Η επανάσταση των οθονών OLED… αναβάλλεται

Το μέλλον του OLED είναι λαμπρό. Το πότε όμως θα αρχίσει και πόσο θα διαρκέσει, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι οθόνες OLED (Organic Light-Emitting Diode) θεωρούνται το μέλλον των κινητών τηλεφώνων γιατί έχουν καθαρότερη εικόνα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις προκατόχους τους, τις LCD. Καθώς στα τέλη του περασμένου χρόνου η Apple ετοίμαζε το iPhone X με την OLED οθόνη, οι προμηθευτές της με πρώτη και καλύτερη τη Samsung ανέβαζαν την παραγωγή.
Τώρα όμως γίνεται λόγος για υπερπροσφορά και μείωση τιμών. Το iPhone X δεν πούλησε όσο ανέμενε η Wall Street και η Samsung, ο μεγαλύτερος προμηθευτής OLED, θα στείλει στην Apple τις μισές οθόνες από αυτές που υπολόγιζε. Το λειτουργικό κέρδος της κορεάτικης εταιρείας από τις οθόνες για το 2018 θα είναι μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων, λένε οι γνωρίζοντες. Οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι πιθανό να υιοθετήσουν την τεχνολογία και να ανεβάσουν τη ζήτηση, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. «Η μείωση των τιμών θα ήταν ένα καλό καρότο για τους Κινέζους κατασκευαστές, που θα έλυνε και το πρόβλημα του αδιάθετου στοκ», σχολιάζει ο αναλυτής της Daishin Securities στη Σεούλ Παρκ Κανγκ-χο.
Η Samsung εξακολουθεί να πιστεύει στην OLED και δεν νιώθει ακόμη πίεση να μειώσει τις τιμές των οθονών. Η εταιρεία στηρίζει τις ελπίδες της στο νέο Galaxy S9 και σε ένα ακόμη μελλοντικό smartphone με οθόνη που θα διπλώνει. Η Apple από την πλευρά της σχεδιάζει ένα τεράστιο iPhone με OLED οθόνη για να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά.
Το τμήμα οθονών της Samsung είναι από τα λίγα που μπορούν να κατασκευάζουν δεκάδες εκατομμύρια OLED κάθε χρόνο για την ίδια και την Apple. Η LG ανεβάζει κι εκείνη την παραγωγικότητα στις OLED, καθώς προμηθεύει τα κινητά της Google και πρόκειται στο μέλλον να συνεργαστεί και με την Apple.
Οι Κινέζοι δεν «τσιμπάνε»
Πάντως οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες, όπως η Xiaomi, η Oppo, η Vivo και η Huawei δεν βιάζονται να μπούνε στο παιχνίδι της OLED. Το βασικό εμπόδιο είναι η τιμή. Κάθε οθόνη LCD 5,5 ιντσών που χρησιμοποιείται στο iPhone 8 Plus κοστίζει στην Apple 52 δολάρια, ενώ η οθόνη OLED 5,8 ιντσών του iPhone X κοστίζει πάνω από τα διπλάσια, 110 δολάρια. Τιμή που θα ανέβει κι άλλο για το επερχόμενο μεγάλο iPhone που ακούγεται ότι θα έχει οθόνη 6,5 ιντσών.
Οι οθόνες LCD, που χρησιμοποιούνται σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές της Apple παραμένουν ικανοποιητικές για τους περισσότερους χρήστες, ενώ για τις OLED έχουν υπάρξει παράπονα. Πέρυσι ακούστηκε για το Pixel της Google ότι η απόδοση των χρωμάτων δεν ήταν ακριβής και μετά το κλείσιμο της οθόνης παρέμεναν πάνω της ίχνη της τελευταίας εικόνας, το αποκαλούμενο burn-in. Η Apple προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις στα χρώματα και το burn-in είναι συνήθη φαινόμενα των οθονών OLED.
«Η OLED έχει επιζήσει επειδή η Samsung, η Apple και η LG, που έχουν βαθιές τσέπες, εξακολουθούν να τη στηρίζουν», σχολιάζει ο Ρέιμοντ Σονέιρα, διευθύνων σύμβουλος της DisplayMate Technologies, που τεστάρει οθόνες. «Όταν άρχισα να εξετάζω οθόνες OLED πριν από μερικά χρόνια ήταν στον πάτο από άποψη απόδοσης».
Πάντως όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι τιμές πέφτουν, οι OLED οθόνες θα κερδίζουν έδαφος. Πέρυσι η DisplayMate βαθμολόγησε την οθόνη του iPhone X ως την καλύτερη από όλα τα smartphones. Και μόλις τώρα έκανε το ίδιο για εκείνη του νέου Samsung S9.
Η τεχνολογία MicroLED
Μία μακροπρόθεση απειλή για την OLED είναι η τεχνολογία MicroLED, που έχει πολλά από τα πλεονεκτήματά της χωρίς προβλήματα όπως το burn-in. Στην πρόσφατη έκθεση CES στο Λας Βέγκας η Samsung παρουσίασε μια γιγάντια τηλεόραση 146 ιντσών με οθόνη MicroLED, αλλά για να περάσει η συγκεκριμένη τεχνολογία στα κινητά θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία με πέντε χρόνια, εκτιμά ο Σονέιρα της DisplayMate.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment