Ρομποτ να “μαθαίνουν” παρατηρώντας τους ανθρώπους

Ερευνητές της NVIDIA αναπτύσουν έναν νέο τρόπο να “εκπαιδεύσουν” την AI εργοστασιακών ρομποτ παρόμοιο με αυτόν που εμείς οι άνθρωποι μαθαίνουμε. Ο τρόπος αυτός είναι μέσω της παρατήρησης όπου παρακολουθούμε κάποιον να κάνει κάτι και στη συνέχεια το κάνουμε και εμείς μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα περισσότερα νευρωνικά δίκτυα “εκπαιδεύονται” μέσω της διαδικασίας δοκιμής και λάθους όπου το πρόγραμμα “μαντεύει” διαδοχικά μέχρι να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μια διαδικασία που ανάλογα την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι χρόνια. 
Στον αντίποδα, η διαδικασία στα πλαίσια του Machine Learning περιλαμβάνει την τροφοδοσία ενός νευρωνικού δικτύου με χιλιάδες προϋπάρχοντων δεδομένων. Μια διαδικασία που μπορεί να είναι αποδοτική αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική και δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις. Όσον αφορά τα εργοστασιακά ρομποτ, θα μπορούσαν να λάβουν βοήθεια μέσω του machine learning αλλά η “εκπαίδευσή” τους χρειάζεται έναν ειδικό να προγραμματίσει τα ρομποτ. Αυτό που έχει κάνει η NVIDIA είναι να αναπτύξει AI η οποία θα μπορεί να “μαθαίνει” με το να παρακολουθεί έναν άνθρωπο να κάνει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα πραγματοποιεί εκείνη, ακόμα και αν έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία μια και μόνο φορά. 
Η NVIDIA προτιμά να χρησιμοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι τεχνητά κατασκευασμένες και δε στηρίζονται σε δεδομένα από πραγματικά συμβάντα (synthetic data), αντί να χρησιμοποιεί δεδομένα των οποίων τα αποτελέσματα είναι γνωστά από πριν. Με αυτόν τον τρόπο τα νευρωνικά δίκτυα τροφοδοτούνται με άπειρες ποσότητες δεδομένων καταβάλλοντας πολύ λίγη προσπάθεια. Θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από την NVIDIA και στην AI-GPU Titan X.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment