ARM: 3 νέες τεχνολογίες για «πιο έξυπνες» οθόνες

Η ARM ανακοίνωσε τρεις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την οθόνη των σύγχρονων smartphone συσκευών. Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα νέο display processor, το Mali-D71, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Komeda της ARM. Στη συνέχεια, έχουμε το Assertive Display 5, που προσφέρει HDR εμπειρία σε οποιαδήποτε οθόνη smartphone, και το νέο Memory Management Unit, το CoreLink MMU-600. Καλό όμως είναι να εξηγήσουμε τι είναι το καθένα από αυτά, τι ρόλο επιτελεί και τι υπόσχεται να μας προσφέρει.

Mali-D71 Display Processor

Είχαμε αρχικά ακούσει για τον display processor της ARM τον περασμένο Μάιο, όταν και είχαμε κάποιες πληροφορίες για έναν νέο display processor το οποίο θα έφερε την ονομασία Cetus. Γνωστός πλέον ως Mali-D71, συνεργάζεται άψογα με την GPU και υπόσχεται να φέρει εις πέρας διεργασίες όπως η περιστροφή, το scaling και η βελτίωση της εικόνας. Η χρήση ενός display processor για την διαχείριση των τελευταίων διεργασιών πριν την αποστολή ενός frame στην οθόνη, καταναλώνει μικρότερη ποσότητα ρεύματος από τη χρήση της GPU ή του CPU. Η νέα αρχιτεκτονική Komeda έχει βελτιωθεί σημαντικά για τη χρήση με οθόνες 4K στα 120 frames ανά δευτερόλεπτο. 


Assertive Display 5 

Πρόκειται για την τεχνολογία της ARM που καθιστά πιο εύκολη την ανάγνωση υπό το φως του ηλίου. Όταν για παράδειγμα υπάρχει μια αρκετά ηλιόλουστη μέρα, η φωτεινότητα της οθόνης θα φθάσει το max για να βελτιωθεί η δυνατότητα ανάγνωσης σε αυτή. Συνδυάζοντας τη χρήση της φωτεινότητας και του χρώματος του κάθε μεμονωμένου pixel, υπόσχεται να αυξήσει την αναγνωσιμότητα των πιο σκοτεινών περιοχών των οθονών. Το πιο καινοτόμο στοιχείο του Assertive Display 5 είναι ότι μπορεί να προβάλει περιεχόμενο HDR σε οποιαδήποτε οθόνη, ακόμη και σε SDR οθόνη.


CoreLink MMU-600

Η μεταφορά των frames στην οθόνη, έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με την διαχείριση μεγάλης ποσότητας δεδομένων με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Το ζευγάρωμα του νέου MMU με το Mali - D71 προσφέρει ως και 55% εξοικονόμηση χώρου σε σχέση με τον προκάτοχο.

Όλα αυτά, είναι μερικές μόνο από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο, για να διασφαλιστεί, ότι όλα όσα έρχονται στην οθόνη του smartphone, φθάνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν η μικρότερη κατανάλωση. Αν για παράδειγμα παρακολουθείς μια ταινία 4k στα 120 fps, τότε ο display processor θα κληθεί να επεξεργαστεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο frames. Σε αυτούς τους ρυθμούς, κάθε εξοικονόμηση, όσο μικρή και να είναι έχει την σημασία της.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment