Τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν την αγάπη

Εχουμε μια πολύ θερμή σχέση με τα κινητά μας τηλέφωνα. Κοιμόμαστε μαζί τους, τρώμε μαζί τους και τα κουβαλάμε στην τσέπη μας. Τα ελέγχουμε κατά μέσον όρο 47 φορές την ημέρα, 82 φορές την ημέρα αν βέβαια είστε 18-24. Και πραγματικά έχουμε λόγους να τα αγαπάμε: μας λένε τον καιρό, την ώρα και τα βήματα που έχουμε κάνει. 
Μας βοηθούν να βρούμε ταίρι, μας ψυχαγωγούν με μουσική και μας βοηθούν να συνδεθούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από συναισθήματα άγχους και μοναξιάς. Ωστόσο, η αγάπη μας για τα τηλέφωνα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και να διαταράξει την ανθρώπινη αγάπη, την παλαιομοδίτικη επαφή με τους γύρω μας, τους συντρόφους και τους συζύγους μας. Η διαμάχη ανάμεσα στην αγάπη του τηλεφώνου και στην ανθρώπινη αγάπη είναι πάρα πολύ συχνή. «Ενα βήμα για μία υγιή σχέση είναι να είσαι παρών», επισημαίνει ο Τζέιμς Ρόμπερτς, συγγραφέας του βιβλίου «Too much of a good thing: Are you addicted to your smartphone» (Υπερβολικά καλό: Μήπως είστε εξαρτημένος από το έξυπνο κινητό σας). Οταν ο ένας σύντροφος ελέγχει συνέχεια το κινητό του τηλέφωνο, τότε σας στέλνει το μήνυμα ότι βρίσκει το τηλέφωνό του πιο ενδιαφέρον από εσάς. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιθεώρηση Psychology of Popular Media Culture δείχνει ότι για το 70% των γυναικών το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει την πρωτογενή τους σχέση. 
Περισσότερες από τις 143 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα λένε ότι οι σύντροφοί τους απαντούσαν στα τηλεφωνικά ερεθίσματα, ενώ συζητούσαν, η μία στις τέσσερις δήλωσε ότι ο σύντροφός της έστελνε μηνύματα ενώ συζητούσαν. Οι γυναίκες που κατήγγειλαν υψηλά επίπεδα «τεχνοπαρεμβολής» ήταν λιγότερο ευτυχισμένες στις σχέσεις τους αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που νιώθουν έτσι. 
Ο δρ Ρόμπερτς, ο οποίος είναι καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ ζήτησε από 175 άνδρες και γυναίκες να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον σύντροφό τους. Οι μισοί απάντησαν ότι ο σύντροφός τους τους σνόμπαρε όταν είχε στα χέρια του το τηλέφωνό του. Οι άνθρωποι που διαπίστωναν συχνότερα μια τέτοια συμπεριφορά ομολογούσαν ότι είχαν περισσότερο συγκρουσιακή σχέση. Στην προσπάθειά μας να μείνουμε συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, διαταράσσουμε τους βιολογικούς μας δεσμούς.
΄Καθημερινή'
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment