Σημαντική η τεχνολογία ακύρωσης θορύβου στα κινητά

Υπάρχει μια πληθώρα χαρακτηριστικών που συναντάμε στα σύγχρονα smartphones, από επεξεργαστές και modems μέχρι dedicated parts για την παρακολούθηση των αισθητήρων γυροσκοπίου. Το hardware που έχει να κάνει με τον ήχο, βρίσκεται και αυτό στο εσωτερικό του smartphone μας, ενώ μια τεχνολογία που δεν λείπει είναι και αυτή της ακύρωσης θορύβου. Είναι γεγονός, πως η τεχνολογία ακύρωσης θορύβου είναι συνδεδεμένη περισσότερο με ασύρματα ακουστικά, αποτελεί όμως ένα αναπόσπαστο τμήμα άλλων gadgets, συμπεριλαμβανομένου του smartphone. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, στις κλήσεις μέχρι και σε smart assistants. Είναι ίσως η πιο σημαντική τεχνολογία στο εσωτερικό των σύγχρονων gadgets.

Θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει ότι όταν χρησιμοποιείτε το smartphone σας για την πραγματοποίηση κλήσεων, είναι σχετικά εύκολο να ακούσετε καθαρά τον άλλον στην άλλη άκρη της γραμμής. Σε αυτό, οφείλονται οι βελτιώσεις στην ποιότητα ήχου των κλήσεων αλλά εκεί που τα αποτελέσματα γίνονται ακόμη καλύτερα, είναι όταν η συσκευή ενσωνατώνει τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, για να αφαιρέσει τους παρασκηνιακούς θορύβους όταν κρατάτε το τηλέφωνο στο κοντά στο αυτί. Τα smartphones ενσωματώνουν εδώ και αρκετά χρόνια την τεχνολογία αυτή και οι βελτιώσεις είναι συνεχείς. Εκτός από το μικρόφωνο για την εγγραφή φωνής, το smartphone σου έρχεται εξοπλισμένο και με επιπρόσθετα μικρόφωνα που υποβοηθούν την τεχνολογία αυτή. 

Εκτός όμως από την ακύρωση θορύβου, οι πληροφορίες αυτές που λαμβάνονται από τα δευτερεύοντα μικρόφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτόματη προσαρμογή της έντασης του ήχου, βάσει των επιπέδων του θορύβου του περιβάλλοντος. Πολλά από αυτά τα features είναι ενσωματωμένα στα smartphone SoCs από εταιρείες όπως Qualcomm, κάνοντάς τα διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε smartphone. Τα Multi-microphone setups επιτελούν και έναν άλλον σκοπό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της κατεύθυνσης από την οποία προέρχεται μιας εισερχόμενης φωνής. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο παρασκηνιακός θόρυβος, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες φωνές, που στη συνέχεια φιλτράρεται για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους αλγορίθμους αναγνώρισης της φωνής.

Στα αξεσουάρ σας

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα αξεσουάρ σας και σε προϊόντα όπως Google Home και Amazon Echo. Επιπλέον, η τεχνολογία ακύρωσης θορύβου αποτελεί μια must have προσθήκη στα Bluetooth handsets αυτές τις ημέρες. Εκτός από το να μπλοκάρει τον θόρυβο του background, τα φίλτρα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα στα fitness headphones, δεν θα θέλατε να εμποδίζουν πλήρως τους τυπικούς θορύβους της κίνησης στους δρόμους για την ασφάλειά σας.

Η τεχνολογία Noise cancellation είναι σχετικά υποτιμημένη, όπως σχολιάζει το androidauthority. Οι περισσότεροι από εμάς, την χρησιμοποιούν αρκετές φορές την ημέρα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η ποιότητα των αγαπημένων σας υπηρεσιών δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ενεργοποιεί έναν εξολοκλήρου νέο κόσμο voice assisted τεχνολογιών σε αναδυόμενες αγορές και είναι κάτι που θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment