζάχαρη είναι περισσότερο τροφή ανάγκη (επιβίωσης), αφού παρέχει μόνο θερμίδες και μπορεί να χρησιμεύσει σαν συντηρητικό στην κατασκευή γλυκών και μαρμελάδας.
Λάδι: Είναι απαραίτητο για το μαγείρεμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή φαρμάκων. Το λάδι της ελιάς διατηρείται κλειστό σε τενεκέδες για αρκετά χρόνια. Ακόμα και ταγγισμένο μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα. Αποθηκεύστε επίσης σπορέλαιο, βούτυρο, μαργαρίνη, ή λίπος σκόνη. Χρειάζονται περίπου 10 λίτρα για κάθε άτομο.
Βιταμίνες: Αποθηκεύστε βιταμίνες C, ιώδιο (κατάλληλο για πυρηνικές εκρήξεις), ωμέγα τρία και ασβέστιο.
Πως τα αποθηκεύουμε και τι να προσέξουμε;
Υπάρχουν πολλά λάθη που γίνονται συνήθως στην αποθήκευση των τροφίμων που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες. Οι ακόλουθες οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτά τα λάθη.
Ποικιλία: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή ποικιλία τροφών στην αποθήκη τους. Δεν είναι καλό να αγοράσετε έναν τόνο στάρι ή μέλι ή γάλα σε σκόνη κλπ. Οι περισσότεροι για πολλούς λόγους δεν θα επιβιώσουν σε μια τέτοια δίαιτα.
Πολλοί άνθρωποι λ.χ. είναι αλλεργικοί στο σιτάρι, αλλά δεν θα το μάθουν μέχρι να φάνε αρκετό από αυτό σε καθημερινή βάση. Το σιτάρι είναι πολύ δύσπεπτο για τα μικρά παιδιά. Μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες, αλλά όχι συνεχώς.
Οι άνθρωποι κουράζονται να τρώνε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Το σοφό ένστικτο, μας κάνει να βαριόμαστε ακόμα και τα τρόφιμα που μας αρέσουν πολύ. Έτσι μας αναγκάζει να τρώμε μεγάλη ποικιλία τροφών, ώστε να παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για αυτό πρέπει να αποθηκεύσετε μια ποικιλία από τα άλλα δημητριακά, όπως ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, όσπρια και αφυδατωμένα λαχανικά.
Μην ξεχάσετε τις σάλτσες και τα μπαχαρικά. Ειδικά τα μπαχαρικά διατηρούνται για πολλά χρόνια, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και μπορούν να νοστιμίσουν μια άνοστη τροφή. Το ηθικό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε κατάσταση επιβίωσης και το νόστιμο φαγητό βοηθάει πολύ στην ανόρθωση του.
Μην καταναλώνετε τα μπαχαρικά σας αμέσως, αλλά χρησιμοποιήστε τα όταν θα τα χρειάζεστε πραγματικά. Κρατήστε τα για την περίοδο που τα τρόφιμα θα αρχίσουν να σπανίζουν, να έχουν κακή ποιότητα ή να είναι άνοστα. Με άλλα λόγια, δεν θα τα χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε την κονσέρβα που θα φάτε (έχει αρκετά καλή γεύση εξάλλου), αλλά όταν θα χρειαστεί να φάτε σκουλήκια και έντομα, που έχουν γεύση που είναι ασυνήθιστη για μας ή κάποια άγρια χορταρικά με θρεπτικές ουσίες, αλλά άνοστα για τις συνήθειες σας.
Αποθηκεύστε επίσης αφυδατωμένα ή αποξηραμένα τρόφιμα, καθώς και κονσερβοποιημένα προϊόντα, μπέικιν πάουντερ, σόδα, μαγιά σε σκόνη και αυγά.
Το ταχίνι διατηρείται για πολύ μεγάλο διάστημα, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών στοιχείων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βούτυρο στα φαγητά ή και σκέτο.
Βιταμίνες: Οι βιταμίνες είναι σημαντικές, ειδικά αν έχετε παιδιά. Τα παιδιά δεν αποθηκεύουν αποθέματα θρεπτικών συστατικών όπως οι ενήλικοι. Αποθηκεύστε μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών σε χάπια και ειδικά βιταμίνη C. Αν και δεν έχουν την ίδια βιολογική αξία με τις φυσικές βιταμίνες, θα σας βοηθήσουν σε κάποια μακροχρόνια κατάσταση επιβίωσης.
Γρήγορη και εύκολη τροφή: κάποιες φορές δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα, οπότε τα “έτοιμα” τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα. Τέτοια είναι τα ζαχαρωτά, ζελέ, πουτίγκες, σοκολάτα, πατατάκια, ξηροί καρποί κλπ. Δεν είναι τρόφιμα απαραίτητα στην επιβίωση, αλλά κάνουν καλό στο ηθικό.
Αντί να αγοράζετε ένα τεράστιο ποσό από ένα τρόφιμο κάθε φορά, είναι καλύτερα να αγοράζετε διάφορα τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες.
Πάντα να αποθηκεύετε τα χύμα τρόφιμα σας σε κλειστά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Τα τρόφιμα που απλά στοιβάζονται σε κάποιον χώρο είναι ευάλωτα στις πλημμύρες, τα τρωκτικά και τα έντομα. Ασφαλίζετε τα δοχεία σας, ώστε να μην πέσουν από κάποιο σεισμό και σπάσουν ή ανοίξουν και χυθούν τα τρόφιμα σας.
Αν χρησιμοποιείτε σακούλες απορριμάτων για αποθήκευση τροφίμων, σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχουν εντομοκτόνα.
Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 3 μαζί και να τις δένετε χωριστά την μία μέσα στην άλλη. Κάθε φορά να τουμπάρετε την σακούλα, ώστε να πετύχετε καλύτερη αποθήκευση.
Πρέπει να χρησιμοποιείτε τα αποθηκευμένα τρόφιμα σας. Καταναλώνετε πάντοτε τα πιο παλιά. Φυσικά αυτό θα γίνει εάν η αποθήκη επιβίωσης βρίσκεται κοντά σας. Διαφορετικά φροντίστε να ανανεώνετε την αποθήκη σας, ώστε να μην χαλάσουν τα τρόφιμα από την πολυκαιρία.
Να είσαστε εξοικειωμένοι με την χρήση των τροφίμων που έχετε. Όταν θα υπάρξει κρίση θα είσαστε αρκετά αγχωμένοι για να μάθετε τότε σε τι ακριβώς χρησιμεύουν”.
Οι διάσημοι preppers
Η Τζέιμι Λι Κέρτις σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μέσα από καμπάνια παρουσίαζε το δικό της κιτ επιβίωσης, ενώ προέτρεπε τους ανθρώπους να είναι πάντοτε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κάποιας κρίσης ή κινδύνου, όπως ένας σεισμός.
Η γνωστή παλαιστής, αθλήτρια των πολεμικών τεχνών και του WWE, Ρόντα Ράουζι, είναι φανατική prepper. Ένας από τους πιο φανατικούς prepper είναι και ο ιδρυτής του Reddit, Στιβ Χάφμαν.
Ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Mayfield Fund είχε δηλώσει επίσης στον The New Yorker ότι έχει πάντα ετοιμες βαλίτσες γι’ αυτόν και την οικογένειά του σε περίπτωση καταστροφής, ενώ έχει κάνει επενδύσεις σε ακίνητα στα οποία έχει δημιουργήσει καταφύγια.
Τέλος, ένας πρώην διευθυντής του Facebook, ο Αντόνιο Γκαρσία Μαρτίνεζ, είχε αποκαλύψει ότι έχει αγοράσει μια τεράστια έκταση σε ένα νησί του Ειρηνικού, όπου έχει μόνιμα γεννήτριες, πάνελ και πυρομαχικά.
Φωτογραφίες: Pixabay, INTIMENEWS
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment