Έρχεται άνοδος τιμών με το νέο νόμο περί ΦΠΑ

Με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε και πέρασε από τη Βουλή στις 27 Ιουλίου σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις», θεσπίστηκαν μέτρα που έχουν άμεση σχέση με την «παράλληλη» αγορά συγκεκριμένων κατηγοριών ηλεκτρονικών ειδών όπως smartphones, tablets, παιχνιδομηχανών και υπολογιστών.
Σύμφωνα με τροποποίηση του άρθου 39Α του Κώδικα Φ.Π.Α, η απόδοση ΦΠΑ για αγορές κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών, φορητών υπολογιστών, κονσολών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλάζει μορφή και θα πρέπει να γίνεται πλέον απευθείας από το κατάστημα λιανικής πώλησης (φυσικό ή ηλεκτρονικό). Στόχος είναι ο περιορισμός φαινομένων φοροδιαφυγής που συνοδεύουν πολλές από αυτές τις περιπτώσεις και συγκεκριμένα με εταιρείες που λειτουργούσαν για μικρό χρονικό διάστημα και διέκοπταν τη λειτουργία τους χωρίς να αποδώσουν τον Φ.Π.Α. που είχαν ήδη εισπράξει από τους πελάτες τους. Αναλυτικά οι δύο παράγραφοι του σχετικού άρθρου αναφέρουν τα εξής: «Για τις παραδόσεις, από υποκείμενο στο φόρο σε άλλον υποκείμενο, κινητών τηλεφώνων, ήτοι συσκευών που έχουν κατασκευαστεί ή προσαρμοστεί για χρήση σε αναγνωρισμένο δίκτυο και λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιούνται ή όχι για άλλους σκοπούς, καθώς και κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών, ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Ο υποκείμενος που παραδίδει τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».
 Οι υποκείμενοι στο φόρο που παραδίδουν ή αγοράζουν τα αγαθά της παρούσας παραγράφου, υποχρεούνται σε αναφορά στοιχείων για τις εν λόγω παραδόσεις ή αγορές.» Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές έγιναν μέσα στο καλοκαίρι πέρασαν απαρατήρητες και τώρα που ήρθε η ώρα της εφαρμογής οι εφορίες αδυνατούν να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις, οι λογιστές και οι χονδρέμποροι έχουν σταματήσει τις εισαγωγές και όλοι περιμένουν να αποσαφηνιστεί το καθεστώς. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες προμηθεύουν την αγορά από τα αποθέματα τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώσουν και γενικά στην παράλληλη αγορά -όπου βεβαίως η πλειονότητα είναι νομοταγείς επαγγελματίες- αναμένεται να δημιουργηθεί προσωρινά τουλάχιστον πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι θα ανέβουν και οι τιμές.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment