Update του Flash σε Android: είναι απάτη...

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας ESET, ένα ψεύτικο μήνυμα για την αναγκαία ενημέρωση του Flash player σε smartphone με Android βρίσκεται πίσω από μια νέα απόπειρα κλειδώματος των τηλεφώνων από απόσταση, με στόχο την απόσπαση λύτρων από τα θύματα. Ανυποψίαστοι χρήστες, πείθονται να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό και αναγκάζονται να πληρώσουν λύτρα για τις κινητές συσκευές τους ή βρίσκουν άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, σημειώνει η εταιρεία.
 Το trojan, που εντοπίστηκε από το λογισμικό ασφαλείας της ESET ως Android/TrojanDownloader.Agent.JI, εξαπλώνεται μέσω παραβιασμένων ιστοσελίδων και εμφανίζεται ως μια ενημέρωση του Flash Player. Πρόκειται για μία από τις απειλές για Android που θα παρουσιαστούν από την ESET στο Mobile World Congress. Αφού εγκατασταθεί, το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί στο Android μία ψεύτικη υπηρεσία για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας παρακινώντας το θύμα να της δώσει πρόσβαση στις λειτουργίες του Android Accessibility. Αν ο χρήστης δώσει άδεια στις δυνατότητες «Monitor your actions», «Retrieve window content» και «Turn on Explore by Touch» ο εισβολέας μπορεί να μιμηθεί τις ενέργειες του χρήστη εμφανίζοντας στην οθόνη ό,τι θέλει.
«Σε περιπτώσεις που ερευνήσαμε, αυτό το trojan δημιουργήθηκε για να κατεβάσει ένα άλλο trojan που είχε σχεδιαστεί για να αποσπάσει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, μόνο μια μικρή αλλαγή στον κώδικα θα σήμαινε μόλυνση του χρήστη με spyware ή ransomware» προειδοποιεί ο Lukáš Štefanko, Malware Researcher της ESET, επικεφαλής της ανάλυσης. H βασική ένδειξη ότι μια συσκευή έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό αποτελεί η παρουσία της επιλογής «Saving Battery» μεταξύ των υπηρεσιών στο μενού Accessibility. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρήστης πρέπει είτε να χρησιμοποιήσει μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφάλειας για κινητά, (η εταιρεία προτείνει το δικό της, ESET Mobile Security & Antivirus), ή, Να απεγκαταστήσει την εφαρμογή πηγαίνοντας στο Ρυθμίσεις -> Διαχείριση εφαρμογών -> Flash-Player. Στην περίπτωση που ο χρήστης έχει ήδη εξαπατηθεί παραχωρώντας στην εφαρμογή δικαιώματα διαχείρισης της συσκευής, είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσει καταρχήν τα δικαιώματα διαχειριστή, μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Flash-Player. «Δυστυχώς, η απεγκατάσταση του downloader δεν αφαιρεί τις κακόβουλες εφαρμογές που πιθανά έχει ήδη εγκαταστήσει.
 Όπως ισχύει και για το downloader, ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό της συσκευής είναι να χρησιμοποιηθεί μία λύση ασφάλειας για κινητά» συνιστά ο Lukáš Štefanko. Οι ειδικοί της ESET έχουν ετοιμάσει μια σειρά από βασικές συμβουλές για την πρόληψη της μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό που επιτίθεται σε κινητά: Κατεβάστε εφαρμογές ή ενημερώσεις μόνο από αξιόπιστη πηγή - στην περίπτωση του update του Adobe Flash Player, το μόνο ασφαλές μέρος είναι το επίσημο site της Adobe. Να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας Δώστε προσοχή στην πρόσβαση και τα δικαιώματα που ζητούν να αποκτήσουν οι εφαρμογές σας. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση Mobile Security.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment