Σημαντικό κενό ασφαλείας σε δημοφιλείς Android apps

Ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός Android εφαρμογών αφήνει τον χρήστη ευάλωτο σε κακόβουλες επιθέσεις και προσπάθειες υποκολοπής στοιχείων. Μία μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκάλυψε ότι 410 από τις 24.000 εφαρμογές που εξετάστηκαν με τη βοήθεια του εργαλείου OPAnalyzer, που δημιούργησαν οι ίδιοι οι ερευνητές, επέτρεπαν σε εγκληματίες του Διαδικτύου να μπουν στο σύστημα του χρήστη και να υποκλέψουν σημαντικές πληροφορίες από αυτό.
Ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι με τη βοήθεια της εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στο Android σύστημα, εν αγνοία του χρήστη. Το κακό είναι ότι ανάμεσα στις 410 εφαρμογές συμπεριλαμβάνονται πολλές που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, αλλά και μία εφαρμογή που βρίσκει κανείς προεγκατεστημένη σε ένα Android σύστημα. Οι ερευνητές δεν κατονόμασαν τις εφαρμογές αυτές, αλλά έχουν στείλει στη Google τα στοιχεία για τα ευάλωτα σημεία και το σύνολο των απειλών που υπάρχουν.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι στην πλειοψηφία τους, οι εφαρμογές αυτές άφηναν ανοιχτές διόδους για hackers και όσους είχαν κακόβουλες προθέσεις, προκειμένου να μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο σε στοιχεία του Android συστήματος. Οι δημοφιλείς εφαρμογές που εντοπίστηκαν να το κάνουν αυτό εκτιμάται ότι ανήκουν στην κατηγορία εφαρμογών του Google Play με 10 έως 50 εκατομμύρια downloads σε παγκόσμιο επίπεδο.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment