Bitcoin: Η υψηλή αξία, τα τρελά ποσά ενέργειας

Η τιμή του Bitcoin έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, κάνοντας πολλούς εκατομμυριούχους, ενώ έχει προκαλέσει και ερωτηματικά για το αν το όλο θέμα αποτελεί μια φούσκα και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, γιατί η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να αναφερθούμε στις αιτίες που οδηγούν σε αυτό το ράλι. Η κύρια θεωρία για το απίστευτο αυτό ράλι του Bitcoin, είναι ότι το Bitcoin αρκετά σύντομα θα επωφεληθεί μέσω της εισαγωγής των πρώτων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Αυτό καθιστά τα Bitcoins πιο ελκυστικά στους μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν να έχουν κέρδη όταν και αν η τιμή του νομίσματος πέσει. Αυτή η κίνηση, κάνει και το bitcoin πιο νόμιμο στα μάτια της Wall Street, κάτι πολύ σημαντικό όταν τα κρυπτονομίσματα είναι ύποπτα.

Επιπλέον ανάπτυξη έρχεται και από το γεγονός ότι πολλοί αγοράζουν Bitcoin και δεν τα πουλάνε στις τρέχουσες τιμές. Όλο και περισσότεροι Bitcoin fans εισέρχονται σε αυτήν την ομάδα χρηστών, πόσο μάλλον όταν πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η τιμή μπορεί να φθάσει ως και το 1 εκατομμύριο δολάρια. Επίσης, κάτι που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι η σημασία δυο παραγόντων: Της προσμονής και των ειδήσεων. Όλες οι κινήσεις στα κρυπτονομίσματα, βασίζονται σε συγκεκριμένες συζητήσεις μεταξύ των traders. Ακόμη και ένα απλό tweet μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πανικό. 

Όμως είναι το Bitcoin μια φούσκα; Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η αύξηση της αξίας του συμβαίνει εξαιτίας της χειραγώγησης της αγοράς. Αν και το Bitcoin μπορεί να είναι πάντα ένα κρυμμένο δοχείο χρυσού για τους πρώτους αγοραστές, το μέλλον όλων των κρυπτονομισμάτων ακόμη γράφεται. Όπως και το 1994, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την αξία open source projects, όπως το Linux και Apache έτσι και τώρα κανείς δεν είναι σε θέση να μας πει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας

Η αξία του Bitcoin που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα το τελευταία διάστημα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οδηγεί και σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με ένα έγκυρο site που παρακολουθεί από κοντά το θέμα, το δίκτυο του Bitcoin υπολογίζεται ότι καταναλώνει 32TWh ετησίως, σχεδόν όσο η Δανία, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία κάθε συναλλαγή του Bitcoin καταναλώνει περίπου 250kwh, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει νοικοκυριά για εννιά ημέρες.


Αυτό, οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του. Ο Eric Holthaus, συντάκτης στο Grist, υπολογίζει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, το δίκτυο του Bitcoin θα χρησιμοποιεί τόση ενέργεια όσο όλος ο κόσμος σήμερα, μέχρι το 2020. Επρόκειτο για μια μη βιώσιμη πορεία προσφθέτει. Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας προφανώς δεν μπορεί να διπλασιαστεί σε δυο χρόνια και θα αποτελούσε μια περιβαλλοντολογική καταστροφή αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του arstechnica, αν και το Bitcoin καταναλώνει τρελά ποσά ενέργειας, η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι επικριτές. 

Το Bitcoin mining, ή αλλιώς η διαδικασία εξόρυξης του νέων Bitcoins και η διατήρηση του αρχείου των συναλλαγών, αποτελεί μια εχέμυθη παγκόσμια βιομηχανία. Κανείς ακριβώς δεν μπορεί να γνωρίζει πόση ενέργεια καταναλώνεται, μπορούμε όμως να κάνουμε μερικές προβλέψεις. Για αρχή, γνωρίζουμε τα έσοδα από τη βιομηχανία. Οι Bitcoin miners παράγουν 75 bitcoins ανά ώρα, που μεταφράζονται σχεδόν σε $12,500 ανά Bitcoin, δηλαδή $937,500 ανά ώρα ή περισσότερα από τα $8 δισεκατομμύρια ανά χρόνο.

Επιπροσθέτως, η βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα από το μεγαλύτερο κόστος. Επομένως, όταν η τιμή του bitcoin αυξάνεται, θα είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι οι miners θα ξοδέψουν όλο και περισσότερο, μέχρι τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζουν με τα έσοδα. Αυτή είναι και η μεθοδολογία που η ιστοσελίδα Digiconomist είχε ακολουθήσει για να υπολογίσει την κατανάλωση ενέργειας του δικτύου Bitcoin. Υποθέτει ότι η βιομηχανία θα ξοδέψει 60% των εσόδων της σε ηλεκτρική ενέργεια και θα τα βγάλουν από τις τρέχουσες τιμές του bitcoin και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα συνεχίσει η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου να αυξάνεται μακροπρόθεσμα; Υπό την υπάρχουσα δομή του Bitcoin, αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος. Αν η τιμή του Bitcoin φθάσει τα 25.000 δολάρια, αναμένεται η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου να διπλασιαστεί και αυτή με τη σειρά της. Αν η τιμή του Bitcoin πέσει από την άλλη πλευρά, οι miners θα δουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν είναι κερδοφόρες και θα αρχίσουν να απενεργοποιούν τα ιδιαίτερα ενεργοβόρα συστήματά τους, κάνοντας την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται. 

Αυτή τη στιγμή το Digiconomist υπολογίζει ότι το Bitcoin καταναλώνει λιγότερο από 1% της συνολικής ενέργειας που απαιτεί η οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, ότι για να την ξεπεράσει, θα πρέπει η τιμή του να εκτοξευθεί στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί πριν το 2020; Κανείς δεν ξέρει, όπως και κανείς δεν ήξερε την ραγδαία αύξηση τα τελευταία 2 χρόνια.

H κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin θα μειωθεί μακροπρόθεσμα

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, ότι το Bitcoin mining βασίζεται σε μια μαθηματική διαδικασία η οποία γίνεται δυσκολότερη όσο περισσότερα Bitcoins παράγονται. Αυτό είναι λάθος. Το Bitcoin network έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να προσαρμόζει αυτόματα την δυσκολία του mining, ώστε να διασφαλίσει ότι ένα block παράγεται κάθε δέκα λεπτά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή λίγη υπολογιστική ισχύ υπάρχει στο δίκτυο. Όταν το Bitcoin έκανε το ντεμπούτο του το 2009, κάθε block ερχόταν με επιβράβευση 50 bitcoin για τον miner που θα το δημιουργήσει. Αυτό το ποσό πέφτει κάθε τέσσερα χρόνια.

Έπεσε στα 25 bitcoins το 2012 και στα 12.5 bitcoins το 2016. Η επιβράβευση θα σημειώσει πτώση στα 6.25 bitcoins το 2020. Όταν τα έσοδα της βιομηχανίας του mining σημειώσουν πτώση στο μισό, η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί αναλόγως, καθώς αν δεν μειωθεί, το mining θα αποτελέσει μια μη κερδοφόρα δραστηριότητα.

Μπορούμε εμείς να συμβάλουμε στον περιορισμό της κατανάλωσης;

Αν και το Bitcoin μπορεί να μην αποτελεί μια περιβαλλοντική καταστραφή, σίγουρα ο πλανήτης μας θα ήταν πιο πράσινος αν δεν υπήρχε. Υπάρχουν τρεις τρόποι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Ο ένας, είναι αυτός που αναφέραμε, να μειωθεί η τιμή του. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να μειωθεί η ανταμοιβή των 12.5 bitcoin ανά block γρηγορότερα από το 2020. Αλλά αυτό είναι εύκολο να το λέμε και δύσκολο να το κάνουμε. Οι εταιρείες Bitcoin mining δεν θα θελήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ και παραδοσιακοί χρήστες αυτού, σαφώς θα αντιταχθούν. Οι κυβερνήσεις αν επιβάλλουν μια αλλαγή, το mining απλά θα μεταβεί σε άλλη χώρα. Οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί μια συντονισμένη παγκόσμια ρυθμιστική προσπάθεια, που δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον σύντομα.

Η Τρίτη επιλογή θα ήταν να αλλάξει η διαδικασία της εξόρυξης κρυπτονομίσματος συνολικά. Το mining αυτή τη στιγμή στηρίζεται στον υπολογισμό ενός πολύ μεγάλου αριθμού cryptographic hash functions. Ωστόσο, άλλα κρυπτονομίσματα εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις. Το Bitcoin Gold είναι μια πρόσφατη διαφορετική εκδοχή του Bitcoin που βασίζεται σε έναν "memory-hard" mining αλγόριθμο, που λέγεται ότι καταναλώνει μικρότερα ποσά ενέργειας. Ωστόσο όμως και αυτή η λύση, θα συναντήσει εμπόδια από τους miners. Θα κάνει τις εταιρείες που έχουν επενδύσει σε mining hardware να εξαλειφθούν. Σε γενικές γραμμές, οι αρκετά ενεργοβόρες πρακτικές του Bitcoin mining δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον όχι σύντομα...
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment