Το OxygenOS συλλέγει δεδομένα χρηστών΄;

H OnePlus ξεκίνησε ως μια μικρή startup, η οποία κατάφερε να κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις δυνατές και οικονομικές συσκευές που λάνσαρε και με τις οποίες ήθελε να ανταγωνιστεί μεγάλα ονόματα. Κάποιοι μάλιστα την αποκάλεσαν η Apple της Κίνας.
Όμως, η in-house έκδοση του Android, το OxygenOS, για μια ακόμη φορά έχει στρέψει τα βλέμματα προς την εταιρεία, αλλά για καθόλου θετικό λόγο. Το πρόβλημα είναι η προσέγγιση της εταιρείας όσον αφορά στην συλλογή δεδομένων των χρηστών. Πρόσφατα ο ερευνητής ασφάλειας, Chris Moore, αποκάλυψε ότι οι συσκευές που βασίζονται σε OxygenOS όχι μόνο συλλέγουν έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων χρηστών, αλλά συνδέουν επίσης αυτές τις πληροφορίες με μεμονωμένες συσκευές και με συγκεκριμένους λογαριασμούς χρηστών.
Μεταξύ των δεδομένων που συλλέγονται είναι πληροφορίες όπως το πόσο συχνά ξεκλειδώνουν οι χρήστες το κινητό, οι εφαρμογές που ανοίγουν και χρησιμοποιούν και τα δίκτυα Wi-Fi. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη της ανωνυμίας. Αποδεικνύεται ότι το OnePlus μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες μαζί με τον σειριακό αριθμό του τηλεφώνου σας, πράγμα που σημαίνει ότι η δραστηριότητά σας είναι προσωπικά αναγνωρίσιμη.
Στο πλαίσιο της απάντησης της, η OnePlus αποκάλυψε ότι συλλέγει δύο “streams” δεδομένων. Το πρώτο ονομάζεται “analytics usage”και βοηθάει στη βελτίωση του λογισμικού του. Προσθέτει επίσης ότι αυτός ο τύπος data-sharing μπορεί να απενεργοποιηθεί πηγαίνοντας στα settings, επιλέγοντας “advanced,” και απενεργοποιώντας το “join user experience program”. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το δεύτερο “stream”, που σχετίζεται με την συλλογή δεδομένων.
Ουσιαστικά, η συμπεριφορά της OnePlus δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται να συμβαίνει, αλλά το πραγματικό ζήτημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τη συλλογή δεδομένων. Η εταιρεία δεν ζητά ρητά την άδεια των χρηστών να συγκεντρώσει αυτό το είδος πληροφοριών και δεν είναι όλοι οι χρήστες της ενήμεροι για τον τύπο των δεδομένων που προσφέρουν.
Η απάντηση της OnePlus:
“Μεταφέρουμε με ασφάλεια analytics σε δυο διαφορετικά streams μέσω HTTPS σε έναν Amazon server. Το stream είναι usage analytics, που συλλέγουμε για εμάς, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε με ακρίβεια το λογισμικό μας σύμφωνα με τη συμπεριφορά των χρηστών. Η μεταφορά δεδομένων μπορεί να απενεργοποιηθεί στο ‘Settings’ -> ‘Advanced’ -> ‘Join user experience program’. To δεύτερο stream αφορά σε πληροφορίες της συσκευής, τις οποίες συλλέγουμε για να παρέχουμε καλύτερη after-sales υποστήριξη”. Μέσα από το post της η OnePlus εξηγεί πως ποτέ δεν μοιράστηκε τα δεδομένα αυτά με τρίτους. Υπόσχεται πως από τα τέλη Οκτωβρίου θα σταματήσει να συλλέγει δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνων, MAC Addresses και πληροφορίες για WiFi.
By the end of October, all OnePlus phones running OxygenOS will have a prompt in the setup wizard that asks users if they want to join our user experience program. The setup wizard will clearly indicate that the program collects usage analytics. In addition, we will include a terms of service agreement that further explains our analytics collection. We would also like to share we will no longer be collecting telephone numbers, MAC Addresses and WiFi information.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment