ΚΑΒΑΛΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ Η APPLE ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ

Έξυπνη χαρακτηρίζουν αρκετοί αναλυτές την πρακτική τιμολόγησης που ακολούθησε η Apple με την παρουσίαση των νέων iPhones, αφού έκανε την τεχνολογία αιχμής προσβάσιμη στο «ευρύ» κοινό – γεγονός που μπορεί να πουλήσει πολύ περισσότερα τεμάχια από την προηγούμενη χρονιά – ενώ ταυτόχρονα αύξησε την μέση τιμή πώλησης με τις υψηλές τιμές που υιοθέτησε για όλα τα νέα μοντέλα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ψηλά και τα κέρδη.
Αν το παραπάνω ακούγεται πολύπλοκο ας το δούμε λίγο πιο διεξοδικά. Κατά την παρουσίαση της 12ης Σεπτεμβρίου η Apple παρουσίασε τρία νέα μοντέλα iPhone: το iPhone XR, το iPhone XSκαι το iPhone XS Max. Και τα τρία αυτά μοντέλα περιλαμβάνουν μεγάλες οθόνες με στενότατα περιθώρια, δεν έχουν Home button και ξεκλειδώνουν με σύστημα αναγνώρισης προσώπου, FaceID.
Το entry level μοντέλο της εταιρείας, το iPhone XR, ξεκινά από €640.56 και η εταιρεία υπολογίζει να γίνει στο best-seller της, χάρη στα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά του, τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά της περσινής ναυαρχίδας, iPhone X συνδυάζοντας μάλιστα κι έναν καλύτερο επεξεργαστή που κάνει τις δουλειές μας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Το iPhone XR βέβαια, κοστίζει πολύ λιγότερο από το περσινό iPhone X χάρη σε χαρακτηριστικά όπως η φθηνότερη οθόνη LCD, το σώμα αλουμινίου και η κάμερα ενός φακού. Όσοι πλήρωσαν πέρυσι 1.000 δολάρια για το iPhone X το φετινό iPhone XR θα τους πληγώσει.
Την ίδια στιγμή το iPhone XR είναι ακριβότερο από το iPhone 8 που ξεκίνησε από τα 699 δολάρια αλλά κι από τα 649 δολάρια που θα έδινε κάποιος πριν από δύο χρόνια για να αποκτήσει το τελευταίο iPhone 7. Συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος για να πάρει κανείς ένα νέο μοντέλο iPhone αυξήθηκε κατά 100 δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον αν πέρυσι θέλατε ένα νέο iPhone θα μπορούσατε να αγοράσετε το iPhone 8 Plus, το οποίο δεν περιλάμβανε μεν τα προηγμένα χαρακτηριστικά του iPhone Χ όπως οθόνη και FACE ID αλλά ξεκινούσε από τα 799 δολάρια.
Όσον αφορά στα high-end μοντέλα που μας σύστησε η εταιρεία, το νέο iPhone XS ξεκινά από τα 999 δολάρια- ίδια τιμή με το iPhone X της προηγούμενης χρονιάς – και τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια. Δεν αποτελεί όμως το ακριβότερο μοντέλο της εταιρείας όπως ίσχυσε πέρυσι με το iPhone X. Tο 6,5» iPhone XS Max με τον ενισχυμένο αποθηκευτικό χώρο (512 GB) θα φτάνει τα 1.449 δολάρια. Μας σύστησε δηλαδή το πιο ακριβό iPhone που έχει κατασκευαστεί ποτέ. 
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και το έξτρα κόστος των 9 δολαρίων από τον αντάπτορα που χρειάζεστε για να συνδέσετε τα παλιά ακουστικά της εταιρείας στη θύρα Lightning των τηλεφώνων – ο οποίος δεν θα περιλαμβάνεται πλέον δωρεάν στην συσκευασία.
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πώς η Apple στερεί σιγά σιγά από τους καταναλωτές την δυνατότητα αγοράς ενός iPhone με χαμηλότερη τιμή, όπως το iPhone SE για παράδειγμα το οποίο ξεκινούσε από τα 349 και κατέγραψε εξαιρετικές πωλήσεις. Οι αγοραστές που δεν μπορούν να πληρώσουν μια περιουσία για ένα smartphone πρέπει αποκλειστικά να στραφούν στα παλιά iPhones τα οποία υφίστανται μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις αρχικές τους τιμές αλλά η αγορά τους ενέχει κινδύνους όπως οι προβληματικές ενημερώσεις λειτουργικού. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις το iPhone 7 θα ξεκινά από 449 δολάρια (το 2016 όπου και παρουσιάστηκε έκανε 649 δολάρια ενώ το iPhone 8 θα ξεκινά από τα 599 δολάρια 100 δολάρια λιγότερα από την τιμή που πρωτοπαρουσιάστηκε.
Παρά τους ισχυρισμούς λοιπόν για το οικονομικό μοντέλο της εταιρείας iPhone Xr, η Apple μετά την χθεσινή παρουσίαση αύξησε την μέση τιμή αγοράς κινητών και μάλιστα αφότου διαπίστωσε ότι οι αγορές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για να αγοράσουν ένα πολύ ακριβό smartphone.
Το αν η νέα τιμολογιακή πολιτική της θα αποφέρει καρπούς παραμένει άγνωστο, αν κρίνουμε όμως από την πορεία του «πολύ ακριβού», όπως χαρακτηριζόταν, περσινού μοντέλου ίσως και να τα καταφέρει. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ακολουθούν το παράδειγμά της και αυξάνουν τις τιμές στις ναυαρχίδες τους. Το μόνο που όλοι αυτοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν είναι πως παρά τις αυξήσεις τιμών οι παρουσιάσεις τον τελευταίο καιρό παραμένουν άνευρες χωρίς να μπορούν να εντυπωσιάσουν το κοινό, το οποίο αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι ένα κινητό 1.500 δολαρίων χωρίς κάτι πραγματικά καινοτόμο να προσφέρει είναι … υπερτιμημένο.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment