Στο gov.gr θα ενταχθούν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την ψηφιακή ατζέντα της νέας κυβέρνησης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, με κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, και τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο ψηφιακών επιδόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Τον ρόλο αυτό θα διαδραματίσει μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά τη δημιουργία μιας “Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού”, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως και θα λειτουργεί ως εργαλείο για τους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες. 
«Η Βίβλος θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης. Όπως εξήγησε, οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες. Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών του Κράτους κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε: 
“Η επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το Δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές”. Δίνοντας ένα ακόμη παράδειγμα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, σημείωσε: “Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρά αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του”.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment