Xiaomi Mi A1 hands-on ισχυρό Android One mid-ranger

Μία νέα πολύ ισχυρή πρόταση στη mid-range αγορά είναι το Xiaomi Mi A1. Ανήκει στο Android One πρόγραμμα της Google και έτσι εξοπλίζεται με "pure Android", ενώ η υποστήριξη σε επίπεδο software είναι εγγυημένη, για όσους θέλουν να είναι πάντα "up-to-date". Ωστόσο, δεν υπολείπεται ούτε στο κομμάτι του hardware και μοιάζει έτοιμο να ανταγωνιστεί σκληρά στην οικονομική του κατηγορία...

Κατασκευή και εμφάνιση

Το Xiaomi Mi A1 έχει μεταλλική, unibody κατασκευή και δίνει "premium" αίσθηση από το πρώτο άγγιγμα. Η dual camera εξέχει από το πίσω μέρος, κάτι που την καθιστά ευαίσθητη σε γρατζουνιές, έτσι θέλει προσοχή (ή μια θήκη). Έχει, ίσως, τις ιδανικές διαστάσεις για ένα 5,5άρι smartphone, με μικρό πάχος και βάρος, ωστόσο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο grip... το matte φινίρισμά του είναι εντυπωσιακό και δεν ελκύει εύκολα τις δαχτυλιές, αλλά γλιστρά ελαφρώς. Τα πλήκτρα είναι σωστά τοποθετημένα, όπως και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ τα τρία touch πλήκτρα κάτω από την οθόνη είναι φωτιζόμενα. Επίσης, διαθέτει notification LED, αριστερά από το ακουστικό.
Στη συσκευασία θα βρείτε φορτιστή 5V/2A, καλώδιο USB Type-C και τα σχετικά quick guides στα ελληνικά.
cof

Hardware, software και επιδόσεις

Η Xiaomi προσπάθησε να εξοπλίσει πλήρως το Mi A1, ώστε να υστερεί σε κανένα σημείο έναντι του ανταγωνισμού. Ξεκινώντας με την οθόνη, έχουμε ένα panel 5,5", LTPS IPS, με την... αγαπημένη μας ανάλυση, δηλαδή Full HD. Τυπική απόδοση IPS panel με φωτεινότητα που μας κάλυψε, ακόμη και υπό ήλιο, ενώ διαθέτει και αυτόματη ρύθμιση. Για τους θιασώτες του 16:9 aspect ratio, απολαύστε το γιατί το 18:9 ήδη έχει γίνει το νέο πρότυπο της αγοράς. Καλυπτεται από Gorilla Glass 3 αλλά προτείνουμε σίγουρα ένα screen protector ή tempered glass.
cof
cof
cof
Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται ένα άξιο mid-range chipset, το Snapdragon 625 της Qualcomm, συνοδευόμενο από 4GB RAM. Ένας συνδυασμός ικανός να υπερκαλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη, με ευκολία. Τα 64GB αποθηκευτικού χώρου είναι επίσης αρκετά, αλλά επεκτείνονται μέσω microSD έως 128GB ακόμη, αν το θέλετε. Από πλευράς συνδεσιμότητας έχουμε τα πάντα σχεδόν, εκτός από NFC που είναι και το μόνο "αγκάθι" στην περίπτωση αυτή. Ακόμη και FM ραδιόφωνο αλλά και IR blaster για τηλεχειρισμό συσκευών διαθέτει το Mi A1... αλλά όχι NFC. Η USB Type-C θύρα είναι σύμφωνη με το πρωτόκολλο v1.0.
 Όσο για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι γρήγορος και ακριβής, αλλά όχι... αστραπιαίος, καθώς θέλει λίγα δεκατάκια του δευτερολέπτου για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, με κλειστή την οθόνη.
cof
cof
Το μεγάλο "ατού" του Xiaomi Mi A1 είναι η ύπαρξη Android 7.1.2 από πλευράς software, ενώ η συσκευή ανήκει και στο Android One πρόγραμμα της Google, η πρώτη της Xiaomi που έχει αυτό το χαρακτηριστικό και από τις λίγες της αγοράς. Έτσι, είναι ήδη προγραμματισμένη να λάβει το Android 8.0 Oreo και μάλιστα σύντομα, ενώ θα λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και μάλιστα νωρίτερα από άλλες συσκευές της αγοράς. "Pure" Android φυσικά, χωρίς bloatware και περιττά "φρου-φρου".

Κάμερα, ήχος και αυτονομία

"Πιστή" στο νέο trend των dual cameras, η Xiaomi εξόπλισε το Mi A1 με μια διπλή κάμερα, με αισθητήρες 12MP + 12MP. Ο πρώτος συνδυάζεται με φακό 26mm και f/2.2 διάφραγμα ενώ ο δεύτερος με τηλεφακό των 50mm και f/2.6 διάφραγμα. Έτσι, μπορείτε να κάνετε λήψεις με 2x optical, lossless zoom, αλλά και να εφαρμόσετε το περίφημο bokeh effect σε πορτραίτα ανθρώπων ή αντικειμένων. Το dual-LED, dual-tone flash είναι αρκετά ισχυρό για τις νυχτερινές λήψεις και η κάμερα εστιάζει γρήγορα μέσω του PDAF. Μπορεί να κάνει λήψη 4K video στα 30 FPS, 1080p video στα 30 FPS και slow-motion video 720p στα 120FPS. Συνολικά δε διεκδικεί κάποιο... μετάλλιο από πλευράς ποιότητας λήψεων, μάλιστα ο ψηφιακός θόρυβος που είχε ήταν περισσότερος απ'ότι θα περιμέναμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά με άπλετο φυσικό φως παράγει ικανοποιητικές λήψεις. Θα θέλαμε να δούμε κάπως υψηλότερη ποιότητα στα videos. Διαθέτει και HDR ενώ στη συνέχεια θα δείτε δείγματα εικόνων και video. Όσο για τη selfie camera, έχει αισθητήρα 5MP και μπορεί να κάνει λήψη 1080p video.
Εικόνες υψηλής ανάλυσης Xiaomi Mi A1 (κάντε κλικ)
Το Mi A1 έχει ένα μονό ηχείο στο κάτω μέρος του, το οποίο αποδίδει με αρκετά υψηλή ένταση και είναι σε σημείο που δε θα "μπλοκαριστεί" από το χέρι σας σε landscape mode. Δε χάνει την καθαρότητά του παρά σε λίγες περιπτώσεις σε maximum ένταση.
Στο κομμάτι της αυτονομίας, η μπαταρία των 3.080mAh επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις, καθώς η συσκευή δεν έχει τραγικά μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια. Είδαμε περίπου 10 ώρες αναπαραγωγής fullHD video μέσω YouTube και σε γενικές γραμμές θα βγάλει το 24ωρο του μέσου αλλά και του απαιτητικού χρήστη. Ο φορτιστής βοηθά στη γρήγορη επαναφόρτισης της μπαταρίας που, ούτως ή άλλως, δεν είναι πολύ μεγάλη σε χωρητικότητα.
cof
cof

Συμπέρασμα

Το Xiaomi Mi A1 είναι μια συσκευή που, δικαίως, έχει τραβήξει ήδη την προσοχή πολλών χρηστών. Η προσιτή τιμή της σε συνδυασμό με τα specs αλλά και το design/κατασκευή, την καθιστούν μια ελκυστική πρόταση για όσους ψάχνουν ένα καλό mid-ranger, κοντά στα €300. Εισάγεται επίσημα στην Ελλάδα από την Info-Quest Technologies και διατίθεται από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με τιμή €299 και 2 χρόνια εγγύηση.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment