Πάροχοι κρύβουν την ισχύ του σήματος στο Android P

Τα συναισθήματα των χρηστών όσον αφορά τους παρόχους στις ΗΠΑ, είναι ανάμεικτα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των AT&T και Verizon Wireless οι οποίοι είναι γνωστοί για το γεγονός ότι παραπέμπουν τους χρήστες στην αγορά κλειδωμένων συσκευών, με bootloaders που δεν μπορούν να ξεκλειδωθούν. Αν και για τον μέσο χρήστη αυτό μπορεί να μην αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που συμβάλλουν στο να χαρακτηριστούν αρκετοί πάροχοι ως consumer-unfriendly. Είναι γεγονός, ότι αυτοί διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα διατίθενται τα updates, ενώ μάλιστα μπορούν να αποφασίσουν και σε ποια χαρακτηριστικά θα έχουμε πρόσβαση. Αποδεικνύεται, ότι ορισμένοι πάροχοι αρχίζουν να πιέζουν για το «κρύψιμο» της δυνατότητας που έχει ο χρήστης να βλέπει την ισχύ του σήματος, ξεκινώντας από το Android P.
Όπως ανακάλυψε πρόσφατα το XDA Developers, η ισχύς του σήματος στο μενού των ρυθμίσεων ίσως αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά, ανάλογα με τον πάροχο. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός dBm, τόσο χειρότερο είναι το σήμα. Μάλιστα, η συσκευή μας παρουσιάζει και πέντε μπάρες στην status bar, αν και αυτές είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια πόσο ισχυρό ή ασθενές είναι το σήμα. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν νοιάζονται για τις ακριβή τιμή της ισχύς του σήματος, το feature όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που συγκρίνονται πολλαπλές συσκευέςστο ίδιο δίκτυο.

Όπως προαναφέραμε, οι πάροχοι έχουν ήδη την δυνατότητα να αποφασίσουν σε ποια software features οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση, αν και βέβαια κάτι τέτοιο περιορίζεται σε branded συσκευές. Για παράδειγμα, ορισμένοι πάροχοι, κρύβουν τα mobile data και hotspot quick setting tiles σε Samsung Galaxy smartphones. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος φέρει τη συσκευή του σε ένα δίκτυο, οι περιορισμοί έχουν να κάνουν κυρίως με features που αφορούν την υποδομή του δικτύου και όχι με software features της συσκευής.

Η αλλαγή ωστόσο που προτείνεται είναι κάπως διαφορετική, καθώς οι πάροχοι θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα να κρύψουν την ισχύ του σήματος, όταν απλά εισάγεται μια κάρτα SIM στη συσκευή.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Φαίνεται, ότι ορισμένοι αιτήθηκαν αυτό το χαρακτηριστικό και η Google ανταποκρίθηκε. Η δυνατότητα να κρυφθεί η ισχύς του σήματος στις ρυθμίσεις βάσει κάρτας SIM είναι κάτι νέο και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιοι το έχουν αιτηθεί. Όσο για το γιατί γίνεται, μάλλον δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια. Ίσως μάλλον, γιατί μερικοί πάροχοι δεν θέλουν να βλέπουν οι χρήστες την ποιότητα του σήματος της συσκευής στο δίκτυό τους, μπορεί να γίνεται για πολλούς λόγους.

Βέβαια και πάλι ο χρήστης θα μπορεί να διαπιστώσει την τιμή αυτή. Ο κώδικας που ανακαλύφθηκε από το XDAdevelopers φαίνεται να μην επηρεάζει τα APIs που οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προβάλλουν αυτήν την τιμή. Ως εκ τούτου στο Play Store υπάρχουν πολλές εφαρμογές για αυτήν την δουλειά. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Μπορεί να επεκταθεί και στα APIs αργότερα. Φυσικά, απέχουμε αρκετά από κάτι τέτοιο, άλλωστε το feature δεν έχει καταφθάσει σε καμιά Android συσκευή ακόμη.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment