Το Facebook μοιράζει δεδομένα τοποθεσίας με ερευνητές κατά του κορονοϊού

Το Facebook ανακοίνωσε επίσημα ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο ερευνητές που ασχολούνται με την εξάπλωση του κορονοϊού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών της πλατφόρμας. Πριν όμως ξεκινήσουμε την ανάλυση να αναφέρουμε ότι τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα και πως θα παρέχονται στους ερευνητές ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος του κατά πόσο οι πολίτες τηρούν τους κανόνες και μένουν στο σπίτι τους.
Επιπλέον, η εταιρεία ζητάει από τους χρήστες της να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο του Carnegie Mellon University το οποίο ζητά από τους ανθρώπους να αναφέρουν μόνοι τους τα συμπτώματα της ασθένειας. Όσοι απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κρατηθεί κρυφή η ταυτότητα τους.
Σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου είναι οι ερευνητές να κατανοήσουν σε ποιες περιοχές έχει ξεκινήσει να υποχωρεί η πανδημία. Σύμφωνα με το Carnegie Mellon University Τα δεδομένα δεν θα μοιραστούν και με το Facebook.
Παρόμοια τακτική ακολούθησε και η Google την προηγούμενη βδομάδα, αφού ανακοίνωσε ότι θα παρέχει τα δεδομένα τοποθεσίας στους ερευνητές. Σε μια συνέντευξη με υπεύθυνους του Facebook έγινε σαφές ότι η εταιρεία θέλει να βοηθήσει στην μάχη του κορονοϊού κρατώντας ταυτόχρονα την ανωνυμία των χρηστών.
Το Facebook θα παρέχει εργαλεία μέσα από τα οποία οι ερευνητές θα μπορούν να ελέγξουν αν άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές περιοχές βρίσκονται σε κάποιο κοινό χώρο ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να κάνουν ελέγχους για το αν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι τους ή όχι. Τέλος, μέσα από τα δεδομένα θα μπορέσει να ελεγχθεί και πως επηρέασε το lock down τις σχέσεις των ανθρώπων.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment