ΚΙΝΗΤΑ με SAR πάνω από τα επιτρεπτά όρια στην Ευρώπη

Η Εθνική Υπηρεσία Συχνοτήτων στη Γαλλία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το SAR των κινητών που κυκλοφορούν στην αγορά και εντόπισε αυτά που ξεπερνούν τα όρια που ισχύουν στην Ευρώπη και είναι περισσότερο επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Το SAR (Specific Absorption Rate) που στη γλώσσα μας μεταφράζεται ως Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης, είναι ένα μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. 
Ο υπολογισμός του ορίζεται σαν την ενέργεια που απορροφάται από ορισμένη μάζα ιστού μέσα σε ορισμένο χρόνο και μετριέται σε μονάδες ισχύος ανά μάζα (Watt/kg). Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν μια συσκευή κρίνοντας από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που παρατηρούν τον αριθμό SAR που έχει κάθε κινητό για το κεφάλι και το σώμα και επιλέγουν κάποιο με όσο το δυνατό χαμηλότερο έτσι ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα. Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 51 συσκευές η Εθνική Υπηρεσία Συχνοτήτων στη Γαλλία για το πρώτο εξάμηνο του 2018, διαπιστώθηκε πως οι συσκευές που έχουν SAR εντός των νόμιμων ορίων που είναι 2W/kg είναι 43. 
Όσον αφορά τα οκτώ smartphone που είχαν ξεπεράσει τα όρια, δύο από αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και τα υπόλοιπα έξι έλαβαν αναβάθμιση στο software η οποία ρύθμισε το SAR εντός των επιτρεπτών ορίων. Όπως αναφέραμε, το μέγιστο επιτρεπτό όριο στο SAR είναι 2W/kg και η πλειοψηφία των smartphone δε φτάνει σε αυτόν τον αριθμό. Από τα 43 κινητά που ήταν κάτω από τα 2W/kg, είχαν μέση τιμή στα 1.16W/kg, ενώ ορισμένα έφτασαν μέχρι και τα 0.6W/kg.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment