Xiaomi 5c Hands-On Review

Η Xiaomi το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές της, καθώς είναι πλέον ανάμεσα στις πιο δυνατές εταιρείες που κατάγονται από την «Χώρα του Δράκου». Συνδυάζοντας αξιοπιστία, επιδόσεις και ανταγωνιστικές τιμές, η Xiaomi βρίσκεται πλέον στον αφρό… των κατασκευαστών και κάθε της συσκευή διακρίνεται από υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά που συνήθως δίνουν μία νέα διάσταση στον όρο του «value for money». Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα και να τεστάρουμε το Xiaomi 5c, μία πρόταση που παίζει δυναμικά στην mid-range κατηγορία και η οποία ξεχωρίζει για μία σημαντική «ιδιαιτερότητα», καθώς πρόκειται για το πρώτο smartphone της κινεζικής εταιρείας που φοράει το Surge S1 (ή Pinecone) chipset, το πρώτο «homemade» SoC της Xiaomi, που τοποθετεί την γνωστή εταιρεία απέναντι από τις Samsung και Huawei που εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει τις δικές τους υλοποιήσεις (Exynos και HiSilicon Kirin αντίστοιχα). Για να δούμε όμως με περισσότερη λεπτομέρεια τι μας επιφυλάσσει το 5c της Xiaomi…
Xiaomi 5c (2)
Εξωτερικές εντυπώσεις
Βγάζοντας την συσκευή από την λιτή συσκευασία της, η οποία περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα (όπως είναι ο φορτιστής, το καλώδιο USB Type-C και το μεταλλικό έλασμα για το άνοιγμα του tray), αυτό που αμέσως μας τράβηξε την προσοχή είναι ο ομολογουμένως compact σχεδιασμός που καθιστά το 5c πολύ εύκολο στο κράτημα (ο χειρισμός με το ένα χέρι διαπιστώσαμε ότι είναι παιχνιδάκι, με τον αντίχειρα να καλύπτει εύκολα όλες τις πλευρές της οθόνης). Η unibody ομοιόμορφη μεταλλική κατασκευή φανερώνει τον premium προσανατολισμό του Xiaomi 5c και αποδεικνύει ότι η κινεζική εταιρεία δεν έκανε συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποίησε. Το διαστάσεων 144.4x69.7x7.1 mm κινητό ξεχωρίζει για το εκπληκτικά χαμηλό βάρος του, καθώς η πρόταση της κινεζικής εταιρείας δεν «ζυγίζει» παραπάνω από 135 γραμμάρια.
Xiaomi 5c (7)
Xiaomi 5c (3)
Άνετο στο χέρι, ελαφρύ σαν πούπουλο και εμφανίσιμο, είναι εμφανές ότι με την περίπτωση του 5c, το σχεδιαστικό team της Xiaomi πρόσεξε πολύ την εξωτερική εμφάνιση του. Όλα είναι προσεγμένα και μελετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν την maximum ευχρηστία και παράλληλα μία αρκετά ξεκούραστη εμπειρία.
Xiaomi 5c (6)
Πιο συγκεκριμένα, τα volume rockers και το power on/off button βρίσκονται στην δεξιά πλευρά, ενώ στην αριστερή πλευρά θα συναντήσετε το tray για την εισαγωγή των καρτών SIM (μπορεί να δεχθεί δύο Nano-SIM αλλά όχι MicroSD). Στο επάνω τμήμα υπάρχει το κλασικό audio input jack των 3.5 mm, ενώ στην κάτω πλευρά φιλοξενείται το USB Type-C connector και το ηχείο της συσκευές. Από την συσκευή δεν λείπει και ένα κεντρικό home button, το οποίο λειτουργεί και ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων.
Xiaomi 5c (10)
Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας την εξωτερική εμφάνιση του 5c είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μία πολύ όμορφη στο μάτι συσκευή, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη ευκολία στη χρήση και την υψηλή αντοχή.
Εσωτερικός κόσμος...
Προχωρώντας στην ανάλυση των υπόλοιπων τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής, η προσοχή μας δεν θα μπορούσε παρά να στραφεί στην εξαιρετικά ποιοτική οθόνη του 5c. Η Xiaomi με το display του 5c είναι εμφανές ότι δεν έκανε θυσίες στον βωμό της συγκράτησης ενός πιο χαμηλού κόστους, καθώς είναι πραγματικά από τα μεγάλα ατού της συσκευής. Το 1080p (1080x1920 pixels) 5.15 ιντσών IPS display με ένα screen-to-body ratio που αγγίζει το 72.6%, προσφέρει αν μη τι άλλο μία αξιόλογη εμπειρία θέασης. Συνδυάστε την πυκνότητα στα pixels που αγγίζει τα 428ppi, μαζί με τα εκπληκτικά ρεαλιστικά χρώματα, τα ιδανικά brightness levels και σίγουρα στον τομέα της οθόνης το 5c θα σας καλύψει και με το παραπάνω. Ένα σημείο που η πρόταση της Xiaomi ξεχωρίζει είναι και η εξαιρετική απόκριση της οθόνης, καθώς με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι μπορούσε να αντιληφθεί με ευκολία και το παραμικρό άγγιγμα.
Xiaomi 5c (1)
Προχωρώντας στην ανάλυση του "εσωτερικού κόσμου" της συσκευής, εδώ δεσπόζει το "homemade" chipset της Xiaomi, ονόματι Surge S1, το οποίο είναι η πρώτη προσπάθεια της κινεζικής εταιρείας να παίξει στη συγκεκριμένη αρένα (ακολουθώντας το παράδειγμα της Samsung και της Huawei). Το Surge S1 φέρει 4 πυρήνες Cortex A53 που τρέχουν στα 2.2GHz και 4 πυρήνες Cortex A53 χρονισμένους στα 1.4GHz, όπου οι πιο γρήγοροι πυρήνες αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να τρέχουν τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, ενώ οι πυρήνες που δουλεύουν σε χαμηλότερη συχνότητα μπορούν να καλύπτουν τα πιο "light" tasks που απαιτούν λιγότερη υπολογιστική ισχύ. Το S1 συνοδεύεται από 3GB μνήμης RAM, τα οποία αν μη τι άλλο μπορούν να καλύψουν με άνεση τις ανάγκες σχεδόν όλων των χρηστών. Η δοκιμή μας στο Antutu benchmarking utility έδειξε ότι το 5c πέρασε τα 59.000 points, με το γνωστό benchmarking utility να καταγράφει τη συσκευή που παίζει στο mid-to-upper level. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην είναι και το πιο γρήγορο smartphone της αγοράς, παρόλα αυτά η εμπειρία που είχαμε μαζί του σε καμία περίπτωση δεν μας απογοήτευσε, με την πρόταση της Xiaomi να είναι lag-free καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας.
Antutu Xiaomi 5c 1
Antutu Xiaomi 5c 2
Το Xiaomi 5c συνδυάζει μία άνετη και ξεκούραστη εμπειρία χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις και σε ένα μεγάλο ποσοστό η επιτυχία του αυτή οφείλεται στην ύπαρξη του MIUI 8, του ειδικού User Interface της Xiaomi που συνεργάζεται με άψογο τρόπο με το Android Nougat 7.1Ευέλικτο, υψηλά παραμετροποιήσημο, ταχύτατο και αρκετά εύχρηστο, το user interface που φέρει την υπογραφή της κινεζικής εταιρείας δε χωράει αμφιβολία ότι ανήκει στα "αβαντάζ" της συσκευής.
MIUI 1
MIUI 2
Σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το Xiaomi 5c προσφέρει στους χρήστες 64GB αποθηκευτικού χώρου που σαφώς φτάνουν και περισσεύουν για την πλειονότητα των users. Ωστόσο, η μη υποστήριξη microSD card, καθιστά αν μη τι άλλο τα 64GB "δεσμευτικά" ως ένα σημείο, καθώς οι χρήστες που αναζητούν το κάτι παραπάνω θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα μείνουν στα 64GB (υπενθυμίζεται ότι από αυτά διαθέσιμα γίνονται τα 55 με 56GB).
Xiaomi 5c (5)
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το Xiaomi 5c σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει, καθώς προσφέρει όλα όσα χρειάζονται οι χρήστες για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους στον θαυμαστό κόσμο της mobile τεχνολογίας και του mobile Internet. Έτσι λοιπόν η mid-range πρόταση της Xiaomi έρχεται με υποστήριξη: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct και hot spot, ενώ επιπλέον υποστηρίζει: Bluetooth 4.1, Α2DP, GPS (με A-GPS, GLONASS και BDS), ενώ οι πιο "παραδοσιακοί" σίγουρα θα χαρούν όταν μάθουν ότι περιλαμβάνεται και πομποδέκτης FM Radio. Σε γενικές γραμμές, το Xiaomi 5c δεν υπολείπεται από τεχνικές δυνατότητες στον τομέα του connectivity.
Mobile photography και αυτονομία
To Xiaomi 5c δεν θα μπορούσε να μην παίξει δυνατά και στον τομέα της mobile φωτογραφίας, άλλωστε είναι γνωστό ότι μία σύγχρονη mobile συσκευή για να μπορέσει να «πρωταγωνιστήσει» οφείλει να διαθέτει ανεπτυγμένα camera features και σίγουρα η Xiaomi στο 5c έδωσε βάση στους camera sensors της συσκευής της. Η κύρια κάμερα προσφέρει ανώτερη ανάλυση στα 12MP με διάφραγμα f/2.2 (sensor στα 27mm), phase detection autofocus και LED flash, ενώ και η εμπρόσθια selfie cam δεν τα πάει κι άσχημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για selfie φωτογραφίες με ανώτερη ανάλυση στα 8MP με διάφραγμα f/2.2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευή υποστηρίζει λειτουργίες: geotagging, touch-focus, face detection, HDR και panorama και δύναται να πραγματοποιήσει video recording στα 1080p (30 fps). Μπορεί να μην είναι το «απόλυτο» camera phone της αγοράς, ωστόσο ο μέσος χρήστης το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απογοητευτεί από τις camera δυνατότητες του Xiaomi 5c.
Xiaomi 5c (4)
Δοκιμάζοντας, τον main camera sensor του 5c, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι δύναται να αντιληφθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τα χρώματα του περιβάλλοντος, με το φωτογραφικό αποτέλεσμα να διακρίνεται για την καθαρότητα του και για την έμφαση που δίνει στη λεπτομέρεια. Καλό είναι και το επίπεδο του zoom, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, όπως επίσης ως ικανοποιητικό μπορεί να κριθεί και το HDR, με την κάμερα να αντιλαμβάνεται σωστά τον διαθέσιμο φωτισμό. Πάντως, υπάρχει μία picturesque υφή σε ορισμένες από τις φωτογραφίες που υπάρχει το υδάτινο στοιχείο. Δείγματα από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με τη χρήση της κύριας κάμερας του Xiaomi 5c μπορείτε να δείτε παρακάτω…
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment