COVID-19: τεράστιες οι επιπτώσεις στην βιομηχανία της τεχνολογίας

Η πανδημία του COVID-19 έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία. Δεν ξέρουμε πότε θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα της κρίσης στην πραγματική οικονομία και ποια θα είναι η ζημιά. Βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει πτώση στην αξία πολλών εταιρειών στο χρηματιστήριο, έχουν ακυρωθεί όλες οι εκθέσεις και τα συνέδρια τεχνολογίας και έχουν ακυρωθεί όλα τα επαγγελματικά ταξίδια. Η πτώση της οικονομίας έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στις εταιρείες και μεγάλες καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.
covid-19

Πτώση στις μετοχές

Η εξάρτηση των εταιρειών τεχνολογίας από την Κίνα (που πλήγηκε πρώτη από τον COVID-19) για την αλυσίδα εφοδιασμού τους, αντανακλάται ήδη στο Χρηματιστήριο. Δεδομένου ότι πολλά εργοστάσια στην Κίνα έχουν σταματήσει την παραγωγή τους ή είναι σε στάδιο ανάκαμψης όλη η βιομηχανία έχει πρόβλημα με υλικά ενώ δεν έχουν κινητά για να πουλήσουν. Την περασμένη Δευτέρα, η τιμή της μετοχής των Apple, Nvidia και AMD μειώθηκαν κατά 1.000 πόντους, ενώ έπεσαν άλλες 900 την Τρίτη. Η Dell, για παράδειγμα, έχει χάσει το 12% της αξίας της μετοχής της από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ιταλία.

Ακύρωση όλων των τεχνολογικών συνεδρίων

Όταν η LG ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι δεν θα συμμετείχε στη φετινή MWC ξάφνιασε πολύ κόσμο. Λίγοι υποψιάστηκαν ότι αυτή η πρώτη ακύρωση θα οδηγούσε σε ένα φαινόμενο “χιονοστιβάδας” που θα οδηγούσε σε όλο και περισσότερες εταιρείες να ακυρώσουν μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τεχνολογίας του έτους. Ένα άλλο γεγονός που διακόπηκε νωρίς ήταν το CP+ (Camera and Photo Imaging Show 2020), ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια φωτογραφίας και βίντεο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία. Από εκεί και πέρα οι ακυρώσεις σημαντικών τεχνολογικών γεγονότων αυξήθηκαν σε σημείο που θεωρούμε ότι δεν δούμε άλλο συνέδριο να λαμβάνει χώρα τους επόμενους μήνες. Έχουν ακυρωθεί οι διοργανώσεις των Facebook, Black Hat, Cisco Live και άλλες.
covid-19

Ακύρωση των επαγγελματικών ταξιδιών

Ένα αρνητικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ξενοδοχεία είναι η ακύρωση των επαγγελματικών ταξιδιών.  Πλέον εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο έχουν ακυρώσει επισκέψεις σε πελάτες ή συνεργάτες. Στο σημείο αυτό έχουμε δύο θετικά αποτελέσματα. Πρώτον έχουμε τεράστια μείωση των επιπέδων ρύπανσης. Μαζί με το κλείσιμο των εργοστασίων η κρίση έχει συμβάλει κατά 25% σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στην μείωση της ρύπανσης. Παράλληλα έχουν γίνει τεράστια βήματα στην σύνδεση μέσω τηλεδιασκέψεων και εφαρμογών για τράπεζες, δημόσιο κτλ. Χρειάστηκε μια παγκόσμια πανδημία για να συνειδητοποιήσει ξαφνικά ο κόσμος ότι δεν είναι απαραίτητο να μπαίνει σε ένα αεροπλάνο κάθε εβδομάδα για να ταξιδέψει στο άλλο άκρο του πλανήτη για να κλείσει μια εμπορική συμφωνία.

Οικονομική επίδραση

Ο πρώτος που ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι η Nvidia. Πιστεύει ότι ο COVID-19 θα επηρεάσει τις πωλήσεις της και πιστεύει ότι θα κλείσει την χρονιά με λιγότερα έσοδα κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει την παραγωγή της για το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επιδημίας. Σε δήλωσή της προέβλεψε ότι δεν θα ανταποκριθεί στις προοπτικές που ανακοινώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό περιλάμβανε έσοδα μεταξύ 63 και 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
covid-19

Καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού

Το κλείσιμο των εργοστασίων έχει άμεσο αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο COVID-19 είναι πιθανό να καταλήξει σε μείωση των πωλήσεων των smartphone κατά 50% σε όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που αναμένουν πτώση κατά 30%. Η εταιρεία αναλύσεων αγοράς TrendForce εκτιμά ότι υπάρχει διαφορετική επίδραση ανά προϊόν και θα δούμε πτώσεις μεταξύ 8,1% στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και 16% σε smartwatch. Η έκθεση της TrendForce περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες, όπως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών (10,1%), φορητούς υπολογιστές (12,3%), τηλεοράσεις (4,5%) και έξυπνα ηχεία (12,1%). Η έκθεση υποπτεύεται επίσης μειώσεις στην παραγωγή ημιαγωγών, μπαταριών, DRAM και Nand Flash Memory. Στην αγορά υπολογιστών, εταιρείες όπως η Canalys εκτιμούν ότι οι αποστολές PC θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 3,4% το 2020. Στο χειρότερο σενάριο, η πτώση θα μπορούσε να φθάσει έως και 9%.


Τα πράγματα δεν είναι σίγουρα θετικά ελπίζουμε όμως σε μια ταχεία ανάκαμψη.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment