H Microsoft προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών των cloud υπηρεσιών της

Η μεγαλύτερη ανησυχία επιχειρήσεων και μεμονωμένων χρηστών αναφορικά με τις υπηρεσίες cloud, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης δεδομένων από οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω του Διαδικτύου, είναι συνήθως το πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα τους όταν αποθηκεύονται στο «σύννεφο».
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι πιθανότατα τα δεδομένα τους είναι πιο ασφαλή αποθηκευμένα σε μία cloud υπηρεσία που προσφέρει μία μεγάλη εταιρεία του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, παρά όταν είναι αποθηκευμένα τοπικά στον υπολογιστή τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Microsoft, οι υπηρεσίες cloud της οποίας τηρούν από τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφαλείας για τα δεδομένα που αποθηκεύουν οι χρήστες τους, όπως εξηγεί η Αντιγόνη Παπανικολάου, διευθύντρια νομικών και εταιρικών υποθέσεων της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, η οποία σπεύδει να προσθέσει ότι στόχος του αμερικανικού κολοσσού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στις υπηρεσίες της cloud. “Χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνουμε στο χώρο της ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών μας είναι ότι πρακτικά διαθέτουμε μία πολύ ευρεία γκάμα πιστοποιήσεων, και ειδικά αναφορικά με τις υπηρεσίες Azure αυτήν τη στιγμή, ίσως, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο πάροχο υπηρεσιών cloud. Μάλιστα, ήμασταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία πάροχος υπηρεσιών cloud που πιστοποιήθηκε με το ISO 27018, το οποίο είναι το πρώτο διεθνές πρότυπο που αφορά στην προστασία των δεδομένων στο cloud” 
Παράλληλα επισημαίνει πως η Microsoft έχει δημιουργήσει τη δική της ομάδα για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος (Digital Crime Unit), ενώ, μάλιστα, από το 2003 υλοποιεί ένα πρόγραμμα, το λεγόμενο Πρόγραμμα Ασφάλειας των Κυβερνήσεων (Government Security Program), στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει δωρεάν κάποιο κράτος και να λαμβάνει ενημερώσεις για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειάς του. «Στόχος μας είναι και η όσον το δυνατόν πιο ασφαλής χρήση του Διαδικτύου» σημειώνει το στέλεχος της Microsoft Ελλάς. Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, η Microsoft επιδιώκει να προστατεύει με κάθε τρόπο τα δεδομένα των πελατών της. “Στους όρους χρήσης των υπηρεσιών cloud αναφέρεται ρητά ότι τα δεδομένα των εταιρικών πελάτων της χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την παροχή των υπηρεσιών αυτών σε εκείνους. Μόνο ο πελάτης στον οποίο ανήκουν τα δεδομένα, είναι υπεύθυνος για τη χρήση και επεξεργασία τους σύμφωνα με το νόμο, ειδικά όσων έχουν προσωπικό χαρακτήρα, και μόνο εκείνος μπορεί να επιτρέψει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, σε τρίτους” Επιπλέον, η Microsoft σπεύδει να ενημερώσει τους εταιρικούς πελάτες υπηρεσιών cloud για τον τόπο που είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα τους. “Για τους Ευρωπαίους πελάτες, τα δεδομένα αποθηκεύονται στα data centers που έχουμε στην Ιρλανδία και την Ολλανδία. Για να εισέλθει κανείς σ’ αυτά τα data centers χρειάζεται ειδική εξουσιοδότηση ενώ υπάρχει πολύ αυστηρό πρωτόκολλο τόσο για τη φυσική όσο και για την εικονική πρόσβαση σ’ αυτά που στηρίζεται βάσει του ρόλου του υπαλλήλου της εταιρείας και κατά πόσο είναι απαραίτητη αυτήν για την εκτέλεση των καθηκόντων του ενώ κανένας, ούτε υψηλά ιστάμενος της εταιρείας, που ο ρόλος του δεν το απαιτεί δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στα data centers”
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment