iOS 11 - Τι περιλαμβάνιε το νέο λειτουργικό σύστημα;

H εταιρεία Apple έχει ήδη ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του παγκόσμιου Συνέδριου προγραμματιστών WWDC 2017, κατά την οποία θα διατεθεί μία προεπισκόπηση της νέας έκδοσης λειτουργικού iOS 11, στους προγραμματιστές. 
Για όσο μπορούμε να θυμηθούμε, η εταιρεία προτιμά να κυκλοφορεί τις νέες σημαντικές ετήσιες αναβαθμίσεις το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους, παράλληλα με την νέα συσκευή iPhone. Πιθανολογούμε πως η Apple δεν θα αποκλίνει της τακτικής της και το 2017 που είναι και μία επετειακή χρονιά για την εταιρεία και τους οπαδούς της - 10 χρόνια από το επίσημη πρώτη κυκλοφορία της συσκευής iPhone -. 
H νέα συσκευή iPhone 8, αναμένεται να είναι ό,τι καλύτερο μας έχει παρουσιάσει η εταιρεία έως τώρα. Οι φήμες και διαρροές παραμένουν αμείωτες και φαίνεται πως σε επίπεδο hardware είναι συσκευή αναμένεται να είναι εκπληκτική. Τι γίνεται όμως με το software της συσκευής; 

iOS 11 - Επίσημη κυκλοφορία

Είμαστε τουλάχιστον βέβαιοι πως η τελική έκδοση του λειτουργικού iOS 11, θα είναι έτοιμη την ημέρα που θα ανακοινωθούν οι νέες εκδόσεις iPhone. Επίσης σίγουροι είμαστε πως θα δούμε μία προεπισκόπηση της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού iOS, κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνέδριου προγραμματιστών στις 5 Ιουνίου. H Apple στοχεύει σε κάθε της συνέδριο αφενός να ενθουσιάσει τους developers με νέα εργαλεία προκειμένου να τα ενσωματώσουν ή να δημιουργήσουν εκπληκτικές εφαρμογές κι αφετέρου να δείξουν στους χρήστες ή στους υποψήφιους κατόχους της επόμενης συσκευής iPhone, τι να περιμένουν το φθινόπωρο από τη νέα αναβάθμιση. 
Τα τελευταία 2 χρόνια η Apple δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοχο iOS συσκευής, να εγκαταστήσει τις δοκιμαστικές εκδόσεις του λειτουργικού. Συνήθως η πρώτη διάθεση λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο και μπορείτε να αναβαθμίσετε στην επόμενη beta έως την τελική Golden Master τον Σεπτέμβριο. Φυσικά η λέξη “τελική” δεν ταιριάζει στο iOS, καθώς αναβαθμίζεται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

iOS 11 - Τι χαρακτηριστικά θα φέρει το νέο λειτουργικό;

Η αλήθεια είναι πως έως τώρα τίποτα δεν έχουμε απολύτως σίγουρο. Καμία ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει από την Apple μέχρι τον Ιούνιο. Όμως υπάρχουν πολλές φήμες, τις οποίες μπορούμε να σας μεταφέρουμε και μία λίστα δικών μας επιθυμιών. 

Βελτιωμένη εικονική βοηθός: Σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας “The Verifier”, το λειτουργικό iOS 11 θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Siri. Οι Virtual assistants έχουν μία αλματώδη πορεία από την κυκλοφορία τους, πλην της εικονικής βοηθού του λειτουργικού iOS. Σίγουρα το Siri έχει ικανότητες αλλά δεν παύει να ακολουθεί την εικονική βοηθό της Google, από απόσταση. Εάν οι αναφορές επαληθευτούν, τότε η Apple αναπτύσσει μία πιο φυσική φωνή για να επενδύσει την εικονική της βοηθό, με προηγμένες ικανότητες για να ανταγωνιστεί όχι μόνο την αντίστοιχη της Google, αλλά και τη νεο-εκκολαπτόμενη, Bixby της Samsung. 


Dark mode: Υπάρχει μία μακροχρόνια φήμη πως η Apple αναμένεται να εισαγάγει “λειτουργία νυκτός" μέσω ενός dark θέματος ή φόντου στις προεγκατεστημένες εφαρμογές και σε όλα τα σημεία του λειτουργικού iOS. H κίνηση αυτή θα ωφελήσει ιδιαίτερα στη μείωση της φωτεινότητας της οθόνης κατά την αλληλεπίδρασή σας με την iOS συσκευή. Επί του παρόντος τα ανοιχτά χρώματα εξακολουθούν να είναι φωτεινά, ακόμη και σε συνθήκες ελάχιστης φωτεινότητας. Για το λόγο αυτό ίσως δούμε να υιοθετηθεί από τη συσκευή Apple Watch η “Λειτουργία Κινηματογράφου”.

Υποστήριξη VR (εικονικής πραγματικότητας): Ενδιαφέρουσα φήμη η οποία έχει και νόημα. Πρόκειται για προσθήκη υποστήριξης συσκευών VR για το λειτουργικό iOS 11. Το λειτουργικό Android διαθέτει software υπό τον τίτλο Daydream και είμαστε πεπεισμένοι πως και η Apple δεν επιθυμεί να αγνοεί την ύπαρξή των συσκευών αυτών. Ενδεχομένως τέτοιου είδους λειτουργίες να περιοριστούν μόνο στις τελευταίες εκδόσεις iPhone / iPad, λόγω της επεξεργαστικής ισχύος και των χρόνων απόκρισης, που απαιτείται. 


Προσαρμόσιμο Κέντρο Ελέγχου: Δεν είναι φήμη, είναι στη λίστα επιθυμιών μας από την έκδοση iOS 8. Το Κέντρο Ελέγχου είναι μία παραγωγική λειτουργία, αν όμως έχετε χρησιμοποιήσει συσκευές Android, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα την δυνατότητα προσαρμογής συντομεύσεων, έχοντας άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες και ρυθμίσεις που χρησιμοποιείτε συχνά. 

Ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις video: Το έχουμε απωθημένο, δεν είναι λογικό οι ρυθμίσεις που αφορούν την εγγραφή video να μην είναι προσβάσιμες από την προεγκατεστημένη εφαρμογή της Κάμερας. Αν για παράδειγμα επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μία εναλλαγή μεταξύ 1080p στα 60fps και 4Κ στα 30fps, θα πρέπει να χάσετε 20 δευτερόλεπτα για να το πράξετε μέσα από τις γενικές ρυθμίσεις της συσκευής. Πόσο δύσκολο είναι να προστεθεί ένα αναδυόμενο μενού στην εφαρμογή της κάμερας, πόσο; 

Εφαρμογές αποκλειστικά στα 64-bit: Στη τελευταία έκδοση του λειτουργικού iOS 10, ορισμένες εφαρμογές εμφανίζουν προειδοποίηση πως δεν θα υποστηρίζονται από μελλοντικές εκδόσεις του λειτουργικού. Αυτό σημαίνει πως εφαρμογές που δεν έχουν αναβαθμιστεί για υποστήριξη 64-bit, θα είναι μη λειτουργικές στη νέα έκδοση. 
Μία εκτίμηση υπολογίζει πως περίπου το 8% των συνολικών εφαρμογών του App Store, παραμένει στα 32-bit. To “8%” ίσως να σας φαίνεται λίγο, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου 200.000 εφαρμογές. Δεδομένου πως όλες οι συσκευές μεταγενέστερες του iPhone 5 έχουν 64-bit επεξεργαστές, η εταιρεία αναγκάζει του developers να προσθέσουν στις εφαρμογές τους 64-bit υποστήριξη. 

Ποιες συσκευές θα αποκτήσουν το νέο λειτουργικό; 

΄Άλλο ένα ερώτημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με την λογική μας. Στις τελευταίες αναβαθμίσεις η Apple φαίνεται να υποστηρίζει τις συσκευές της, για περισσότερο διάστημα από ό,τι παλαιότερα, περιορίζοντας όμως κάποια χαρακτηριστικά στις “παλαιολιθικές εκδόσεις”. Δεν θα μας εκπλήξει λοιπόν αν από την νέα αναβάθμιση αφαιρεθεί η υποστήριξη των συσκευών iPhone 5, iPhone 5c, iPad 4 και iPad mini 2.
 Αυτές ήταν οι σκέψεις μας για το επερχόμενο λειτουργικό και για τις αλλαγές που αναμένουμε να υπάρξουν. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τη δική σας “wish list” στα σχόλια που ακολουθούν κι αν γνωρίζετε κι εσείς κάτι παραπάνω.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment