iPhone 2020: Θα είναι τα πρώτα smartphone με SoC 5nm;

Πως γίνεται να αυξάνονται οι επιδόσεις των επεξεργαστών; Αυτή ίσως είναι μία ερώτηση κάποιου ο οποίος δεν γνωρίζει από τι αποτελείται ένας επεξεργαστής.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Οι επεξεργαστές αποτελούνται από transistor. Όσο μικρότερα είναι τα transistor τόσο περισσότερα μπορούν να “τοποθετηθούν” σε έναν περιορισμένο χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της απόδοσης και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Πίσω στο 2007, το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε η Apple ενσωμάτωνε έναν SoC κατασκευασμένο με την διαδικασία των 45nm. Εν έτη 2019 έχουμε φτάσει πλέον στην διαδικασία των 7nm και με την χρήση της extreme ultraviolet lithography ( EUV ), οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την διάταξη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με σκοπό την αύξηση της απόδοσης.
Η TSMC κατασκευάζει αρκετά από τα chip που ενσωματώνονται στα σημερινά smartphone και σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή chip με την 5nm διαδικασία στο πρώτο τετράμηνο του 2020. Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει τα A13 chip για τα iPhone που αναμένεται να αποκαλυφθούν το φθινόπωρο καθώς και τον Kirin 985 της Huawei. Τα σχέδια υπόσχονται 1.8 φορές περισσότερα transistor σε σχέση με την διαδικασία των 7nm το οποίο μεταφράζεται σε 15% αύξηση της ταχύτητας.
Όπως έγινε γνωστό χθες από ένα νοτιοκορεάτιμο ειδησιογραφικό μέσο, η Samsung αναμένεται να αναλάβει την δημιουργία του Snapdragon 865 SoC, που θα βασίζεται στην 7nm EUV διαδικασία της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, τα iPhone 2020 ίσως ενσωματώνουν το πρώτο SoC βασισμένο στην νέα διαδικασία της TSMC.
Όσον αφορά τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν αυτήν των 5nm, report αναφέρει ότι η TSMC περιμένει να λάβει τις κατάλληλες εγκρίσεις για τα εργαστάσια που θα δημιουργήσουν chip στα 3nm στο Hsinchu το 2022. Τέλος, ο senior director Zhuang Zishou της TSMC αναφέρει ότι ετοιμάζεται να διεξάγει έρευνα για την ανάπτυξη της διαδικασίας των 2nm.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment