Windows 10 S FAQ: Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για την τελευταία έκδοση των Windows

Η απάντηση της Microsoft στα Chromebooks της Google έρχεται υπό τη μορφή του Surface Laptop και των Windows 10 S, για τα οποία ήδη σας έχουμε γράψει. Αλλά τα σχολεία δεν είναι το μοναδικό target group της Microsoft και, αν και από τη στιγμή που το λειτουργικό σύστημα μοιράζεται ορισμένα κοινά σημεία με την κανονική έκδοση των Windows 10, υπάρχουν κάποιες σαφείς διαφορές μεταξύ τους. Αυτές θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε αυτό το σύντομο FAQ.
1. Πώς επιλέχθηκε η εμπορική ονομασία S της νέας έκδοσης των Windows
Ο επικεφαλής των Windows, Terry Myerson ισχυρίζεται ότι το S αντικατοπτρίζει τέσσερις βασικές αρχές που διέπουν τη νέα έκδοση και που στην αγγλική γλώσσα ξεκινούν από το συγκεκριμένο γράμμα του αλφάβητου. Ειδικότερα, ασφάλεια (secure), εξαιρετικές επιδόσεις (Superior performance), εστίαση στην απλότητα (simplicity), ενώ αποτελεί και την ψυχή των Windows 10 (soul).
2. Τι ακριβώς είναι τα Windows 10 S;
Αποτελούν μια έκδοση των Windows, η οποία μπορεί να τρέξει εφαρμογές μόνο από τα Windows Store. Το σύνηθες λογισμικό desktop συστημάτων θα μπορεί να τρέξει στα Windows 10 S, μόνο όμως αν ο developer κάνεις τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ανεβάσει τις εφαρμογές στο Windows Store. Η Microsoft επίσης αναφέρει, ότι τα Windows τρέχουν τις εφαρμογές σε ασφαλή containers, χωρίς να μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε άλλα μέρη του συστήματος. Έτσι διασφαλίζεται η προστασία της registry αλλά και η αποφυγή της εκτίναξης του αριθμού των processes, κάτι που βοηθά το σύστημα να τρέχει γρήγορα και να εκκινεί. Η διαδικασία εκκίνησης απαιτεί κάτι λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα και η διαδικασία σύνδεσης μόλις 5 δευτερόλεπτα.
3. Τι γίνεται αν θέλω να τρέξω desktop λογισμικό;
Δεν μπορείτε, εκτός και αν έχει υποβληθεί η εφαρμογή ως ένα Windows Store app. Πρέπει δηλαδή οπωσδήποτε να βρίσκεται στο Windows Store. Αν προσπαθήσετε να τρέξετε άλλο λογισμικό, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ειδοποιεί ότι είναι αποκλεισμένο (banned) και θα σας παραπέμπει σε ένα παρόμοιο app που θα βρίσκεται στο Store. Αν πραγματικά χρειάζεται να τρέξετε desktop λογισμικό, η Microsoft καθιστά εύκολη την αναβάθμιση στα Windows 10 Pro. Η αναβάθμιση δεν μπορεί να γίνει στα Windows 10 Home.
20170502_141942-100721098-large
4. Πόσο κοστίζει η αναβάθμιση σε Windows 10 Pro;
Εξαρτάται. Οι εκπαιδευτές θα μπορούν να αναβαθμίσουν τα σχολικά συστήματα δωρεάν. Αν αγοράσετε το νέο Surface Laptop ή κάποιο άλλο Windows 10 S laptop το οποίο κοστίζει περισσότερο από 799 δολάρια, θα μπορείτε να αναβαθμίσετε στα Windows 10 Pro δωρεάν μέχρι το τέλος του 2017, ή έναντι 49 δολαρίων έπειτα. Αν αγοράσετε οποιαδήποτε άλλη Windows 10 S συσκευή, τότε η αναβάθμιση θα κοστίζει 49 δολάρια από την πρώτη ημέρα.
5. Πόσο θα κοστίζει το Windows 10 S;
Δε θα μπορείτε να αγοράσετε τα Windows 10 S, μόνο τις συσκευές στις οποίες αυτά θα βρίσκονται.
6. Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζω;
Όχι πολλά. Τα Windows 10 S είναι κατά πολύ Windows 10. Εννοούμε ότι σε αυτά θα βρεις την Cortana, το Windows hello κ.λπ. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το γεγονός ότι η Microsoft σας περιορίζει στον Edge browser και στην Bing. Φυσικά, θα μπορείτε να μεταβείτε στην μηχανή αναζήτησης της Google αλλά δε θα μπορείτε να την ορίσετε ως εκ προεπιλογής μηχανή αναζήτησης. Επίσης, πολλά περιφερειακά που λειτουργούν με τα Windows 10, θα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν στα Windows 10 S, αλλά ίσως έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα, όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Microsoft.
Screenshot-2017-05-03-at-02.51.19.jpg
7. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει για την εκπαιδευτική αγορά;
Το παρόν άρθρο εστιάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά για την αγορά των κανονικών χρηστών και λιγότερο στην εκπαίδευση, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και σε αυτά. Τα Windows 10 S υποστηρίζουν κάποια χαρακτηριστικά που συναντούμε στα Windows 10 pro, όχι και στα Windows 10 Home, όπως mobile device managementBitlocker encryption, Azure active directory domain join και το σημαντικό Windows Update for Business, που επιτρέπει στους administrators να ορίζουν πότε θέλουν να εγκατασταθούν οι ενημερώσεις. Όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του cloud και πιο συγκεκριμένα μέσω του νέου Intune for Education.
Δε θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι η εταιρεία προσφέρει δωρεάν μια συνδρομή Minecraft: Education Edition με Windows 10 S laptops σε σχολεία, αλλά δωρεάν είναι και τα Office 365 for Education apps.
8. Επομένως, αποτελούν την αναγέννηση των RT;
nokia2520-100069280-large
Τα Windows RT είχαν κάνει το ντεμπούτο τους μαζί με τα Windows 8 και περιορίζονταν και αυτά στα Store apps. Προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο και κατέληξαν τελικά να αποτελούν μια αποτυχία για τη Microsoft. Υπάρχουν όμως ορισμένες διαφορές μεταξύ των Windows 10 S και Windows RT. Από τη στιγμή που αυτά τα laptops διαθέτουν desktop επεξεργαστές και όχι λύσεις βασισμένες σε ARM chips, μπορούν να τρέξουν το σύνηθες desktop software που βρίσκεται στο Store όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Τα Windows RT διέθεταν και το Windows 8 tablet first interface. Τα Windows 10 S έχουν σχεδιαστεί για τα PCs αν και αυτά μπορούν να γυρίσουν σε tablet mode. Τα Windows 10 S μοιάζουν να αποτελούν την ιδανική λύση για τον εκπαιδευτικό τομέα, αν και η προώθηση στο consumer κομμάτι μπορεί να αποδειχθεί κάπως περίπλοκη. Αν οι χρήστες αγοράσουν αυτά τα οικονομικά laptops και πρέπει να καταβάλλουν 49 δολάρια της αναβάθμισης για να τα εκμεταλλευθούν πλήρως, αυτό δε θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά τους; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment