"ΦΡΑΓΗ" ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ..

Το θέμα της χρήσης ή όχι του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά γονείς μαθητές και καθηγητές.
Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι προς τους γονείς λέγοντας τους ότι η καλή βαθμολογία δεν συνδέεται με την χρήση κινητών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία.
Το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία προκαλεί αντιθέσεις καθώς οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος επισημαίνει ότι η κατάσταση μέσα στις τάξεις, παρά το ξεκάθαρο «όχι» του υπουργείου Παιδείας στην χρήση κινητού στα σχολεία, πολλές φορές γίνεται δύσκολη καθώς μαθητές τραβούν με το κινητό τους βιντεάκια με τους καθηγητές τους και τα «ανεβάζουν» στο youtube. «Πολλές φορές στήνουν και χιουμοριστικά περιστατικά όπου ο καθηγητής σκοντάφτει πάνω σε κάτι που τοποθετούν και στη συνέχεια να τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο» λέει ο κ. Παπαχρήστος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που συνέβη παλαιότερα σε σχολείο της Λαμίας, όταν μαθητής «ανέβασε» βιντεάκι με συμμαθήτρια του στις τουαλέτες του σχολείου και στη συνέχει αυτό αναμεταδόθηκε από τοπικό σταθμό. Ο τότε υπουργός Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του σχολείου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθηγητές κάθονται στα πίσω θρανία προκειμένου να μην τους βγάλουν οι μαθητές φωτογραφίες με τα κινητά ενώ παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται στα σχολεία, δεν υπάρχουν ποινές, παρά μόνο λεκτική απαγόρευση. Όπως περιγράφουν οι καθηγητές το σκηνικό οι ίδιοι καπνίζουν εκτός σχολείου, καθώς έχει ενεργοποιηθεί νόμος της ΕΕ που απαγορεύει τη δημιουργία καπνιστήριου μέσα στο σχολείο ενώ απαγορεύεται και το κάπνισμα καθηγητών στην αυλή για λόγους μιμητισμού. Και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί «έχουμε φθάσει στο σημείο οι καθηγητές να καπνίζουν εκτός σχολείου και οι μαθητές στο προαύλιο».
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ζαν Μισέλ Μπλανγκέ ανακοίνωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα θα απαγορευτούν δια ροπάλου από τα σχολεία- δημοτικά και γυμνάσια- στη Γαλλία από το νέο έτος. Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αμερική, Ζεράρ Αρό, η χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία, θα σταματήσει, άμεσα.
Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις αίθουσες διδασκαλίας στη Γαλλία, αλλά από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων δεν θα μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους στα διαλείμματα, τις ώρες που γευματίζουν και μεταξύ των μαθημάτων. Για τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablets είναι θέμα «δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του London School of Economics στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων, μετά από την απαγόρευση της χρήσης του κινητού, οι βαθμοί στα τεστ βελτιώθηκαν κατά 6,4%. Ο αντίκτυπος στους κακούς μαθητές ήταν ακόμη σημαντικότερος, με τη δική τους βαθμολογία στα διαγωνίσματα να βελτιώνεται κατά 14%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με κακούς βαθμούς είναι πιο πιθανό να αποσπούνται από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι πιο καλοί μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στην τάξη ανεξάρτητα από το αν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», εξήγησαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον πειρασμό να στείλει κάποιος μήνυμα, να παίξει παιχνίδια στο κινητό του, ή να συνομιλήσει με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που ισχύουν τώρα στα ελληνικά σχολεία:
Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εξέδωσε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τις ακόλουθες οδηγίες:
1: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
2: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
3: Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.
4 : Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που απο αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.
Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση , η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.

Πρωτο Θεμα
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment