H ΕΕ δυσκολεύει τη ζωή των τεχνολογικών εταιρειών

Μια αμφιλεγόμενη προσαρμογή των κανονισμών της ΕΕ για το περιεχόμενο σε βίντεο θα εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς, συμπαρασύροντας τους πάντες από τα κρατικά κανάλια μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με προσχέδια της πρότασης που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Για τους υποστηρικτές της κίνησης, ο νόμος θα έδινε τέλος στη ρυθμιστική ουδετερότητα του YouTube και του Facebook, αναγκάζοντάς τους να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τα συνηθισμένα κανάλια σε θέματα όπως η ρητορική μίσους.
Οι επικριτές υποστηρίζουν πως είναι μια λανθασμένη προσπάθεια δέσμευσης διαδικτυακών εταιρειών σε ακατάλληλους κανόνες – πιθανώς οδηγώντας την πολυφωνία των μέσων και ακόμη και την ελευθερία του λόγου σε αμφισβήτηση. Οι υπηρεσίες αναμετάδοσης μέσω ίντερνετ όπως το Netflix, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζονται ως πάροχοι βίντεο, θα υποβληθούν σε νέους κανόνες, οι οποίοι θα επιβάλουν 30% του περιεχομένου στις πλατφόρμες να είναι ευρωπαϊκό. «Τα ποσοστά είναι ενοχλητικά για εμάς γιατί δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ότι δουλεύουν» είπε ο Κόλιν Μπόρτνερ, διευθυντής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής του Netflix. «Απομακρύνουν επενδύσεις από υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκές ταινίες και σειρές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν παγκόσμιο κοινό.» Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές επιβαρύνσεις μέχρι 26% των εσόδων της από τη λειτουργία της στη Γαλλία, το οποίο λέει πως θα μειώσει το ποσό που επενδύει σε ξεχωριστά ευρωπαϊκά έργα και θα στρεβλώσει τις επενδύσεις σε ξεχωριστά μέλη-κράτη.
Ο κ. Μπόρτνερ λέει πως το προτεινόμενο ποσοστό είναι «μη ρεαλιστικά υψηλό», προσθέτοντας πως θα σημαίνει πως οι καταναλωτές σε μία αγορά θα επιδοτούν αυτούς μιας άλλης. «Εν τέλει, οι ισπανοί καταναλωτές θα πλήρωναν μια υψηλότερη τιμή για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας στη Γαλλία. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε 28 ξεχωριστές επιχειρήσεις, παράγουμε περιεχόμενο σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια βάση, και ό,τι συμβαίνει σε ένα μέλος επηρεάζει τις επενδύσεις και τις τιμές στα υπόλοιπα.» Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις που προσφέρουν βίντεο, όπως το Facebook, το YouTube και το Amazon, επίσης αντιμετωπίζουν αλλαγές. Και οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Όμως μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο προσχέδιο που επεξεργάζονται οι υπουργοί θα σημαίνει πως οποιαδήποτε πλατφόρμα χρησιμοποιεί το βίντεο ως «βασικό» κομμάτι της υπηρεσίας της, θα πρέπει να υπόκειται στην οδηγία της ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.
«Ως τώρα ήταν μια οδηγία που αφορούσε ζητήματα συγκεκριμένου τομέα» λέει διπλωμάτης που αντιτίθεται στο μέτρο. «Τώρα θα ελέγχει κάθε κινούμενη εικόνα σε κάθε οθόνη.» Οι συνέπειες για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου που έχουν βάλει το βίντεο στην καρδιά των επιχειρηματικών τους στρατηγικών – συμπεριλαμβανομένης της Google στην οποία ανήκει το YouTube, του Facebook και της Amazon – θα είναι πιθανότατα σημαντικές. Για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν νομικά να βρουν μέτρα που θα ξετρυπώνουν βίντεο που εμπεριέχουν ρητορική μίσους, προτροπή τρομοκρατίας ή απλά βλάπτουν την «ηθική ανάπτυξη» των παιδιών. Ο Τζον Καρ, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, λέει: «Οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων – ιδιαίτερα το Facebook – πρέπει να αισθάνονται υπό πολιορκία αυτή τη στιγμή. Αυτή η οδηγία είναι απλά ένα ακόμη χτύπημα.» Το YouTube και το Facebook έχουν ήδη εφαρμόσει κάποια μέτρα. Οι χρήστες μπορούν να επισημάνουν το ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας ασκούν πίεση στα κοινωνικά δίκτυα να κάνουν περισσότερο για να αντιμετωπίσουν τη χρήση τους από τρομοκρατικές ομάδες. Οι λεπτομερείς οδηγίες του Facebook για τον συντονισμό περιεχομένου από τον αυτοτραυματισμό μέχρι τα ναζιστικά σύμβολα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα εφαρμόζονται γενικώς σε εθελοντική βάση, όμως αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τώρα αυστηρές νομικές υποχρεώσεις – και πιθανές κυρώσεις εάν κριθεί πως δεν κάνουν αρκετά. Επειδή ο νέος κανονισμός αποτελεί οδηγία, η κάθε χώρα θα πρέπει να τον μεταφράσει σε εθνικό νόμο, αφήνοντας περιθώρια για χώρες που θέλουν από τις μεγάλες πλατφόρμες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη – όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία – να εισάγουν πιο αυστηρούς κανόνες και κυρώσεις.
Υπουργός στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ήδη προτείνει πρόστιμα 50 εκατομμυρίων ευρώ εάν ένα κοινωνικό δίκτυο αποτύχει να αντιμετωπίσει τη ρηροτική μίσους. Η Γαλλία σκέφτεται να επιβάλει ποσοστό ευρωπαϊκού περιεχομένου 50% για όλες τις υπηρεσίες βίντεο. «Η αρχή της χώρας προέλευσης είναι σίγουρα σε κίνδυνο. Η ΕΕ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση» λέει ο κ. Μπόρτνερ. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την αυτο-λογοκρισία. «Υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου με υπερβολικά γενικόλογους όρους χρήσης που σου επιτρέπουν να διαγράφεις ό,τι θέλεις όποτε το χρειάζεσαι» είπε ο Τζο Μαν Νάμι, γενικός διευθυντής της EDRI, εταιρείας που προωθεί τα ψηφιακά δικαιώματα. Αυτό αφήνει τις διαδικτυακές εταιρείες ως δικαστή, ένορκο και εκτελεστή σε ότι αφορά την απόφαση για το ποιο περιεχόμενο είναι κατάλληλο. «Μεταθέτεις την επιβολή του νόμου σου σε ιδιώτες» λέει διπλωμάτης της ΕΕ.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment