Intel XMM 8060: Το πρώτο 5G modem της εταιρείας

Η ανάπτυξη του 5G αντικατοπτρίζει επιχειρηματικές ευκαιρίες, όχι μόνο για όσους δημιουργούν τεχνολογίες δικτύων νέας γενιάς, όπως η Huawei και η ZTE, αλλά και για αυτούς οι οποίοι κατασκευάζουν εξαρτήματα για μελλοντικά consumer και business προϊόντα. Οι επεξεργαστές και τα modems για προϊόντα 5G είναι εξίσου σημαντικά, καθώς μεγάλα ονόματα του χώρου, συμπεριλαμβανομένων της Qualcomm και της Intel, αρχίζουν ήδη να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους. 
Αν και στο mobile χώρο η Intel δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, έχει εδώ και αρκετούς μήνες διεξάγει πιλοτικές δοκιμές σε τεχνολογίες 5G με ένα πλήθος συνεργατών. Η εταιρεία είχε αποκαλύψει το πρώτο 5G silicon στην CES 2017, επιδεικνύοντας μάλιστα τη διενέργεια κλήσεων μέσω τέτοιων δικτύων, ενώ συνεργάστηκε με τις NTT DoCoMo και Ericsson, ως μέρος μιας νέας κοινοπραξίας για να υποστηρίξουν τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης με 1Gbps data speeds.
Σήμερα, όμως η Intel έδωσε στη δημοσιότητα, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει για την ευρύτερη υιοθέτηση των 5G δικτύων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε, το πρώτο 5G New Radio (NR) modem, το XMM 8060. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά modems, που θα αποτελέσει μέρος της οικογένειας XMM 8000. Αλλά επεκτείνεται και στο χώρο του 4G Lte με το νέο XMM 7660. Ένα Category 19 LTE modem, ικανό να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες downloading των 1.6 GBps.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι το XMM 8060, είναι το πρώτο εμπορικό 5G modem. Υποστηρίζει το 5G New Radio σε stand-alone και σε non stand-alone modes, αλλά και 4G, 3G (συμπεριλαμβανομένου του CDMA) και 2G δίκτυα. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, αυτές τις πρώιμες ημέρες των δικτύων 5G, καθώς τα τελικά consumer products θα πρέπει να συνδέονται και σε παλαιότερες τεχνολογίες, εξαιτίας των προβλημάτων της κάλυψης που προκύπτουν. Υποστηρίζει συχνότητες κάτω των 6GHz και χιλιοστομετρικό κύμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα δίκτυα 5G.

Η Intel αναφέρει ότι το πρώτο 5G modem της θα καταναλώνει μικρά ποσά ενέργειας, που θα το καθιστά κατάλληλο για ένα πλήθος συσκευών. Η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες συσκευές, ωστόσο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε smartphones. Η Intel αναμένει τα πρώτα προϊόντα με το 8060 να φθάσουν στα μέσα του 2019, λίγο μετά την ενεργοποίηση των πρώτων 5G δικτύων. Φυσικά, η Intel δεν είναι η μόνη, η οποία εντείνει τις προσπάθειες στο χώρο του 5G. Η Qualcomm ήδη έχει το X50 modem, μαζί με ένα concept smartphone που στόχο έχει να αποδείξει ότι η τεχνολογία είναι βιώσιμη σε λεπτές συσκευές. Να σημειωθεί όμως, ότι η Qualcomm εμφανίζει ένα πλεονέκτημα, καθώς πιστεύει ότι το πρώτο 5G modem για τους καταναλωτές θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2018.
 H Qualcomm επίσης έχει ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα στα smartphones και θα είναι αρκετά δύσκολο να δούμε τους κατασκευαστές να επιλέγουν την Intel. Μπορεί βέβαια, να έχει εγκαταλείψει την αγορά των smartphones η Intel, όμως με το 5G της ανοίγονται νέες ευκαιρίες.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment