Essential Phone: το νέο iPhone των smartphones;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το Essential Phone είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να σταθεί άξια απέναντι στο iPhone. Ιδρυτής της είναι ο συνδημιουργός του δημοφιλέστερου λογισμικού smartphones / tablets (Android) και ακούει στο όνομα Andy Rubin. Ο λόγος για την Essential, η οποία διαθέτει μόλις δύο προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό. Φυσικά, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο smartphone της, το Essential Phone, που μπορεί εύκολα να πάρει τα ηνία της κορυφής στην κατηγορία των Google powered κινητών, αποτελώντας μια αρκετά διαφορετική πρόταση από όσες κυκλοφορούν εκεί έξω. 
Το Essential Phone είναι ένα κινητό τηλέφωνο με μοντέρνο bezel-less σχεδιασμό και τεχνικά χαρακτηριστικά ναυαρχίδας. Είναι η πρώτη συσκευή με εμπρόσθια κάμερα που περικλείεται από το panel της οθόνης. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που συναντούμε high-end smartphone με κατασκευή από τιτάνιο, ένα υλικό που στο μέλλον αναμένεται να αντικαταστήσει πλήρως το αλουμίνιο στις φορητές συσκευές, με αξιοσημείωτη αντοχή ακόμα και στις γρατζουνιές. Τα προαναφερθέντα στοιχεία όμως δεν είναι οι μόνες ενδείξεις πως το Essential Phone φέρνει κάτι το διαφορετικό στην κατηγορία του. Ο Andy Rubin έχει “εσωκλείσει” μια ολόκληρη φιλοσοφία μέσα στην συσκευή, θέλοντας (ίσως) να την μετατρέψει στο νέο iPhone, που τόσοι έχουν προσπαθήσει και έχουν όμως αποτύχει. Η συσκευή που έφερε στον κόσμο ο πατέρας του Android χαρακτηρίζεται από τις αρχές (έξι σε αριθμό) του ίδιου του Rubin περί των smartphones. Αρχικά, ένα κινητό τηλέφωνο είναι προσωπική ιδιοκτησία του αγοραστή, οπότε η Essential δεν θα αναγκάσει κανέναν να έχει εγκατεστημένο στην συσκευή του υλικό που δεν θέλει (σσ. pre-installed apps). Επιπρόσθετα, ο Rubin θεωρεί τα “κλειστά” οικοσυστήματα (πχ. iOS με MacOS) διαιρετικά και ξεπερασμένα, δηλώνοντας πως θέλει να έχει καλές συνεργασίες με όλους. Προχωρώντας, ο ίδιος υποστηρίζει πως η ποιοτική κατασκευή και η χρήση καλών υλικών δεν θα πρέπει να απευθύνονται στους λίγους. Από εκεί και πέρα, οι τρεις τελευταίες αρχές του Andy Rubin είναι ίσως και οι πιο ενδιαφέρουσες. Σύμφωνα με εκείνον, οι συσκευές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ξεπερασμένες κάθε χρόνο. Θα πρέπει να εξελίσσονται μαζί με τον χρήστη. Επίσης, ο σκοπός της τεχνολογίας στα κινητά είναι να βοηθούν τον άνθρωπο με σκοπό να απολαμβάνει την ζωή του. 
Τέλος, η απλότητα σε μια συσκευή είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αν διαβάσει κανείς για το Essential Phone ή το παρατηρήσει στα renders που έχουν δημοσιευθεί, θα βρει το smartphone σύμφωνο με την ιδεολογία του Andy Rubin. Ίσως δεν χρειαστείτε πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσετε πως στην συσκευή δεν αναγράφεται πουθενά το λογότυπο της εταιρείας, ούτε και το όνομα της με ευδιάκριτα γράμματα. Ο σχεδιασμός είναι απλός, χωρίς λεπτομέρειες που να δυσκολεύουν την χρήση, όπως για παράδειγμα θα ήταν μια κάμερα που προεξέχει. Αντίθετα, ο διπλός φακός του κινητού είναι ενσωματωμένος στο σώμα από τιτάνιο και Gorilla Glass 5. Οι περισσότερες εκ των αρχών του Rubin καθρεφτίζονται στο ιδιαίτερο smartphone που δημιούργησε, με κάποιες εξ’ αυτών να θέλουν επαλήθευση, όπως είναι η αντοχή της συσκευής στον χρόνο με ενημερώσεις λογισμικού. Αδιαμφισβήτητα, το Essential Phone είναι μια περίπτωση που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του τεχνολογικού κοινού. 
Εκτός του όμορφου σχεδιασμού και των super τεχνικών χαρακτηριστικών (Snapdragon 835, 4 GB RAM, 128GB χώρος αποθήκευσης, 5.71″ bezel-less display 1312×2560 pixels, διπλή κάμερα 13MP, selfie κάμερα 8MP με 4K recording), πολλοί βλέπουν στην συσκευή τον ηγέτη που ποτέ δεν είχε η Android κοινότητα, ενώ φυσικά προέρχεται από τον πατέρα του ίδιου του Google λειτουργικού. Ο λόγος είναι απλός. Το νέο κινητό έχει την ίδια κοινή βάση, την ίδια συνταγή με εκείνη του πρώτου iPhone και αυτή είναι ο τρόπος γέννησης τους. 
Τόσο το Essential Phone, όσο και το iPhone υλοποιήθηκαν με βάση κάποιες αρχές, μια συγκεκριμένη ιδεολογία που είχαν στο μυαλό τους ο Andy Rubin και ο Steve Jobs (ο τελευταίος δέκα χρόνια πριν) αντίστοιχα. Όλες οι άλλες Android ναυαρχίδες που κυκλοφορούν έχουν αλλάξει αρκετές φορές και εν τέλει προσπαθούν να μοιάσουν στα κινητά της Apple. Μπορεί πλέον να θεωρούνται ισάξιες ή καλύτερες σε αρκετούς τομείς, όμως υστερούν στην βάση τους, στα θεμέλια ύπαρξης τους. Αυτό έρχεται να αλλάξει ο Andy Rubin με το Essential Phone. Η συσκευή είναι “αυθεντική”, η μόνη στο είδος της από κάποιες απόψεις και δείχνει να είναι εμπνευσμένη μόνο από τις απόψεις του δημιουργού της, όχι κάποιου άλλου προϊόντος.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment