Τα κινητά και η τεχνολογία του μέλλοντος στο Mobile World Congress

Το Mobile World Congress καθορίζει παραδοσιακά τις τάσεις της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας για το επόμενο έτος. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου φέρνουν στη Βαρκελώνη τις νέες τους συσκευές και παρουσιάζουν τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει.
Αυτό είναι το μέρος όπου κάνουν το ντεμπούτο τους τα καινούρια smartphones. Η Samsung αποκάλυψε τη νέα της ναυαρχίδα Galaxy S9, η LG τα έξυπνα κινητά AI. Αλλά αυτό το Συνέδριο δεν αφορά μόνο τα smartphones, αφού το «Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων» χωρίστηκε σε οκτώ θεματικούς τομείς.
Η απεσταλμένη του euronews Σάσα Βακούλινα συνάντησε την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, την οποία κατ’ αρχήν ρώτησε πως μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια στην τεχνολογία όταν μόνο το 2017 εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν 8.4 δισ. συνδέσεις σε όλον τον κόσμο.
Η Μαρίγια Γκάμπριελ απάντησε: «Χρειάζεται να διαχωρίσουμε μερικές διαφορετικές πτυχές της εκπαίδευσης. Ήδη με την έλευση του 2018 ξεκινήσαμε την ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας και τον κυβερνοχώρο. Είναι πραγματικά σημαντικό να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στους νέους ανθρώπους, τη νεολαία μας. Βέβαια, κατά κάποιον τρόπο οι νέοι δεν χρειάζονται εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα, ήδη τα γνωρίζουν πολύ καλά. Πρέπει όμως να συνεργαστούμε στενότερα με τους γονείς, με τους διευθυντές των σχολείων, με τους δασκάλους – και αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση. Θα ήθελα να διατηρήσω όμως την ανθρώπινη προσέγγιση. Ναι, υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει κάποια σκοτεινή πλευρά, αλλά μόνο αν διατηρήσουμε πραγματικά αυτήν την ανθρώπινη προσέγγιση, αν διατηρήσουμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο της ψηφιοποίησης, μπορούμε να πετύχουμε».
Ο κανονισμός για την προστασία των γενικών δεδομένων που τίθεται σε ισχύ τον Μάιο αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή ζητήματα συζήτησης στην Βαρκελώνη. Η Επίτροπος ρωτήθηκε με ποιον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογική ασφάλεια, την γενική ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
«Από τη μία πλευρά θα θέλαμε να πούμε με σαφήνεια ότι για εμάς η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για εμάς σημαίνει επίσης ασφάλεια για τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υιοθετήσουμε μια πιο προνοητική προσέγγιση σε ορισμένα θέματα όπως την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου. Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι στην κοινωνία μας δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατική προπαγάνδα ή παιδική κακοποίηση. Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να κάνουμε κάτι», επισημαίνει η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας.
Αν όμως το Mobile World Congress είναι το μέρος για τις μεγάλες εταιρείες και όσους ηγούνται της σχετικής βιομηχανίας, που θα έπρεπε να είναι οι μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις; Η απάντηση έρχεται από το 4YFN που διεξάγεται παράλληλα. Εδώ υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο αλλά και υποψήφιοι επενδυτές και χρηματοδότες τους.
Όλοι όσοι συμμετέχουν εδώ, θυμούνται ότι κάποτε και το facebook ήταν ένα απλό startup.
Διευθυντής του 4YFN είναι ο Εστέμπαν Ρεντόλφι που αποκάλυψε στο euronews ποιες προτάσεις ξεχώρισαν φέτος
Λέει ο Ρεντόλφι: «Την φετινή χρονιά παρουσιάστηκε από κάποιες ισπανικές νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη ένα καταπληκτικό προϊόν. Προσπαθούν να ανιχνεύσουν τον βαθμό αυθεντικότητας μιας ομιλίας. Ετσι, όταν κάποιος μιλά, κάνουν αναλύσεις και λένε “ok, μπορεί να λεει ψέματα σε ποσοστό 30% ή πιθανότατα σε ποσοστό 70%, το οποίο είναι πραγματικά πολύ μεγάλο”. Οι συγκεκριμένες ήρθαν εδώ, συνάντησαν ασφαλιστικές εταιρείες που προσπαθούν να αντιληφθούν ποιος πελάτης τους λέει ψέματα όταν έρχεται για ένα συμβόλαιο και ήδη μαζί επεξεργάζονται ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε απο κοινού με μια τέτοια εταιρεία να το ξεκινήσουν και επίσημα. Δεν μπορώ να σας πω με ποια, ωστόσο με μια τέτοια εταιρεία συμφωνήσαν και προχωράνε και αυτό συνέβη μέσα σε μόλις δύο ημέρες».
Ο Εστέμπαν Ρεντόλφι υποστήριξε επίσης ότι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε το 4YFN, οι μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν υπόψη τους με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα startups και δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να συνεργαστούν μαζί τους.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment