Βόλτα στην Αθήνα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μπορεί τα οχήματα να μην έχουν σχέση με τα mobiles (ή τουλάχιστον δεν είχαν... μέχρι πρόσφατα), αλλά πλέον αποτελούν κι αυτά ένα τεχνολογικό προϊόν, το οποίο θυμίζει πολύ περισσότερο έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, σε σχέση με παλαιότερα. Ειδικά με την έλευση των νέων, πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων, η βενζίνη και το πετρέλαιο πάνε... "περίπατο" και τη θέση τους παίρνουν οι μπαταρίες και οι φορτιστές. Οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία του οχήματος, δε, μπορεί να φαίνεται στην οθόνη του, με το troubleshooting και τις επισκευές να γίνονται αρκετά ευκολότερες.

Η ηλεκτροκίνηση, όπως όλα δείχνουν, είναι το μέλλον. Ήδη στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ουκ ολίγα επαναφορτιζόμενα υβριδικά (PHEV - Plug in Hybrid Electric Vehicles) και αμιγώς ηλεκτρικά (BEV - Built-in Electric Vehicles) οχήματα, ενώ καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Τα πλεονεκτήματά τους, προφανή και διόλου αμελητέα: Ελάχιστοι έως μηδενικοί ρύποι, ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση καυσίμου, αθόρυβη λειτουργίααυτονομία που πλέον είναι αρκετά μεγάλη για χρήση εντός πόλεως και αρχίζει να γίνεται αποδεκτή ακόμη και για μεγάλα ταξίδια, φορολογικά και άλλα κίνητρα για την απόκτησή τους και φυσικά, σαφώς μικρότερο κόστος σε ευρώ/χλμ.


Η κατηγορία των PHEVs ενισχύεται διαρκώς και περιλαμβάνει οχήματα που κινούνται με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρα ή ηλεκτροκινήτων, διαθέτουν δική τους μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας και μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω του δικτύου ρεύματος και των ειδικών φορτιστών που βρίσκονται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Διαθέτουν και κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος χρησιμοποιείται για την επαναφόρτιση της μπαταρίας και μόνο, ώστε να αυξάνεται η αυτονομία τους, κάτι που δεν ισχύει για τα παλαιότερης γενιάς "υβριδικά" που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια (π.χ. τα πρώτα Toyota Prius). Όσο για τα BEVs, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που δε διαθέτουν καθόλου κινητήρα εσωτερικής καύσης και πρέπει να επαναφορτίζονται από εξωτερική πηγή.


Η ALD Automotive διοργάνωσε και πραγματοποίησε πρόσφατα μια ειδική εκδήλωση "γύρω" από τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα νέας γενιάς, με την παρουσία εκπροσώπων 5 μεγάλων κατασκευαστών που ανέλυσαν την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μας παρουσίασαν λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που προσφέρουν τα μοντέλα αυτά. Με αλφαβητική σειρά, στην εκδήλωση είδαμε μοντέλα της BMW (Σπανός), της Jaguar, της Lexus, της Mercedes-Benz και της Volvo, συγκεκριμένα τα μοντέλα BMW i3s, Jaguar i-Pace (σε μια από τις ελάχιστες, μέχρι στιγμής, εμφανίσεις της στην Ελλάδα), Lexus NX300h, Mercedes-Benz C200 Hybrid και Volvo XC90 T8 Twin Engine.


Η ALD Automotive είναι εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων και διαχείρισης στόλων εταιρειών, και ανήκει στο όμιλο εταιριών της Société Générale. Η φήμη της και η τεχνογνωσία της την τοποθετούν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες μισθώσεων οχημάτων στον κόσμο και φυσικά θα διαθέτει τα παραπάνω μοντέλα μέσω leasing για εταιρική χρήση, μειώνοντας έτσι τα έξοδά τους σε βάθος χρόνου.

Οι εκπρόσωποι της εκάστοτε εταιρείας πρόβαλαν τη δική τους παρουσίαση, προσφέροντάς μας πολύτιμα δεδομένα για την αγορά και το καθεστώς που διέπει τα ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τους στόχους για το μέλλον και φυσικά, τα νυν μοντέλα τους. Λίγο πριν, όμως, είχαμε ενημερωθεί από τους ανθρώπους της ALD Automotive, όπως και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Heron (ΗΡΩΝ), όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας και την πρόοδο στην κατασκευή και ύπαρξη σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, που φυσικά είναι επιβεβλημένοι για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.


Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως η πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας ξεκίνησε το 2014 και οι συνολικές πωλήσεις μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 633 οχήματα (PHEV και BEV), με θετική εξέλιξη τον τετραπλασιασμό των πωλήσεων το 2017, σε σχέση με το 2016 (190 έναντι 47). Τη μερίδα του "λέοντος" των συνολικών, αυτών, πωλήσεων κατέχει η BMW (44%), με το i3 να είναι το best selling μοντέλων της κατηγορίας BEV μέχρι στιγμής (62%).
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment