Τα Windows 7 κι όχι τα XP “φταίνε” για τον ιο

Τα Windows 7 φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον βασικό λόγο της διάδοσης του WannaCry μια εβδομάδα νωρίτερα, αντί για τα Windows XP, σύμφωνα με την Kaspersky. Αντίθετα με ό,τι ειπώθηκε, ο λόγος που το ransomware WannaCry διαδόθηκε σε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες δεν ήταν τα Windows XP που αρχικά κατηγορήθηκαν αλλά τα Windows 7. 
Σύμφωνα με την Kaspersky, περισσότερο από το 97% των υπολογιστών που μολύνθηκαν με το περιβόητο κακόβουλο λογισμικό έτρεχαν κάποια έκδοση των Windows 7. Παρόλο που η μέτρηση αυτή, λαμβάνει υπόψη μόνο τους υπολογιστές που έτρεχαν λογισμικό της Kaspersky, και μια άλλη εταιρεία ασφαλείας, η BitSight δήλωσε ότι το 67% των υπολογιστών που μολύνθηκαν έτρεχαν Windows 7. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει ότι αναμφισβήτητα τα Windows 7 συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση του ransomware. 
Έτσι, όσοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Microsoft επειδή είχε σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP δωρεάν, φαίνεται ότι είχαν άδικο. Από τη μία δεν θα πρέπει κανείς να έχει την απαίτηση η Microsoft όπως και κάθε άλλη εταιρεία να υποστηρίζει δωρεάν λειτουργικά τουλάχιστον 15ετίας κι από την άλλη, οι υπολογιστές που μολύνθηκαν δεν είχαν αποθηκεύσει κρίσιμη επιδιόρθωση ασφαλείας για τα Windows 7 η οποία είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Επιπλέον, εκτός από τη Microsoft, αυτό που δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την διάδοση του WannaCry είναι τα spam email. 
Φυσικά και είναι ενοχλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα, αλλά αυτή τη φορά, το κακόβουλο λογισμικό δεν μόλυνε τον υπολογιστή μέσω spam email όπως ειπώθηκε αρχικά. Φάνηκε ότι το WannaCry στην ουσία διαδόθηκε μέσω ενός εργαλείου που σκάναρε το διαδίκτυο για υπολογιστές με ανοιχτό SMB (μπλοκ μηνυμάτων διακομιστή) και μάλιστα φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει την συγκεκριμένη διαδικασία, καιρό πριν το “ξέσπασμα” του worm.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment