Τα πρώτα δίκτυα FTTH του ΟΤΕ στην Αθήνα

Αρχικά δίκτυα FTTH θα διαθέτουν πολύ λίγες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι επενδύσεις από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση για υπέρ υψηλές ταχύτητες, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυτή με τη σειρά της από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Ο ΟΤΕ σε πρώτη φάση θα διαθέτει δίκτυα FTTH σε περιοχές του Καλαμακίου και Παλαιού Φαλήρου (Αττική). Θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές στην Αθήνα, όπως ορισμένες σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη.
Η Vodafone θα παρέχει άμεσα FTTH στην περιοχή του Βύρωνα στην Αθήνα και στη συνέχεια μεταξύ άλλων σε περιοχές των Αμπελοκήπων (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και του Πειραιά, ενώ η Wind αρχικά σε Καλαμάτα και Λάρισα. Οι προαναφερόμενες επενδύσεις των παρόχων υλοποιούνται στο πλαίσιο του κανονισμού για το Vectoring της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Σχετικά με τα τιμολόγια η εκτίμηση είναι πως σε γενικές γραμμές θα βασιστούν σε αυτά για τις ταχύτητες 50, 100 και 200 Mbps (που έχουν ανακοινωθεί) όμως επί της ουσίας θα πρόκειται για τις ονομαστικές τιμές καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταναλωτές συνάπτουν συμφωνίες για ένα σύνολο υπηρεσιών, τα αποκαλούμενα «πακέτα» επιτυγχάνοντας εκπτώσεις.
Στις περιοχές που θα δοθεί προς χρήση δίκτυο FTTH υπάρχει και η δυνατότητα επιδότησης του καταναλωτή από τη δράση «Superfast Broadband» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) η οποία αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπέρ υψηλή ταχύτητα στους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
Η επιδότηση είναι συνολικού ύψους 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ ανά μήνα και 48 ευρώ για τη σύνδεση) και δίνεται για συνδέσεις στο διαδίκτυο με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1Gbps, δηλαδή μόνον εκεί που υπάρχουν δίκτυα FTTH. Πρόθεση της ΓΓΤΤ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, είναι να διατεθούν για τη δράση αυτή 50 εκατ. ευρώ. Οτιδήποτε αφορά τη δράση «Superfast Broadband» συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου διαθεσιμότητας δικτύου από τους ενδιαφερόμενους διεκπεραιώνεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.sfbb.gr
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία προετοιμασίας φακέλου μεγάλου έργου που θα υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το έργο Ultra-Fast Broadband (UFB) ενδεικτικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής οι ΟΤΕ, Vodafone και Wind έχουν κληθεί από την ΓΓΤΤ να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος 2023, για την κάλυψη περιοχών με δίκτυα νέας γενιάς (NGA). Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ειδικότερα έως τις 30 Ιουλίου θα ενημερώσουν την ΓΓΤΤ για τις περιοχές κάλυψης των επενδυτικών σχεδίων τους και στη συνέχεια έως τέλος Σεπτεμβρίου θα προσκομίσουν τις σχετικές αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων για την υλοποίησή τους και τον τρόπο χρηματοδότησης (δέσμευση πρόθεσης τήρησης των επενδυτικών σχεδίων).
Το έργο Ultra-Fast Broadband θα υλοποιηθεί σε γεωγραφικές περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί σε άλλα επενδυτικά σχέδια, ως σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (PPP) με τη μορφή Design – Build – Operate – Transfer (DBOT). Η χωροθέτηση του έργου θα συμπεριλάβει όλες τις NGA – white περιοχές και τις NGA – grey περιοχές όπου δεν προσφέρονται υπηρεσίες αναβαθμίσιμες σε Gigabit γι’αυτό και θεωρήθηκε αναγκαία η χαρτογράφηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων με χρονικό ορίζοντα ως το 2023.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment